Bakan açıkladı: ''Kirada yüzde 25 sınırı aşılabilir''

Bakan açıkladı: ''Kirada yüzde 25 sınırı aşılabilir''
Güncelleme:

Kira anlaşmazlığında yeni dönem yarın başlıyor. 1 Eylül itibarıyla başlayacak olan zorunlu arabuluculuk dönemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Yüzde 25 sınırı aşılabilir'" dedi.

Kira anlaşmazlığında 1 Eylül itibarıyla zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor. Milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren yeni düzenleme ile ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, açıklamalarda bulundu.

NTV'de katılcığı canlı yayında konuşan Adalet Bakanı 'süresiz nafaka' tartışmalarıyla ilgili de önemli değerlendirmelerde bulundu.

Kat mülkiyeti davalarının da zorunlu arabuluculuk kapsamında olacağını söyleyen Bakan Tunç, ''1 ay içinde uzlaşma sağlanırsa mahkemeye gidilmeyecek. Tabii anlaşmak zorunda değil taraflar. Yargı yolu açık kapatılmıyor. Anlaşma sağlanabilirse konu dostane bir şekilde çözülmüş olacak.'' dedi.

Bakan Tunç, kira miktarının da konuşulabileceğini ve iki tarafın da anlaşması halinde yüzde 25 sınırının aşılabileceğini belirtti.

Bakan Tunç "Kira davalarında arabuluculuk uygulaması yarın başlıyor. Sistem nasıl işleyecek? Uzayan dava süresi sorunu çözülecek mi? Hem kira tespit hem tahliye davaları için geçerli mi? Arabulucularda yeni bir iş yükü sistemi kaldırır mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"1 Eylül itibarıyla kirada zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor. Kira davaları da katılıyor. Kat mülkiyetinden doğan davalar da zorunlu arabuluculuk kapsamında olacak. Komşuluk hukukundan doğan davalar ve ortaklığın giderilmesi davaları. 1 ay içinde uzlaşma sağlanırsa mahkemeye gidilmeyecek. Tabii anlaşmak zorunda değil taraflar. Yargı yolu açık kapatılmıyor. Anlaşma sağlanabilirse konu dostane bir şekilde çözülmüş olacak. Kira miktarını da konuşabilirler iki taraf istedikten sonra yüzde 25 sınırı da aşılabilir. Buradaki yüzde 25 sınırı şudur ev sahibi kiracısına yüzde 25'in üzerinde bir kira artışını dikte edemez. Eğer kiracı ile kiralayan anlaşıyorsa o ayrı bir konu. Süre ortaya koyabilir tahliye taahhütü ile ilgili konu var."