Mobil biyometri pazarı gelişmeye devam ediyor

Mobil biyometri pazarı gelişmeye devam ediyor
Güncelleme:

IEEE NOMS 2016 kapsamında İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 27 Nisan Çarşamba günü “Management of Networked Payment Systems” başlıklı panel düzenlendi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demiral Kültür Merkezi’nde 25-29 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen IEEE NOMS 2016 (Network Operations and Management Symposium) programı panelleri, workshopları ve konferanslarıyla devam ediyor. NOMS 2016 sempozyumunda; ödeme çözümlerinden akıllı şehirlere, 5G’den bulut ve veri merkezlerine kadar birçok önemli konuya yer veriliyor.

IEEE NOMS 2016 kapsamında İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 27 Nisan Çarşamba günü “Management of Networked Payment Systems” başlıklı panel düzenlendi. Ödeme sistemlerinin güncel örnekleriyle katılımcılara sunulduğu panelde ÖLÇSAN Mobil Çözümler Direktörü Murat Karabatur da  “Mobil Ödeme Hizmetlerinde Biyometrik Çözümler ve Güvenli Doğrulama (Biometric Solutions and Secure Authentication in Mobile Financial Services)” sunumunu gerçekleştirdi.

PIN ve şifre gibi kırılması kolay yöntemlerin artık güvenlik için yeterli olmadığını dile getiren Karabatur, biyometri teknolojilerinin kullanım kolaylığı ve yüksek güvenliği ile müşteri deneyimini geliştiren ve riski azaltan modern bir yaklaşım sağladığının altını çizdi.

Acuity Market Intelligence’ın yapmış olduğu araştırmaya göre 2020 yılında Mobil Biyometri Pazarı’nın büyüklüğü 34.6 milyar doları bulacak.

Günümüzde kullanımı gün geçtikçe artan mobil cihazlarda ve mobil bankacılık, e-ticaret ve mobil kurumsal uygulamalarda kullanılan parmak izi, parmak damar izi, ses, yüz, kalp atışı ve hatta beyin dalgaları yöntemiyle mobil biyometri çözümleri kullanılıyor. Özellikle mobil ödeme sistemlerinde hem kullanım kolaylığı hem de yüksek güvenliği sayesinde biyometrik teknolojiler tercih ediliyor.

Ayrıca mobil bankacılık işlemlerinde ‘gözle doğrulama’ teknolojisi üzerinde duran Karabatur şöyle konuştu: “EyeVerify’ın gözle doğrulama teknolojisi ile başta göz izi olmak üzere göz çevresindeki mikro özellikleri kullanarak Eyeprint ID oluşturuyor. Bu ID, 50 karakterlik karmaşık bir şifre ile eşdeğer güvenlik sağlıyor. Gözle doğrulama teknolojisi %99.998 doğruluk payı ile çalışıyor ve mobil ödeme gibi uygulamalarda şifre yerine geçiyor”. Örnek olarak Vodafone Cep Cüzdan uygulamasından bahseden Karabatur, mobil ödeme sistemlerinde kullanım kolaylığının yanında güvenli bir kimlik doğrulama yapmasının da önemli olduğunu vurguladı. Karabatur “Dijital hayatı koruyan ve sıradan bir öz çekim kolaylığına sahip göz izi ile kimlik doğrulama sistemi geliştiren EyeVerify’ın EyePrint ID teknolojisi, geçtiğimiz aylarda oldukça zor testleri geçerek kırılamayan yeni nesil güvenli doğrulama protokolü olan FIDO sertifikasyonu almaya hak kazandı” dedi.

FIDO nedir?

FIDO® (Fast IDentity Online) Alliance tarafından verilen FIDO sertifikasyonu FIDO 1.0 Universal Authentication Framework (UAF) ile tam uyumluluk gerektiriyor.  FIDO® Alliance tarfında geliştirilen UAF standardı, biyometrik doğrulama ile şifre kullanımına ihtiyacı ortadan kaldırıyor ve uçtan uca güvenli ve kırılamayan bir kullanıcı doğrulama yöntemi sağlıyor.

FIDO sertifikasyonu almak için iki farklı standarda uyumluluk sağlanabilir. Bunlar; biyometrik temelli şifresiz teknoloji (UAF) ve iki aşamalı güvenlik doğrulaması (U2F).

FIDO protokolleri, güçlü bir kimlik doğrulama sağlamak için açık anahtarlı şifreleme teknikleri kullanıyor. Bu sayede hiçbir veri 3. partiler ile paylaşılmadığı için dışarıdan herhangi birinin veri akışının arasına girmesi veya sunucunun güvenliğini aşıp bu bilgileri ele geçirmesi imkansız hale geliyor.

ÖLÇSAN CAD Teknolojileri A.Ş. hakkında

Ölçsan, seçtiği uzmanlık alanlarında vizyoner bakışı, çözüm odaklı özgün yaklaşımı ve 30 yıllık tecrübesiyle başta fiziksel ve sanal güvenlik olmak üzere, biyometri, akıllı kartlar ve mobil çözümler alanında çözüm üreticisi ve sistem entegratörüdür.

Kuruluşundan bu yana devam ettirdiği Ar-Ge çalışmalarının sonucunda kazanılan tecrübe sayesinde, geniş vizyonu ve uzman kadrosuyla anahtar teslim proje uygulamalarının yanı sıra danışmanlık hizmetleri de vermektedir.  Kendi alanlarında lider küresel iş ortakları ile bilişim teknolojilerinin ve kalitenin temsilcisi Ölçsan, en iyi çözümlerle 30 yılı aşkın süredir sektöre değer katmaktadır.

Etiketler Mobil biyometri