Cep telefonu kulağa zarar veriyor

Cep telefonu kulağa zarar veriyor

Pek çok etken ya da hastalık, kulak çınlamasının sebebi olabiliyor.

Aslında toplumun yüzde 10-15'inin kulağının çınladığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. M. Engin Çakmakçı 'Her gün 10 dakika ve daha fazla cep telefonuyla konuşanlarda kronik kulak çınlaması artıyor' dedi.

KULAK ÇINLAMASI HANGİ HASTALIKLARIN BELİRTİSİ?

Kulak çınlamasının mekanizması henüz tam olarak bilinmese de, özellikle iç kulakta işitmeyi sağlayan iç ve dış tüylü hücrelerin yıpranmasına bağlı olduğu kabul ediliyor. Diğer yandan kulak ve işitme siniri dışındaki sebeplerde, beyin sapındaki işitme çekirdeğinde çaprazlaşan sinir liflerinin bu sorunun ortaya çıkmasında pay sahibi olduğu da düşünülüyor. Kulak hastalıkları geçici, aralıklı veya kalıcı çınlama sebeplerinin başında geliyor. Özellikle iç kulak tipi işitme kayıplarında kulak çınlaması yüzde 80 oranında görülüyor. Kulak çınlaması olan hastaların yüzde 8'inin işitmesi normal oluyor. Ancak işitme kaybı arttıkça çınlama oranı da artıyor. Alerjik nezle, geniz eti, sinüzit, diğer nezleler gibi burun tıkanıklığı ve geniz akıntısına sebep olacak her şey kulak problemine de yol açabileceği için çınlama nedeni olabiliyor. Dış kulak yolunu tıkayan kirler, orta kulak enfeksiyonları, seröz otit denen ve sıklıkla çocuklarda görülen orta kulakta negatif basınç ve sıvı birikimi ile gelişen durumlar, kulak zarı delinmeleri, kulağa olan künt travmalar ile çene eklemi ağrı sendromu ve hastalıkları da çınlama nedenleri arasında sayılıyor.

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMAK GEREKİYOR?

Kulak çınlaması süreklilik kazanmışsa, baş dönmesi eşlik ediyorsa ve özellikle tek taraflı ise bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmak gerekiyor. Kulak çınlamasının şiddeti artmışsa, günlük yaşantıyı ve iletişimi bozacak konsantrasyon problemi oluşturur hale gelmişse mutlaka tedavi edilmesi öneriliyor.

'Yapılan çalışmalar, 4 yıldan az olmamak kaydıyla, her gün 10 dakika ve daha fazla cep telefonu ile konuşanlarda kronik kulak çınlamasının katlanarak arttığını gösteriyor.'

İşte kulak çınlamasından korunmanın yolları:

-Gürültüden uzak durun.
-Çınlamaya yol açabilecek ilaçları, eğer çok gerekli değilse kullanmayın.
-Hipertansiyon ve diyabet tedavi edilmeli.
-Fazla tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalı ve kan basıncı düzenli şekilde kontrol ettirilmeli.
-Daha hareketli bir yaşam tarzı benimsenmeli.