8 Nisan Dünya Romanlar Günü

8 Nisan Dünya Romanlar Günü

Balkan Roman Birliği Başkan Yardımcısı Bahattin Ulusoy:- "Devletimiz Romanların hayat şartlarının iyileştirmesi için birçok çalışma yaptı"- Trakya Roman Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Fahrettin Savcı:- "Romanlar yaşadıkları her ülkede o ülkenin en r

EDİRNE (AA) - Roman sivil toplum kuruluş temsilcileri Roman Günü'nü kutladı.

Balkan Roman Birliği Başkan Yardımcısı Bahattin Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada Roman kültürünün Türk toplumu içinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nü kutlayan Ulusoy, "Devletimiz Romanların hayat şartlarının iyileştirmesi için birçok çalışma yaptı. Teşekkür ediyoruz. Bundan sonra da devletimizle el ele birçok çalışma yapacağız. Dünyadaki birçok ülkede yaşamlarını sürdüren Romanlara sevgi ve saygılarımızla, günlerini kutluyorum" dedi.

Trakya Roman Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Fahrettin Savcı da Romanların yaşadıkları her ülkede o ülkenin en renkli kültürünü oluşturduğunu belirtti.

Savcı, Dünya Roman Günü'nün barış, refah, dayanışma ve birlik amacıyla kutlandığını belirtti.

Romanların insanlık ailesinin ayrılmaz bir parçası olduğunu aktaran Savcı, şunları kaydetti:

"Romanlar yaşadıkları her ülkede o ülkenin en renkli kültürünü oluşturmuşlardır. Türkiye coğrafyası da, tarih boyunca Romanlar ve Roman kültürünün gelişimi açısından önemli bir yere sahip olmuştur. Birçok Roman, zengin ve farklı kültürleriyle toplumumuza katkılar sağlamıştır. Bu duygu ve düşüncelerle, Romanların etnik ve kültürel ayrımcılığa uğramamaları, yaşamın her alanında baskıya maruz kalmamaları ve sosyal hayatta hak ettikleri yeri almalarını diler, Trakya'daki hemşehrilerim başta olmak üzere ülkemizin dört bir yanındaki ve tüm dünyadaki romanların gününü kutlarım."

-"1990 yılından bu yana kutlanıyor"

Edirne Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Erdem Güyümgüler ise, 1971'de Londra yakınlarında ilk uluslararası Roman kongresinin yapıldığını belirtti.

8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nün kongrenin ardından çıkan sonuçla birlikte 1990 yılından bu yana kutlandığını aktaran Güyümgüler, "Gönüller her ne isimle anılmayı dilerse selam olsun. Tüm Romanların günü kutlu olsun" ifadelerini kullandı.

-"Romanlar özgürlüğüne kavuştu"

Edirne Süpürgeciler Mahallesi Yardımlaşma Dayanışma ve Kalkınma Derneği Başkanı Hilmi Keskin, Romanların özgürlüğüne kavuştuğunu bildirdi.

Keskin, yaptığı açıklamada, Romanlar için son dönemde atılan adımların umut verici olduğunu belirtti.

Romanların haklarını elde ettiğini aktaran Keskin, "Romanlar özgürlüğüne kavuştu sayılır. Daha önceden Roman dendiğinde hiçbir yere gidemiyordun açılımdan sonra Romanlar haklara sahip oldular" dedi.

-"Kültür zenginliğinin ayrılmaz bir parçasıdır"

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı da, Romanların Türk toplumunun kültür zenginliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu bildirdi.

Şallı, Türkiye'de yaşayan Romanların yurtdışındakilere göre toplumla daha barışık durumda olduğunu bildirdi.

Türkiye'de yaşayan Romanların etnik kimlik sorununun olmadığını aktaran Şallı, "Bu günün Türkiye'de yaşayan Romanlarla ilgisi de yoktur. 8 Nisan Dünya Romanlar gününü anmaktan çok asıl mesele Romanların iyi bir insani yaşam koşullarına kavuşturulması, diğer bireyler arasındaki yerini alması, ön yargıların kırılması amaçlıdır. 8 Nisan Dünya Romanlar Günü Avrupa coğrafyasında yaşayan Romanların uğramış oldukları soykırıma, yaşam koşullarına, toplumda uğramış oldukları toplumsal dışlanmaya dikkat çekmek amaçlı bir girişimdir. Eğlence günü değildir. Romanlar Türk toplumunun kültür zenginliğinin ayrılmaz bir parçasıdır" diye konuştu.