Çin'de Yasaklı Sitelere Erişimi Sağlayan Uygulamalar Çalışmıyor

Çin'de Yasaklı Sitelere Erişimi Sağlayan Uygulamalar Çalışmıyor

ANKARA (AA) - Çin'de yasaklı sitelere erişimi sağlayan VPN hizmetleri çalışmıyor.Çin Yeni Yılı öncesinde 6 Şubat'tan bu yana ülkede Google, Facebook,...

ANKARA (AA) - Çin'de yasaklı sitelere erişimi sağlayan VPN hizmetleri çalışmıyor.

Çin Yeni Yılı öncesinde 6 Şubat'tan bu yana ülkede Google, Facebook, Youtube ve Twitter gibi yasaklı internet sitelerine erişimi sağlayan Sanal Özel Ağ (VPN) hizmetleri kullanılamıyor.

VPN hizmeti sağlayan büyük şirketlerden biri, VPN hizmeti sağlayan uygulamalarının çalışmaması üzerine Çin'deki müşterilerinden yoğun e-posta şikayeti aldıklarını açıklarken, durumun kendilerinden kaynaklanmadığını ve Çin Yeni Yılı tatili süresince VPN hizmetinin muhtemelen verilemeyeceğini bildirdi.

Şirket ayrıca, durumu düzeltmek için teknik ekiplerinin çok uğraştığını ancak Çin'de yasaklı sitelere erişim sağlamanın şu an mümkün gözükmediğini ifade ederek, yeni yıl tatilin ardından durumun düzelmesini umduklarını belirtti.

Ülkede geçen yıl ocak ayında benzer sıkıntı yaşanmış ve uzun süre VPN hizmetleri çalışmamıştı. Bu yıl da özellikle Çin Yeni Yılı'na denk gelmesi ve geniş müşteri kitlesine sahip şirketlerden birinin Çin yeni yıl tatili süresince hizmetin sağlanamayacağını açıklaması dikkati çekti.

Facebook, Twitter ve Youtube gibi sosyal paylaşım sitelerine erişimin yasak olduğu Çin'de bunların yerine "Renren", "Weibo" ve "Youku" gibi yerli alternatifler bulunuyor.