Kur korumalı TL mevduatı için olay sözler: ''Hangi vatandaş girer bu sisteme ?''

Güncelleme:

Halk TV ekranlarındaki canlı yayında AK Parti iktidarının yürürlüğe aldığı kur garantili TL sistemini anlatan ekonomist Selçuk Geçer "Siz 10 lira yatırıyorsunuz 8 lira alıyorsunuz yanlışlıkla sistemden çıkmaya çalışırsanız. Burada risk sunuyorsun. Adam gidip oraya parasını yatırır mı" yorumunu yaptı.

Ekonomist Selçuk Geçer, Halk TV'de Seda Selek ile Perdenin Önü Arkası programının konuğu oldu.

Geçer, Programda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kurdaki stabilizasyon çok kısa sürede gerçekleşmiş olacak. Merkez Bankamız aceleci hareket etmeyecek. Kademeli bir şekilde tekrar geldiği yere doğru inşallah dönecek ve Türk Lirası da orada kendi asli gücünü bulacak" açıklamasını değerlendirdi.

Geçer şöyle dedi:

Önce bu maya tutar mı ondan bahsedeyim. Bu daha önce 1970'li yıllarda uygulanmış ve 1-2 sene sonra apar topar kaçılmış bu işten. Bütçe dengelerini, kur dengelerini bozmuş, enflasyonu patlatmış. 1980'lerde uygulanmış kaçmışlar. 1990'larda adı konulmadan uygulanmış 5 Nisan patlamış. Bugün uygulandığında da bugün patlatacaksın sistemi.

"BU OYUN YÜRÜMEZ"

Biz hep iyi tarafından bakıyoruz. İyi tarafı kurun hafif yukarı kalması faizin üzerinde o farkı ödenmesi ve biz buna kızıyoruz. Bu iyi senaryo. Başka bir senaryo. Kur düşecek, faiz onun üzerinde kalacak bu sayede vatandaşın cebinden de para çıkmayacak. Yüzde 300'lük, yüzde 200'lük bir kur oynaklığı olursa bir anda kur alıp başını giderse aradaki farkı nasıl ödeyeceksiniz? Hazine ve Merkez Bankası'nda bunu kaldıracak güç var mı? Bu oyun yürümez.

"HANGİ VATANDAŞ BU SİSTEME GİRER"

Vatandaşa, 'Zarar etme riskin var' diyorsun. 10 liradan bozdurdun kuru. 10 liradan TL'ye çevirdikten sonra üç ay bekleyeceksin. Üç ay sonra da biz tekrar bir kur seviyesi açıklayacağız, bu da faizin üstüne gelirse farkı biz ödeyeceğiz diyor. Peki, anan öldü baban öldü bir şeye ihtiyacın var, acilen o paraya ihtiyacın var çıkmak istiyorsun. 'Sana faiz yok' diyor. Normalde de vadeden önce parayı alırsanız paranız yanar ama banka size ana para garantisi veriyor. Bu sistemde siz paranızı çekmeye kalktığınızda kur 10 lira değil 8 liraysa 8 liraya göre belirleme yapıyor. Yani siz 10 lira yatırıyorsunuz 8 lira alıyorsunuz yanlışlıkla sistemden çıkmaya çalışırsanız. Hangi vatandaş bu sisteme girer? Türkiye'de mevduata parasını yatıran kişi riskten kaçmak isteyen kişidir. Burada risk sunuyorsun. Adam gidip oraya parasını yatırır mı?

Merkez Bankası da yapılan düzenlemede 'Bir kereye mahsus olacak' diyor. Ne demek şimdi bu? Ortada karışık bir durum var.