Ankara'da tarihi eser skandalı !

Ankara'da tarihi eser skandalı !
Güncelleme:

Türkiye, Antalya’da Aspendos Antik Tiyatrosu’nun beyaz mermerlerle restore edilmesini tartışırken, benzer bir durum da başkentte yaşandı.

Ankara’nın en eski yerleşim bölgelerinden Ulus’ta yapılan kazılarda ortaya çıkarılan 2 bin yıllık antik Roma tiyatrosu, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü restorasyon çalışması kapsamında 2 yıl önce beyaz mermerlerle kaplandı. Tiyatronun gülkurusu rengindeki taşlar yerine beyaz mermerlerle restore edilmesi tepki çekerken, Kültür ve Turizm Bakanlığı duruma itiraz ederek restorasyon çalışmalarını durdurdu.

BÜYÜKŞEHİR RESTORASYONU ÜSTLENDİ

Hürriyet'ten Mert Gökhan Koç'un haberine göre Anadolu Medeniyetleri Müzesi arkeologları, 2009 yılında Hacı Bayram Veli Camisi ile Ankara Kalesi arasında kalan birinci derece sit alanında yaptıkları kazı çalışmasıyla milattan sonra 1’inci ve 2’nci yüzyıl arasında inşa edilen antik Roma tiyatrosunu ortaya çıkardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, tiyatroyu turizme kazandırmak amacıyla kalıntılar üzerine ve çevresine sonradan inşa edilen çeşitli yapıları yıktırdı. Ankara Büyükşehir Belediyesi ise Ulus’ta yürüttüğü ‘Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi’ kapsamında tarihi tiyatro alanını konser alanı yapmak istedi. Belediye, bakanlık ile imzaladığı protokolle birlikte restorasyonu üstlendi.

‘ÖZGÜN FORMU KORUNACAK’ AÇIKLAMASI

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 7 Temmuz 2013’te Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayladığı rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri kapsamında tiyatro alanında restorasyon çalışmalarına başladı. Proje uzmanları restorasyon projesi ile tiyatronun yok olan oturma gruplarının yapımında, ilk iki sıra için özgün formda oturma sıralarının kullanılacağını sonraki sıralara ise yapıya zarar vermemesi ve geri dönüşümü olması sebebi ile çelik ağ kutularıyla tamamlanacağını açıklamıştı. Kutuların üzerinin de sudan etkilenmeyen kompozit ahşap döşeme ile kaplanacağını açıklayan uzmanlar, sahne binasının yıkılmış duvarlarının mümkün olduğu kadar özgün malzeme kullanılarak tamamlanmasının sağlanacağını belirtmişti.

TİYATRO KADERİNE TERK EDİLDİ

Projede belirtilenin aksine belediye, restorasyon sırasında tiyatronun ilk üç oturma sırasını mermerden yaptı. Tiyatro alanındaki diğer taşların gülkurusu olmasına rağmen oturma sıralarının aslına benzemeyen beyaz mermerle yapılması büyük tepki topladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı arkeologları beyaz mermerlere itiraz ederek restorasyon çalışmasını durdurdu. Yaklaşık 2 yıl önce duran çalışmaların ardından antik tiyatro kaderine terk edildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, konuyla ilgili açıklama yapmak istemedi.

 

TARİHİ SÜTUNLARA  ASFALT KAPLAMA

ÖTE yandan aynı bölgede, Ankara Valiliği’nin hemen yanındaki Hükümet Caddesi’nde geçtiğimiz yıl kanalizasyon çalışması yapan Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler, bir tünel boyunca uzanan ve Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen tarihi sütunlarla karşılaştı. Kanalizasyon borularının döşenmesinin ardından belediye ekipleri sütunların üzerinin toprakla örterek, yola asfalt döktü. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, asfalt atılan bölgeyle ilgili, “Kendi başımıza hareket etmemiz mümkün değil. Kazı yaptığımız bölgelerde çıkan tarihi eserlerle ilgili olarak işlenen bir prosedür var. Eğer böyle bir durumla karşılaşılırsa anında Kültür Bakanlığı yetkililerine haber veriyoruz. Koruma Kurulu’nun görüşü doğrultusunda Hükümet Caddesi’nde sütunların üzerine asfalt atıldı. Alt tarafta yetkililer gerekli önlemi aldı” açıklaması yaptılar.

