16 yıldır aranan ETA'nın siyasi lideri yakalandı

16 yıldır aranan ETA'nın siyasi lideri yakalandı
Güncelleme:

Mayıs 2018'de kendini feshettiğini duyuran terör örgütü ETA'nın siyasi lideri olarak bilinen Jose Antonio Urrutikoetxea, Fransa'da polis tarafından yakalandı.

İspanya’nın, Zaragoza şehrinde 11 kişinin hayatını kaybettiği polis karakolu saldırısıyla alakalı olarak 2002’den beri aranan ETA’nın Josu Ternera olarak bilinen eski siyasi şefi Jose Antonio Urruticoetxea Bengoetxea yakalandı. İspanya İçişleri Bakanlığı’na göre, yaygın olarak ETA olarak bilinen Bask gerilla grubu Euskadi Ta Askatasuna’nın (Vatan ve Özgürlük) başkanı Josu Ternera, Fransız Alpleri’ndeki Sallanches kentinde İspanyol ve Fransız yetkililer tarafından gözaltına alındı. Ciddi derecede hasta olduğuna inanılan Ternera, Mayıs 2018’de ETA’nın tamamen dağıldığını ilan eden son bir deklarasyon yayınlamıştı.

İspanyol ve Fransız hükumetlerine bağımsız Bask devletini tanımaya zorlamak için 1959’da kurulan ETA tarafından gerçekleştirilen şiddetli saldırılarda 800’den fazla kişi mağdur oldu.

Grup; 2011’de ateşkes ilanı ve sonrasında geçen yıl kendiliğinden dağılmasına rağmen, İspanya ETA’nın eylemlerini araştırmaya ve eski üyelerinden bazılarını kovuşturmaya devam ediyor.

İHA

Etiketler ispanya eta