Kamu bankaları döviz piyasasına müdahale mi ediyor ?

Kamu bankaları döviz piyasasına müdahale mi ediyor ?
Güncelleme:

ABD'li haber ajansı Bloomberg, Türk kamu bankalarının öğle saatlerine kadar doları 26,07 lira seviyesinde tutmak için 1 milyar dolar satış yaptığını iddia etti. Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara ise iddiaları yanıtladı.

Ekonomim’in erken saatlerde öne sürdüğüne göre, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın bankacılarla yaptığı toplantıda, dövizi tutmak için dolar satışının artık yapılmayacağı söylenmişti.

İLGİLİ HABERTCMB Başkanı Erkan: Para politikasında öncelik enflasyonla mücadelede olacakTCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, yeni dönemin para politikasında önceliğin enflasyonla mücadele olacağını, kuru baskılamak için döviz satışı yapılmayacağını bildirdi.
Ancak Bloomberg'in Kerim Karakaya ve Aslı Kandemir imzalı haberinde kamu bankalarının bugün satış yaptığı iddia edildi.

Habere göre ismini vermek istemeyen bazı kaynaklar, kamu bankalarının liranın dolar karşısında 26,07’yi geçmesini engellemek için öğlen saatlerine kadar yaklaşık 1 milyar dolar sattığını söyledi.

Üst düzey bir ekonomi yetkilisi ise bugün KKM dönüşleri nedeniyle piyasada oluşan döviz likidite ihytiyacının karşılanması için kamu bankaları üzerinden 1 milyar dolar tutarında satış yapıldığını söyledi.

Reuters haber ajansına yapılan açıklamada yetkili, Merkez Bankası'nın kamu bankaları üzerinden satış yapmama duruşunun devam ettiğinin altını çizerek, "Kuru baskılama çabası yok. Yapılan işlem kura müdahale değil, piyasada sağlıklı fiyat oluşumunu sağlamak ve oynaklığı azaltan bir likidite sağlama işlemi" diye konuştu.

Bankacılar ise bu hafta yoğun kur korumalı mevduat hesabı (KKM) dönüşlerinin olduğuna dikkat çekti.

Hakan Kara: Satış değil, alım yönünde müdahale var
Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara ise yaşanan gelişmenin ardından Twitter hesabından açıklama yaptı. Kara konuyla ilgili şunları kaydetti:

“TCMB’nin döviz likiditesini kendinde topladığı bu sistemde döviz satması normal. Önemli olan satış değil alış-satış farkı. İşlemleri netleştirince döviz piyasasına satış değil bilakis alış yönünde ciddi müdahale olduğu görülüyor. TCMB son 8 iş gününde nette 13,4 milyar dolar almış.”