Türkiye’nin iflas riski primi artmaya devam ediyor

Türkiye’nin iflas riski primi artmaya devam ediyor
Güncelleme:

Türkiye’nin iflas riski primi olan 5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS) primleri hızla artmaya devam ediyor. Türkiye'nin risk primi 700 baz puanın üzerine çıkarak Ekim 2022'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

CDS, yani kredi risk primi, ülkelerin ekonomik ve politik risk gelişmesine göre her gün değişiyor. Kredi dereceleme kuruluşlarının ülkelere verdiği notlarından daha dinamik bir gösterge haline gelen bu değer, ‘risk barometresi’ gibi piyasalar tarafından izleniyor.

 Türkiye’nin CDS primleri geçtiğimiz hafta, beş ay sonra ilk kez 500 baz puanın altına gerilemişti. Ancak seçim sonuçlarının ardından risk primi ilk iş gününde artışa geçmişti.

Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu yaklaşırken kur ve risk primi tarafındaki hareketli seyir yeni eşiklerin aşılmasına neden oluyor.

Bloomberg'ün haberine göre, hafta başında bankalararası piyasada Dolar/TL ilk kez 20 seviyesinin üzerini görürken, Türkiye'nin risk primi de bir eşiğin daha üzerine çıktı.

5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS) 700 baz puanı aşarak Ekim 2022'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Seçimlerin ilk turu öncesinde 12 Mayıs'ta Türkiye'nin risk primi 505 baz puan seviyesinde kapanmıştı. Seçimlerin ilk turunun tamamlanmasının ardından risk priminde yükseliş ivmesi izlenmişti.

Ekonomist Hakan Kara, CDS priminin seçimden sonra 494’ten 704’e çıktığını söyleyerek, “İflas olasılığı kabaca yüzde 20’den yüzde 30’a çıktı” dedi.