Cuma namazı kana bulandı! Camiye korkunç saldırı Cuma namazı kana bulandı! Camiye korkunç saldırı İstanbullular dikkat: Hafta sonu elektrik kesintisi yapılacak ilçeler belli oldu İstanbullular dikkat: Hafta sonu elektrik kesintisi yapılacak ilçeler belli oldu Emekli polis, eşini ve MHP'li başkanı silahla öldürdü! Emekli polis, eşini ve MHP'li başkanı silahla öldürdü! Sır cinayet çözüldü; katil zanlısı yakalandı cinayetin nedeni de belli oldu! Sır cinayet çözüldü; katil zanlısı yakalandı cinayetin nedeni de belli oldu! Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi kadrosu belli oldu Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi kadrosu belli oldu 2026-YKS başvuruları başladı! Sınav ücreti de belli oldu 2026-YKS başvuruları başladı! Sınav ücreti de belli oldu Beşiktaş Agbadou'nun ardından bir transferi daha bitirdi! Beşiktaş Agbadou'nun ardından bir transferi daha bitirdi! Ünlü yatırım uzmanı Mert Başaran'dan ''saatli bomba'' uyarısı Ünlü yatırım uzmanı Mert Başaran'dan ''saatli bomba'' uyarısı Ucuz, ekransız TOGG gerçek mi ? Sosyal medyadaki görüntüler olay oldu! Ucuz, ekransız TOGG gerçek mi ? Sosyal medyadaki görüntüler olay oldu! Ankara Büyükşehir Belediyesi, Melih Gökçek davasında Bülent Arınç tanık olmasını istedi! Ankara Büyükşehir Belediyesi, Melih Gökçek davasında Bülent Arınç tanık olmasını istedi!
İslam Memiş altın ve gümüş ile birlikte borsa, kripto para, Dolar, Euro tahminlerini açıkladı İslam Memiş altın ve gümüş ile birlikte borsa, kripto para, Dolar, Euro tahminlerini açıkladı Beşiktaş 20 milyon Euro'luk dev transferi bitirdi! Tarihinin en pahalı 2'nci transferi! Beşiktaş 20 milyon Euro'luk dev transferi bitirdi! Tarihinin en pahalı 2'nci transferi! Sürücüler dikkat! D-100'de hız limitlerine ayar geldi Sürücüler dikkat! D-100'de hız limitlerine ayar geldi Hangi partiye asla oy vermezsiniz anketinin sonuçları açıklandı Hangi partiye asla oy vermezsiniz anketinin sonuçları açıklandı MHP'nin Öcalan'a umut hakkı iddiasına ilk rest: ''Referanduma gidelim!'' MHP'nin Öcalan'a umut hakkı iddiasına ilk rest: ''Referanduma gidelim!'' Gümüşte yükseliş bitti mi? ABD'li dev bankadan dikkat çeken tahmin Gümüşte yükseliş bitti mi? ABD'li dev bankadan dikkat çeken tahmin Emekliye 12 ay vadeli, 40 bin TL'lik faizsiz kredi müjdesi! Emekliye 12 ay vadeli, 40 bin TL'lik faizsiz kredi müjdesi! Hafta sonunun hava durumu belli oldu: Sağanak yağışlar çok güçlü geliyor! Hafta sonunun hava durumu belli oldu: Sağanak yağışlar çok güçlü geliyor! Bankaların 0 faizli kredilerinde 100 bin TL sınırı aşıldı! Bankaların 0 faizli kredilerinde 100 bin TL sınırı aşıldı! Asrın felaketinin yıl dönümünde Erzincan'da korkutan deprem! Naci Görür'den ''kritik'' uyarı Asrın felaketinin yıl dönümünde Erzincan'da korkutan deprem! Naci Görür'den ''kritik'' uyarı