2016 Yılı Bütçesi Tbmm Genel Kurulu'nda

2016 Yılı Bütçesi Tbmm Genel Kurulu'nda

AK Parti Bilecik Milletvekili Eldemir:- "Hükümetlerimiz döneminde DSİ adeta destanlar yazmıştır, destanlar yazmaya da devam edecektir"- AK Parti Zonguldak Milletvekili Çaturoğlu:- "Kalkınmak için çok çalışmak ve sahip olduğumuz yeraltı ve yer üstü kaynakl

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, ülkede gerçekleştirdiği düzenlemelerle, esnafa, sanatkara, tüccara, kooperatiflere, gümrük uygulamalarına, genç girişimcilere, üreticiden tüketiciye kadar her kesime yenilikler getirip büyük katkı sağladığını anlattı.

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, ülkelerin zenginliği ile küresel ticaret arasındaki ilişkiye değinerek, AK Parti hükümetleri döneminde ticarete dönük parametrede hız ve güvenlik kavramlarının etkin olduğunu dile getirdi. İktidarları döneminde, sürdürülebilir ve öngürülebilir ticaretin önünün açıldığını ifade eden Altunyaldız, böylece Türkiye'nin küresel ticarette rekabet gücünün arttığını söyledi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, ülke ekonomisinde son yıllarda önemli gelişmelerin yaşandığını vurgulayarak, "Nitekim, Rekabet Kurumunun ilk yıllarında, 1998 yılında, yaklaşık 270 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğe sahip olan ülkemiz, gelinen noktada ekonomik yapısında serbestleşme sürecini büyük ölçüde tamamlamış ve dünyanın önde gelen ekonomilerinden biri olmuştur" dedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, enerji ve ham madde ithalatından kaynaklanan artışın, doğal olarak dış ticaret açığını ve cari açığı artırdığına dikkati çekerek, "Bu sonuç, bizim yerli kaynaklarımıza ne kadar önem vermemiz gerektiğini bize apaçık bir şekilde göstermektedir" diye konuştu.

Çaturoğlu, "Bizim olağanüstü petrol ve cevher rezervlerimiz yok, sömürgeci bir geçmişimiz olmadığı için fevkalade bir sermaye birikimimiz de yok. Kalkınmak için çok çalışmak ve sahip olduğumuz yeraltı ve yer üstü kaynaklarını en etkin şekilde değerlendirmek zorundayız ancak, bu konuda değerli arkadaşlar, hem iç hem de dış çevreler enerji ve maden cevherlerimizin çıkarılması noktasında ülkemizi engellemeye çalışmaktadırlar" görüşünü dile getirdi.

"Türkiye nükleer enerjiye sahip olmadan asla ve asla yoğun enerji tüketimi gerektiren sınai mallarının üretiminde maliyet kontrolünü sağlayıp uluslararası arenada rekabet edemez" ifadesini kullanan Çaturoğlu, "Yerin üstünü koruyarak altında ne varsa çıkarıp değerlendireceğiz. Bütün bunları yaparken de "Batı ne der, dünya ne der' diye düşünmeyeceğiz, 'milletimiz ne der' diye düşüneceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Uğur Dilipak, AK Parti hükümetlerinin enerji alanında önemli yatırımlara imza attığını belirterek, "2002 yılında 31 bin 846 megavat olan kurulu gücümüzü 2016 yılı ocak ayı sonu itibarıyla 73 bin 427 megavata yükselttik. Doğalgaz sektöründe, 2002'de 5 şehrimizde doğalgaz varken şu anda 77 ilimiz ve birçok ilçemizde, yüzlerce ilçemizde doğalgaz var. Petrol arama yatırımlarına baktığımızda 2002 yılı yatırımı 35 milyon dolar iken, 2015 yılı yatırımı 424 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir" ifadesini kullandı.

-"Ortadoğu'da yüz yıllardır iki medeniyetin kavgası var"

Ortadoğu'da yüz yıllardır iki medeniyetin kavgasına şahit olunduğunu dile getiren Dilipak, "Birisi, Churchill'in ifadesiyle anlam bulan 'Bir damla petrol, bir damla kandan daha değerlidir' zihniyeti, diğeri 'Bir damla masum insan kanı, dünya ve içindekilerden daha kıymetlidir' diyen İslam Peygamberinin bakış açısıdır" değerlendirmesine yer verdi.

AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, başta bor olmak üzere tüm madenlerin en verimli şekilde işletilmesini hedeflediklerini belirterek, Türkiye'nin ekonomisinin önündeki en büyük engelin ise terör olduğunu söyledi.

AK Parti Kütahya Milletvekili Mustafa Şükrü Nazlı, ülkenin kalkınmasının doğal kaynakların harekete geçirilmesiyle mümkün olduğunu belirterek, madencilik alanında yönetim anlamında köklü değişiklikler yapılmasının gerekli olduğunu dile getirdi.

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, Orman ve Su İşleri Bakanlığının 3 milyar 500 fidanı toprakla buluşturduğunu, 2019 yılına kadar da 1 milyar fidan daha dikileceğini kaydetti. Gölet yapım maliyetlerinin de düştüğünü belirten Aydemir, "Eskiden 30 metre yüksekliğindeki bir gölet sulaması hariç 22 yılda, 44 milyon liraya tamamlanıyordu. Şimdi ise aynı özellikteki bir gölet, sulaması dahil 18 ayda sadece 4,5 milyon liraya yapılmaktadır" açıklamasında bulundu.

AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, son 13 yılda orman alanının 2,1 milyon hektar arttığını, dünyada ormanlar azalırken Türkiye'de ise artış gözlendiğini söyledi.

AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, orman kadastrosunun yüzde 98 oranında tamamladığını ve bununla ilgili olarak yargıya intikal eden sorunların ciddi sayıda azaldığına dikkati çekti.

-"DSİ, Türkiye'nin en büyük yatırımcı kuruluşlarından biri"

AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, DSİ Genel Müdürlüğünün, Türkiye'nin en büyük yatırımcı kuruluşlarından biri olduğunu vurgulayarak, "Hükümetlerimiz döneminde DSİ tarafından toplam 101 milyar lira yatırım yapılmıştır. 25 nehir havzasının tamamında havza koruma eylem planları hazırlanmıştır. 320'si baraj olmak üzere toplam 3 bin 107 tesis milletimizin hizmetine sunulmuştur" ifadesini kullandı.

Eldemir, "DSİ, 2015 yılında 9 milyar 233 milyon 725 bin 277 liralık yatırımı gerçekleştirmiştir ve 2016 yılında da yapacağı yatırımlar için bütçeden 10 milyar 908 milyon 235 bin lira ödenek ayrılmıştır. Hükümetlerimiz döneminde DSİ adeta destanlar yazmıştır, destanlar yazmaya da devam edecektir" dedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, İçişleri Bakanı Ala'nın, dün Genel Kurul'da yaptığı açıklamayı son derece önemli, tarihi ve dikkate değer bulduklarını belirterek, "Türkiye'nin en önemli sorunuyla ilgili mevcut hükümetin tutumu nedir? Hükümet'in bundan sonraki yol haritası nedir? Çözüm Süreci ile ilgili yeni bir politika değişikliği mi var?" diye konuştu.

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, İskenderun Demir Çelik Fabrikası'nda sermaye artırımı bahanesiyle işçilerin hissesinin yüzde 4,93'e indirildiğini ve 11 bin işçinin mağdur olduğunu savunarak, bu konuda bir çözüm beklediklerini dile getirdi.