Özel bankalardan emekli olanların 5 bin TL ek ikramiyesi de çıkmazda

Özel bankalardan emekli olanların 5 bin TL ek ikramiyesi de çıkmazda
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ve sadece çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus olarak verilecek olan 5 bin TL ek ikramiyede, çalışan emeklilerle birlikte özel banka emeklilerinin de kapsam dışında kaldığı ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin TL ödeneceğini, çalışmaya devam eden emeklilerin ise bundan yararlanamayacağını söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen "torba kanun" teklifine sadece çalışan emeklilere 5 bin lira ödenmesini düzenleyen madde eklendi, düzenleme oy çokluğuyla kabul edildi. CHP’nin “tüm emeklilere” 15 bin lira verilmesi yönündeki önergesi ise AKP ve MHP milletvekilleri tarafından reddedildi.

İkramiye düzenlemesinden sadece çalışan emeklilerin değil, 17 özel banka bünyesindeki sandıklar üzerinden emekli olan yaklaşık 150 bin kişinin de yararlanamayacağı öğrenildi.

Yapı Kredi Bankası Emeklileri Sosyal Yardımlaşma Derneği'nden Ali Alphan, özel banka sandıklarından emekli olanların da söz konusu ikramiyelerden yararlanabilmesi için kanun çıkartılması gerektiğini söyledi.

Alphan, “Yapı Kredi Bankası emeklisiyim. Bizler, dernek statüsü altında çalışma yürütüyoruz. Dolayısıyla Yapı Kredi Bankası'nda yaklaşık 9 bin emeklisi var. Bu kişilerin hakları için 5 yıldır mücadele yürütüyoruz. Bir genel merkezimiz, 5 tane şubemiz var. 17 özel banka emeklilerinin bu mağduriyeti yaşadığını iletmek isterim. Bunu biz daha önce de bayram ikramiyelerinde de yaşadık” diye konuştu.

BU EMEKLİLER EK 5 BİN TL İKRAMİYEYİ FAİZİYLE GERİ İADE ETMEK ZORUNDA KALACAK

Emeklilerin uzun zamandır beklediği 5 bin liralık ikramiye ödemesi ekim ayında yapılacak. İkramiyeden yararlanacak olan emeklilerin sayısı 15.5 milyonu buluyor. Ancak ikramiyeyi alabilmek için bazı şartlar var. Bu şartlara uymayan emekliler ikramiyeyi kaybedebilir veya geri ödemek zorunda kalabilir. İkramiyeden yararlanmak için 30 Eylül 2023 tarihine kadar emekli olması gerekiyor. Emekli olduktan sonra yeniden çalışmaya başlayanlar ise ekim ayında bir gün bile sigortalı çalışmamış olmalılar. Aksi takdirde ikramiyeden faydalanamayacaklar. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu konuda işten çıkış ve girişleri takip edecek. İkramiye için işten çıkıp sonra tekrar girenler, aldıkları 5 bin lirayı faiziyle geri verecekler.

DUL VE YETİMLER DE YARARLANACAK

İkramiyeyi alacak olan emeklilerin dul ve yetimleri de var. Bu kişiler de ödemeyi hissesine göre alacaklar. Örneğin, emeklinin eşi ve iki çocuğu varsa, eş yüzde 50, çocuklar da yüzde 25’er hisse alacaklar.

İkramiyeden yararlanamayacak olan emekliler de var. Bunlar arasında, emekli olduktan sonra memur olarak çalışmaya devam edenler, Bağ-Kur’lu faaliyette bulunanlar, vazife malulü, şehit yakını, gazi ve güvenlik korucusu olanlar yer alıyor.

İkramiyenin ödenmesine esas olan iş göremezlik derecesine göre de farklılık olacak. Meslek hastalığı veya iş kazası sigortasından sürekli iş göremezlik geliri alanlara, gelir bağlanmasına esas olan iş göremezlik derecesine göre ödeme yapılacak.

Emeklilere 5 bin liralık ikramiye ekim ayında emekli aylığı alanlara dosya bazında bir defaya mahsus ödenecek. İkramiyenin toplam maliyetinin 77.5 milyar lira olduğu tahmin ediliyor.