Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Ek

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Ek

Tarihi kişiliklerin adı okullara veriliyorADANA Valisi Hüseyin Avni Coş, tarihi kişiliklerin adının yeni yapılan okullara verildiğini söyledi. Vali Co...

Tarihi kişiliklerin adı okullara veriliyor

ADANA Valisi Hüseyin Avni Coş, tarihi kişiliklerin adının yeni yapılan okullara verildiğini söyledi. Vali Coş, 4 yeni okula "Arif Nihat Asya", "Medine Müdafii Fahrettin Paşa", "Vali Ziyapaşa" ve "Hayret Efendi" isimlerinin verildiğini belirterek "Tarihimizin önemli şahsiyetlerine olan vefa borcumuzu, isimlerini yeni okullara vererek ödüyoruz" dedi. Vali Coş konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Yüreğir'de 3 milyon 926 bin 560 TL maliyetle yaptırılan 32 derslikli İmam Hatip Lisesi'ne Mondros Mütarekesi'nden sonra teslim olmayıp Medine'yi 72 gün daha savunan ve 'Medîne Müdâfii', 'Türk Kaplanı', 'Çöl Kaplanı', 'Medine Kahramanı' adlarıyla anılan, Medine'deki 30 parça kutsal emaneti, 2 bin askerin koruması altında İstanbul'a gönderen Osmanlı kumandanı 'Medine Müdafii Fahrettin Paşa İmam Hatip Lisesi'; Sarıçam'da 1 milyon 355 bin 820 TL maliyetle yeni 28 derslikli ek binaya, Adana'nın kurtuluş günü olan 5 Ocak'ta yazdığı "Bayrak" şiirinden dolayı 'Bayrak Şairi' olarak da anılan Türk şairi 'Arif Nihat Asya İlkokulu'; Yüreğir'de 1 milyon 837 bin 260 TL maliyetle yeni yaptırılan 28 derslikli Anadolu Lisesi'ne, 19. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin en önemli devlet adamlarından birisi olan ve en çok eser veren Tanzimat Dönemi yazarlarından, Suriye, Konya ve Adana Valiliği görevlerinde bulunan, Osmanlı aydını 'Vali Ziyapaşa Anadolu Lisesi'; Yüreğir'de 3 milyon 926 bin 560 TL maliyetle yeni yaptırılan 32 derslikli Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne 1848 yılında Adana'da doğan, tanzimat döneminden sonra devam ettirdiği eski klasik şiirleriyle tanınan, gerçek adı Mehmet Bahaeddin olan ancak aldığı mahlas olan 'hayret' ile anılan, öğretmenlik ve müfettişlik görevlerinde bulunan, 'Hoca' olarak da anılan hiciv ustası "Hayret Efendi Anadolu İmam Hatip Lisesi" adları verilmiştir."

KENAN EVREN YERİNE DEMOKRASİ

Vali Coş ayrıca, Orgeneral Bedrettin Demirel İlköğretim Okulu'nun adının, 2012 yılında vefat eden, 'Mihriban' türküsünün yazarı, gazeteci- şair-yazar, Abdurrahim Karakoç, Seyhan ilçesinde bulunan Kenan Evren İlköğretim Okulu'nun adının da Demokrasi İlköğretim Okulu olarak değiştirildiğini söyledi. Vali Coş, "Yakın ve daha eski tarihimizde iz bırakan değerli büyüklerimizin isimlerinin yeni açılan okullarımız ile yaşatılması, vefamızın ve minnet duygularımızın ifadesi olarak bizleri gururlandırırken, vefa borcumuzu ödememiz açısından da önemli bir fırsat oluşturuyor. Vatanımıza, milletimize, insanımıza, inancımıza, sosyal yaşantımıza önemli katkılar sunan değerli şahsiyetlerimizin isimlerini, yeni açılacak okullara vermeyi sürdüreceğiz" dedi.

