Çok gezmek mi, çok konuşmak mı ?

Çok gezmek mi, çok konuşmak mı ?
Güncelleme:

Evet, 100 puanlık bir soru.. Kendimizi çok gezerken mi geliştiririz, yoksa çok çok konuşarak mı?

İnsanları nasıl tanırız, gezdikçe mi, onlarla muhabbet ettikçe mi? Kimisine göre göreceli bir kavram olarak gelebilir ama bize göre kesinlikle değil! Misal, İtalya'ya seyahat ettiniz ve Roma'da Kolezyum(Colosseum)'u ziyaret ettiniz peki bu size İtalyanları, hatta Romalı'ları tanımanız için yetecek mi? Elbette ki hayır. Bir yeri gezmek, bir yeri görmek onları anlamak, onları tanımak için yeterli bir deneyim değildir.

Ama Roma'ya gittiğinizde orada ki insanlarla sohbet edip, gelenek görenekleri ile ilgili bilgi edinmeyi denemek tarifsiz bir tecrübe edinmeyi sağlamaktadır. Elbette yurt dışı daha yabancı olduğumuz bir tecrübe, hatta tanımak, kaynaşmak, öğrenmek için medeniyetin beşiği olan ülkemizin topraklarında ki farklı kültürden insanlarla tanışmak bile harika bir deneyim olacaktır. Hatta bu farklılıklar, o kültürleri, onların Türkçe olan ama kendi şiveleri ile kullandıkları dilleri televizyonlar için bile bu aralar bulunmaz bir nimet. Öyle ki bu aralar Muğla yöresine ait dizilerin popülerliğinin en büyük nedeni onların sıcaklığı, aralarında ki diyaloglar neticesinde ortaya çıkan tatlı sohbetlerinin içimizi ısıtmasından başka bir sebebe bağlı olamaz.

Tabi ki gezip görmenin önemini de küçümsemiyoruz, muhakkak ki görmek te bir tecrübedir. Ufkumuzu genişletir, ayak bastık diye anlatabileceğimiz anılar oluşturur. Lakin gerek sosyal gerekse kültürel anlam da kendimizi bir adım öteye taşımanın en ideal yolu insanlarla konuşmak, onların deneyimlerinden yararlanmak, sohbet arasında onlardan kendileri ve yöreleri ile ilgili bilgiler edinmektedir. Hatta teknoloji çağı olan günümüzde bu insanlarla konuşmak, onlardan bir şey öğrenmek için başka topraklara ayak basmamıza gerek yok bile. İnternette ki chat siteleri üzerinden farklı yöreden insanlara ulaşıp, onlarla chatleşmek, onlardan dinlemek de aynı keyfi ve deneyimi bizlere yaşatabilir. Şehir adları altında oluşturulan sohbet odaları üzerinde farklı yerlerde ki insanları bulup onları dinlemeyi, onlardan öğrenmeyi ve tabi kendinizden de bir şeyler öğretmeyi ihmal etmeyin.

Peki bu deneyimler neticesinde siz söyleyin, çok gezmek mi yoksa çok konuşmak mı? Yorumlarınız ziyaretçilerimizin ufkunu açacaktır..