'Terörist plaka' hayatını kararttı !

'Terörist plaka' hayatını kararttı !

Galeriden aldığı bir aracın plakası başka bir araca takılan iş adamı Volkan Uyanık'ın başına gelmeyen kalmadı.

Galeriden aldığı aracın plakası başka bir araca takılınca iş adamı Volkan Uyanık terör eylemi yapacağı iddiasıyla 648 bin dolarlık bir anlaşma yapmaya giderken kız arkadaşıyla gözaltına alındı. Gerçek ortaya çıkınca hukuk mücadelesi başlattı. Dava açtı.

İstanbul’da bir otelin genel müdürlüğünü yapan işadamı Volkan Uyanık’ın satın aldığı aracın plakası bir başka aracın satışında da kullanıldı. Plaka tanıtma sistemi kayıtlarına iki farklı araçta aynı plaka olduğunu fark eden emniyet güçleri, iş adamı ve kız arkadaşını  İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde gözaltına aldı. Terör şüphesiyle gözaltına alınıp 7 saat gözaltında kalan Uyanık ve kız arkadaşı Mesude Güneş’in mağduriyetleri nedeniyle o gün 648 bin dolarlık sözleşmeyi imzalayamadıklarını belirterek 235 bin TL’lik tazminat davası açtı.

Terör şüphesiyle gözaltı

Yaşanan ilginç olay şöyle gelişti. Clarion Hotel Genel Müdürü Volkan Uyanık, 31 Aralık 2015 tarihinde ünlü bir otomotiv firmasından 34 ND 7879 plakalı kırmızı renkli bir araç satın aldı. Bu araçla 5 ay boyunca İstanbul trafiğine çıkan Uyanık, 15 Mayıs günü saat 14:00 sıralarında yanında bulunan kız arkadaşı Mesude Güneş ile  Aksaray Orduevi önünde Plaka Takip Sistemi’ne (PTS) takıldı. Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından takip edilen bir araç olduğunun telsizden anons edilmesi üzerine araç durdurulup içindeki iki kişi terör şüphesiyle gözaltına alındı. 7 saatlik bir gözaltı işleminin ardında da otomotiv firması tarafından iki farklı araca aynı plaka takılarak araçların satışının yapılıp trafiğe çıkarıldığı ortaya çıkınca da işadamı ve kız arkadaşı serbest bırakıldı.

Tazminat talep etti

Ancak günü kâbusa dönen işadamı olayın peşini bırakmayarak hukuk savaşı başlattı. Avukatı Bilge Baş tarafından Volkan Uyanık adına yapılan başvuruda sorumlu şirketin cezalandırılmasını isteyen Uyanık aynı zamanda maddi-manevi yıkım nedeniyle tazminat talep etti. Baş “otomotiv firmasındaki sorumluların mühürde ve resmi evrakta sahtecilikten yargılanmasın talep ediyoruz. Hem de davalı şirketten uğramış olduğumuz maddi-manevi yıkım nedeniyle 184 bin maddi, 50 bin TL de manevi tazminat talep ediyoruz.”

HUKUKÇULAR NE DİYOR?

Av. Hüseyin Ersöz: İkiz plakalı araç olayında uğranılan maddi ve manevi zarar aracı satan firmaya açılacak davayla tazmin edilebilir. . Üst düzey bir yöneticiye yapılan gözaltı işleminin neden olduğu zarar, kolluğun eksik ve özensiz soruşturmasından kaynaklandığından devletin de tazmin sorumluluğu doğdu.

Süre aşımına dikkat

Av. Çağrı Çetin: Daha önce haksız gözaltı sonucu Maliye Bakanlığına açılan bir davada 1 gün için mahkeme mağdura 100 TL tazminat verdi. IŞİD üyesi diye 1 gün gözaltında kalan bir kişi için de yine mahkeme 150 TL tazminata hükmetti.

Bu nedenle hem otomotiv şirketine hem de kolluğa ayrı dava açılması söz konusu olabilir. 3 ay içinde ağır ceza mahkemesinde maddi ve manevi tazminat davası açabi