DEAŞ'ın bombalı saldırısında 14 polise dava açıldı

DEAŞ'ın bombalı saldırısında 14 polise dava açıldı
Güncelleme:

Diyarbakır'da 5 kişinin öldüğü HDP mitingindeki bombalı saldırıyla ilgili, 5' i emniyet müdürü toplam 14 polis hakkında görevi kötüye kullanmaktan dava açıldı.

HDP' nin Diyarbakır' daki mitinginde 5  Haziran 2015 tarihinde  5 kişinin ölümü  400' e yakın kişinin yaralanmasıyla  sonuçlanan bombalı saldırıyla ilgili 5' i emniyet müdürü toplam 14 polis hakkında görevi kötüye kullanmaktan dava açıldı. Polislere 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

NE OLMUŞTU

Halkların Demokratik Partisi'nin 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlediği mitingde, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın konuşmasının beklendiği sırada, sahnenin sağ tarafındaki trafonun bulunduğu noktada art arda iki patlama meydana geldi.[2] Saldırı sonucu Ramazan Yıldız (16), Necati Kulur (47), Şehmuz Kaçan (34), Civan Arslan (17) ve Ali Türkmen (65) yaşamını yitirdi.

Patlamanın çöp kutusuna konulan iki ayrı parça tesirli bombadan kaynaklandığı[3] ve saldırının failinin 20 yaşındaki Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü üyesi Adıyamanlı Orhan Gönder olduğu tespit edildi. Gönder, kaçtığı Gaziantep'te ertesi gün yakalandı ve "kasten öldürme ve terör örgütüne üye olma" suçlamalarıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Gönder'in annesi, oğlu IŞİD’e katıldıktan sonra emniyet ve valiliğe defalarca başvurduğunu, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile de görüştüğünü ancak oğlunun 18 yaşını doldurduğu için yetkililerin bir şey yapamayacaklarını söylediklerini dile getirdi. 12 Mayıs 2015 tarihinde bir ihbar üzerine Adıyaman Emniyet Müdürlüğü tarafından Gönder’in ailesine yollanan tebligatta Gönder’in "terör nitelikli kayıp şahıs" olarak değerlendirilip arandığı belirtildi ve bunun üzerine aile emniyette ifade verdi.

Gönder'in saldırıdan iki gün önce Diyarbakır'da kaldığı otelde polisler tarafından asker kaçağı olduğu gerekçesiyle sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı. Dönemin Adalet Bakanı Kenan İpek, Orhan Gönder’in abisi Engin Gönder'in 15 Ekim 2014 tarihinde Adıyaman'da savcılığa giderek kardeşinin ortadan kaybolduğunu ve IŞİD’e katılmış olabileceğini içeren bir başvuru dilekçesi verdiğini, savcılığın bu başvuruyu Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne koyarken kaydın zanlı Orhan Gönder ismine değil başvuruyu yapan ve müşteki sayılan abisi Engin Gönder adına açıldığını ve bu nedenle UYAP’ta yapılacak bir araştırmada Orhan Gönder isminin çıkmamasının normal olduğunu söyledi. Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ ise böyle bir şeyin mümkün olmadığını, UYAP'ın kaydına kayıp kişi olarak Orhan Gönder’in de girilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Orhan Gönder ve Suruç’ta 34 kişinin yaşamını yitirdiği intihar saldırısını gerçekleştiren Abdurrahman Alagöz’ün Millî İstihbarat Teşkilatı'nın kontrolünde Suriye’ye gidip geldiği iddiasında bulundu.