Erdoğan: Türkmen gazı Avrupa enerji güvenliğini sağlayacak

Erdoğan: Türkmen gazı Avrupa enerji güvenliğini sağlayacak

Türkmenistan'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarına devam ediyor. Erdoğan'ın Aşkabat ziyaretinin Oğuzhan Köşkü'ndeki resmi programı, Türkmenistan'da bulunan yabancı gazeteciler de takip etti. Rus haber ajansı, ziyaret ile...

Türkmenistan'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarına devam ediyor. Erdoğan'ın Aşkabat ziyaretinin Oğuzhan Köşkü'ndeki resmi programı, Türkmenistan'da bulunan yabancı gazeteciler de takip etti. Rus haber ajansı, ziyaret ile ilgili haberinde Türkiye ile Türkmenistan arasındaki enerji işbirliğini ön plana çıkardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkmen gazının Avrupa enerji güvenliğini sağlayacağını kaydederek, "Türkmen gazının Avrupa pazarına Türkiye üzerinden ulaşmasını sağlamak ve Avrupa enerji güvenliğinin giderilmesine büyük önem veriyoruz" şeklindeki ifadelerine yer verdi.

Türkmen mevkidaşı Berdimuhamedov ile görüşen Erdoğan, Türkmen gazının Avrupa'ya ulaşması için TANAP projesine start verildiğini ve bu projede çalışmaların hızlı bir şekilde sürdürüldüğünü belirtti. Erdoğan'a göre Türkiye, Türkmenistan ve Azerbaycan gazının Batıya ulaştırılmasında önemli rol üsleniyor.

Aşkabat'taki görüşmelerde de enerji işbirliğini pekiştirecek bir anlaşma daha imzalandı. Türkmengaz Devlet Şirketi ile Atagaz Doğalgaz Anonim Şirketi arasında doğalgaz alım satımına ilişkin çerçeve anlaşması imzalandı. Daha önce 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde de imzalanan doğalgaz alanında işbirliğinin öngören çerçeve anlaşması ile Türkmen gazının Türkiye'ye ve oradan da Avrupa'ya ulaştırılması üzerinde yoğunlaşılıyor.

TANAP projesinin 2019 yılında tamamlanması hedefleniyor. Azerbaycan'dan başlayarak, Gürcistan, Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk üzerinden İtalya'nın güneyine kadar uzanacak boru hattıyla Türkiye'ye 6 milyar, Avrupa'ya ise 10 milyar metreküp doğalgaz taşımak hedefleniyor. CİHAN

Erdoğan: Türkmen gazı Avrupa enerji güvenliğini sağlayacak

Erdoğan: Türkmen gazı Avrupa enerji güvenliğini sağlayacak