3. Hacı Süleyman Efendi Ödülü Prof.dr. Turan Yazgan’a

3. Hacı Süleyman Efendi Ödülü Prof.dr. Turan Yazgan’a

2009 yılında Nazilli’de faaliyete geçen Türk Ocakları Nazilli Şubesi, 2011 yılı 3. Hacı Süleyman Efendi Ödülüne Prof.Dr. Turan Yazgan’ı layık buldu.

2009 yılında Nazilli’de faaliyete geçen Türk Ocakları Nazilli Şubesi, 2011 yılı 3. Hacı Süleyman Efendi Ödülüne Prof.Dr. Turan Yazgan’ı layık buldu.

Nazilli Kahve Diyarı’nda düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında 2011 yılı Hacı Süleyman Efendi Türk Kültürüne Hizmet Ödül sahibini açıklandı. Türk Ocakları Nazilli Şube Başkanı Ahmet Çekim, Şube Sekreteri Ali Yavaş ve Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Doru ile basın mensuplarının katılımıyla düzenlenen basın açıklamasında Nazilli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ni kuran, Nazilli Heyet-i Milliyesi'ni toplayan ve Milletvekilliği yaparak ilçe tarihine mal olmuş olan rahmetli Hacı Süleyman Efendi adına verilen ve Nazilli Şubesince “Türk Kültürüne Hizmet” edenlere verilen ödülün üçüncüsü, Türk Dünyasının yaşayan büyük aksakallarından Prof.Dr. Turan Yazgan’a verilmesi Türk Ocağının 12.11.2011 tarih, 36 sayılı kararıyla kararlaştırıldığını ifade eden Başkan Ahmet Çekim; “Kültür insanın kendinden önceki nesillerden devraldığı, kısmen geliştirdiği ve kendisinden sonraki nesillere aktardığı sosyal bir mirastır. Kısaca insanın ihtiyaçlarını gidermek amacıyla meydana getirdiği maddi ve manevi unsurların hepsidir. Prof. Dr. Turan Yazgan’da Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Tataristan, Çuvaşistan ve Makedonya gibi ülkelerde Türk Kültürünü araştırma-geliştirme ve yayma amaçlı çalışan araştırma ve kültür merkezleri kurmuş, Türk Dünyasında birçok Fakülte ve Lise açmıştır. Ayrıca Yazgan, 1980 yılından beri aylık Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi çıkartarak Türk tarihine büyük ışık tutmuştur. Onun için bizde kendisine 2011 yılı Hacı Süleyman Efendi Türk Kültürüne Hizmet Ödülünü vermeyi uygun gördük. Yaşayan bilge, çalışkan, değerli bir Türk büyüğü olan hocamıza çalışmalarından dolayı teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz” dedi

“100. YILIMIZI KUTLUYORUZ”

Türk Ocaklarının 100. yılını kutladıklarını ifade eden Çekim; “Türk Ocakları 25 Mart 1912’de kuruldu. 2012 yılı Türk Ocaklarının 100. Yıldönümüdür. Bu nedenle Nazilli Türk Ocağı 2012 yılında 7 konferans, 14 Cuma sohbeti ve 29 anma ve basın bildirisi yanında 1 ödül töreni düzenlemeyi planlamaktayız. Bu yıl 100. Yılını kutlayacağımız Türk Ocakları kuruluşunun milletimize hayırlara vesile olmasını dilerim” dedi.

TURAN YAZGAN KİMDİR?

1938 Eğirdir doğumlu olup, İlk öğrenimi Zafer İlkokulunda, Lise Eğitimini ise İstanbul Vefa Lisesi ve Kastamonu Lisesi’nde tamamlayıp, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinden pekiyi drece ile mezun oldu. !966 yılında aynı Fakülteye asistan oldu ve 1967’de doktorasına başladı. 1971’de Doçent, 1979’da İktisat Profesörü oldu. Türk Dünyası araştırma vakfını kurdu. Türkiye ve Türk Dünyasında 200’den fazla ödül alan Sayın Turan YAZGAN yurt içi ve yurt dışı birçok üniversiteden fahri doktora ünvanı almıştır. Evli üç oğlu olan Sayın Yazgan iki torun sahibidir.

Türk Dünyasında birçok Fakülte ve Lise açmıştır. Bunlar Türk Dünyası Kazakistan-Kızılorda Korkut Ata Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Türk Dünyası Azerbaycan Bakü İşletme Fakültesi, Türk Dünyası Celalabat Kırgız-Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü gibi Fakültelerin yanı sıra T.D. Bakü Atatürk Lisesi, T.D. Kızılorda Korkut Ata Lisesi, T.D. Kentav Atatürk Lisesi gibi okulları Türk Dünyası Vakfı adına açtı. Bu okullar Türkiye’deki okullar ile denkliğini sağladı. Ayrıca Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Tataristan, Çuvaşistan ve Makedonya gibi ülkelerde Türk Kültürünü araştırma-geliştirme ve yayma amaçlı çalışan araştırma ve kültür merkezleri kurdu. 1980 yılından beri aylık Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi çıkarmaktadır. Geçtiğimiz ay 289. sayısını çıkarmıştır.

3. HACI SÜLEYMAN EFENDİ ÖDÜLÜ PROF.DR. TURAN YAZGAN’A

3. HACI SÜLEYMAN EFENDİ ÖDÜLÜ PROF.DR. TURAN YAZGAN’A