Yeni rekor sonrası altın fiyatları için yeni tahmin

Yeni rekor sonrası altın fiyatları için yeni tahmin
Güncelleme:

ABD Merkez Bankası FED'in bu yıl faiz indirimi gerçekleştirmesine yönelik beklentilerin artmasıyla altın fiyatlarında da yeni rekor seviyelere ulaşıldı.

Altın, Fed'in bu yıl faiz oranlarını düşüreceğine ilişkin beklentilerin artması sonrasında rekor bir seviyeye ulaştı.

Buna göre ons altın, önceki altı seansta yaklaşık yüzde 6 artış kaydettikten sonra 2161,48 dolara kadar yükselerek 2021'in sonlarından bu yana görülen en uzun günlük artış serisini kaydetti.

Ons altın ve dolar/TL’deki yükselişin desteğiyle bankalararası piyasada gram altın ise 2212 lira ile tüm zamanların zirvesine çıktı.

Ons altın, gram altın, çeyrek altın ve gümüş

Güne 2 bin 156 Dolar'dan başlayan Ons altın 2 bin 156 Dolar'dan, 
2 bin 208 TL'den başlayan Gram altın 2 bin 205 TL'den, 
3 bin 752 TL'den başlayan Çeyrek altın 3 bin 752 TL'den, 
15 bin 446 TL'den başlayan Cumhuriyet altını 15 bin 446 TL'den, 
24,71 TL'den başlayan Gümüş ise 24,64 TL'den fiyatlanıyor.

Dünkü kapanışta Ons altın 2 bin 125 Dolar'dan, Gram altın 2 bin 160 TL'den, Çeyrek altın 3 bin 683 TL'den, Cumhuriyet altını 15 bin 148 TL'den, Gümüş ise 24,38 TL'den fiyatlanmıştı. 

Fed Başkanı Jerome Powell ise çarşamba günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla kanıt istediğini ancak "bu yılın bir noktasında" faiz indiriminlerinin başlamasını muhtemelen gördüklerini söylemişti.

Ons altına ilişkin yıl sonu beklentileri ne yönde?

Bu gelişmeler öncesinde Citigroup önümüzdeki üç ay için altın tahminini ons başına 2.200 dolara yükseltmiş ve önümüzdeki 6 ila 12 ay için tahminini 2.300 dolara çıkarmıştı. Raporda, "özellikle hisse senedi ve kredi piyasasındaki son yükselişler göz önüne alındığında" ikinci çeyrekte altının lehine olabilecek resesyon risklerine de dikkat çekilmişti.

Alman Commerzbank ise ons altın için 2024 yıl sonu tahmininin 2150 dolar seviyesinden 2100 dolara indirildiğini duyurmuştu.

Gözler FED'in faiz kararında

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimi için acele etmeyeceklerini ancak, "bu yılın bir noktasında" bunu yapmanın muhtemelen uygun olacağını belirtmesinin ardından pozitif seyir izlenirken, bugün gözler Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz kararına çevrildi.

Politika kısıtlamalarını çok erken veya çok fazla azaltmanın enflasyondaki ilerlemenin tersine dönmesine neden olabileceğine dikkati çeken Powell, bunun sonucunda enflasyonu yüzde 2'ye geri döndürmek için daha da sıkı politikaların gerekebileceği uyarısında bulundu.

Ayrıca, Powell, ülkenin büyük bankalarının sermaye gerekliliklerine ilişkin önerilen teklifte, değişiklik olabileceğinin sinyalini de verdi.

Analistler, Powell'ın sözle yönlendirmelerinin piyasalar tarafından pozitif karşılandığına işaret etti.