Askere ‘Ezan sesi duymak istiyor musunuz?’ anketi

Askere ‘Ezan sesi duymak istiyor musunuz?’ anketi

Ankara’da askeri lojmanlarda kim tarafından hazırlandığı bilinmeyen formlar ortalığı karıştırdı.

Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının oturduğu Ankara Or-An’daki Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarında, askerlere “ezan sesini duymak istiyor musunuz” anketi uygulanıyor. Ankette, askerlerin isimlerini yazmalarının zorunlu kılınması ise “fişleme” olarak değerlendirildi.

Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk'ün haberine göre yaklaşık 90 subay ve astsubay, askeri hiyerarşiyi çiğneyip Çankaya Müftülüğü’ne imzalı toplu dilekçe verdi. Dilekçede “Lojmanların değişik bölgelerinde ezan sesinin daha iyi duyulabilmesi için yeteri kadar hoparlör konulmasını istiyoruz” denildi.

Çankaya Müftülüğü dilekçe üzerine, lojmanlar bölgesinde ezan sesinin daha iyi duyulabilmesi için hoparlör kurulmasına ilişkin askeri makamlara yazı gönderdi. Yazıda, yeni hoparlör sisteminin kurulmasının tüm masraflarının müftülükçe karşılanacağı, askerlerden herhangi bir ücret talep edilmeyeceği bildirildi. Ardından hoparlör kurulup kurulmaması için lojmanlarda oturanlara kim tarafından gönderildiği belli olmayan anket formları iletildi. Genelkurmay’ın zaman zaman uyguladığı anket formlarında isim bölümü yer almazken, “ezan sesi” ile ilgili anket formlarını dolduracaklara isim yazma zorunluluğu getirildi. Bu zorunluluk ‘fişleme’ iddialarına yol açtı. Formların dağıtılmasının ardından tartışma da başladı.

ÇEVREDE 2 CAMİ VAR

Lojmanlara yaklaşık 300 metre uzakta iki ayrı caminin bulunduğunu belirten bazı askerler “Ezan sesi lojmanlardan duyuluyor. Yeni hoparlörler konulmasına ilişkin dilekçe verilmesi bizce kasıtlı. Düzenlenen anket formunda isim, daire numarası ve apartman adının yazılması isteniyor. Bunu belli bir planın parçası olarak okumak gerekir” dedi. Bu arada dilekçede isimleri bulunan bazı askerlerin ise bilgilerinin dışında başvuruya eklendiklerini söylediği iddia ediliyor.

Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarındaki yaklaşık 3 bin daireye gönderilen anket formunda şöyle denildi:

- Çankaya ilçe Müftülüğü’nce; lojmanlar bölgesinde hoparlörlerin konacağı yerlerin belirlenmesi durumunda hoparlör sistemi için yapılacak harcamaların Çankaya ilçe Müftülüğü tarafından karşılanacağı yazı ile bildirilmiştir.
- Hoparlör sisteminin kurulup kurulmamasına daire sakinlerinin görüşleri doğrultusunda karar verilecektir.