-Çocuklarda SSPE hastalığı

-Çocuklarda SSPE hastalığı

AK Parti, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sık görülen hastalığın nedenleri ve tedavi yollarının belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi

AK Parti, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çocuklarda sık görülen Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığının nedenlerinin ve tedavi yollarının belirlenmesi için araştırma önergesi verdi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkerim Gök ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan önergenin gerekçesinde, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, kızamık virüsü enfeksiyonunun neden olduğu, nörolojik bir hastalık olarak da tanımlanabilen SSPE hastalığına sık rastlandığı, özellikle Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde çok fazla görülen bu hastalığın, bölge halkında tedirginliğe yol açtığı kaydedildi.

Gerekçede, söz konusu hastalık nadir olarak, genelde bir milyon çocukta bir vaka olarak görülmesine karşın, son 40 yıldır. bilimsel literatürde daha kapsamlı bir şekilde yer aldığı, modern tıpta henüz kesin bir tedavisi bulunmadığı ancak hastalığın seyrinin yavaşlatılabildiği belirtildi.

Çocuklukta geçirilen kızamığın ağır ya da hafif olmasının SSPE oluşumu riskini etkilemediği kaydedilen gerekçede, şu ifadelere yer verildi:

"Hatta döküntü olmadan geçirilmiş kızamıklardan sonra da SSPE olabilmektedir. Kızamıkların yüzde 20'ye varan bir oranı döküntü olmadan seyretmekte ve tanı almamaktadır. Kızamık hastalığının ülkemizde halen görülmesi, hatta salgınlara yol açması nedeniyle SSPE de ortadan kaldırılamamaktadır.

Hastalığın sebep olduğu patolojik değişiklikler özellikle tek bir organda, beyinde gerçekleşmektedir. Hastalarda sırasıyla spastiklik, koma ve 6 ila 12 ay içinde ölümle sonuçlanan ilerlemeli beyin işlevi kaybı görülmektedir. Viranşehir'de yaygın olan SSPE hastalığı can almaya devam etmektedir.

SSPE hastası olan aileler çok zor durumdadır. Bu hastalığın nedeninin araştırılması, yeni vakaları önlemek adına önemli bir adım olacaktır."

Muhabir: Kubilay Çelik
Yayınlayan: Kudret Topçu