ADANA,(DHA)

EŞ(21.8.2013 FOTOĞRAFLI)

///////

Gürkan: Kızıldağ güreşleri değerimizdir

ADANA ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Kızıldağ yaylası karakucak güreşlerinin, tarihi çok eskiye dayanan bölgenin sembolü haline gelen her yönüyle önemli bir etkinlik olduğunu söyledi. Milletvekili Gürkan, son günlerde Kızıldağ güreşleri konusunda yaşanan tartışmalar konusunda açıklama yaptı. Partisine ve kendisine yöneltilen eleştirilere yazılı bir açıklama ile cevap veren Milletvekili Gürkan "Asılsız haberle gerek toplumun her kesiminin değeri olan Kızıldağ güreş etkinliğine leke sürmeye kalkanlar, gerek adımın haksız ve asılsız olarak çeşitli açıklamalar da yer almasını sağlayanlar birlik ve beraberlik duygularından yoksun, bölge insanımıza mal olmuş bir etkinliği kendi siyasi hesaplarına alet etmek istemişlerdir" dedi. Gürkan; vatandaşların etkinliğin yapılması yönünde yoğun talebi olduğunu 18.07.2013 tarihli 2477 sayı ile bir dilekçe ile Kültür Turizm Bakanlığı'ndan etkinliğin 24-25 Ağustos'ta yapılması için destek istediklerini hatırlattı. Ak Parti Adana Milletvekili şöyle devam etti:

"Bakanlık tarafından bu talep incelenmiş olup tarihi asırlar öncesine dayanan Kızıldağ karakucak güreşlerinin, ata sporumuz güreşin yanında bölgede birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunu pekiştiren önemli kültürel değeri de ihtiva etmesi ve bölge halkı tarafından da yoğun talep olması nedeniyle uygun görülmüştür. Kültür Turizm Bakanlığı Türkiye genelinde birçok festival ve etkinliğe destek vermekte olup daha önceki etkinliklere ve hatta Adana'da başka ilçelerimizdeki etkinliklere de destek vermiştir. Bir süredir bu etkinlikleri asılsız haberlerle siyasi polemik yaparak siyasi hırslarına alet etmeye çalışanlar, hem çalıp hem oynama durumuna düşmüşlerdir. Karaisalı Belediyesi'nin Kızıldağ karakucak güreşlerini yapmak istediği ancak bizim engel olmaya çalıştığımız söylenmiş. Benim ve sayın Karaisalı Kaymakamımız Hidayet Sarı'nın adı kullanılarak bize ait olmayan çok çirkin ve gerçeği yansıtmayan yalan ifadelerle basına haber servisleri yapanlar, birilerinin siyasi ihtiraslarının kurbanı olmuştur. İki ayrı güreş etkinliğinin toplumun birlik beraberliğini engelleyeceği yönünde asılsız haberler yaparak medyaya servis yapmışlar. Karaisalı Belediyesi'nin güreş etkinliğine ekonomik imkansızlıkları nedeniyle katkı sağlayamayacağını bildirmesini göz ardı ederek Karaisalı Belediyesi'ni de hırslarına alet ederek kullanmaya çalışmışlar."

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz'ın, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in Kızıldağ karakucak güreşlerine verdiği destekten rahatsız olduğunu, bu rahatsızlığını TBMM'ye taşıyarak soru önergesi verdiğini belirten Ak Parti Milletvekili Gürkan şu ifadeleri kullandı: "Tüm Adana kamuoyuna soruyorum bu nasıl bir milliyetçilik anlayışı ? Adana'ya verilen destekten kim, niye rahatsız olur? Güreş etkinliğini polemik konusu yaparak siyasi rant gayreti içerisinde olanlara milletimizin gereken cevabı verecektir."

Gürkan, açıklamasının son bölümünde şunları kaydetti: "Toplumumuzun her kesimini kucaklayarak birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu içerisinde 24-25 Ağustos tarihlerinde yapılacak etkinliklerde 24 Ağustos Cumartesi günü yapılacak olan konseri ve eğlenceler Mısır'da yaşanan ve bizleri derinden üzen olaylar nedeniyle iptal edilerek bunun yerine akşam namazı sonrası Kuran Tilaveti ve Mevlit okutularak yemek verilecektir. 25 Ağustos pazar günü Türkiye'mizin bir çok bölgesinden şampiyon pehlivanlarımızın katılacağı güreş müsabakaları yapılacaktır. Tüm Adanalı hemşerilerimiz davetlidir."

ADANA,(DHA)

EŞ(21.8.2013 FOTOĞRAFLI)

////////

Mersin'de avukat oyunları başlıyor

TÜRKİYE Barolar Birliği'nce (TBB) düzenlenen ve Mersin Barosu tarafından organize edilen 'Avukat Spor Oyunları', 25 barodan, bin avukatın katılımı ile 23 Ağustos - 1 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

'Avukat Spor Oyunları'nın tanıtım toplantısı HiltonSA Otel'de yapıldı. Toplantıya, TBB Yönetim Kurulu üyesi Sabri Çepik, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen ve yönetimi katıldı. Toplantıda konuşan Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, organizasyon ile ilgili kamuoyuna bilgi verdi. Antmen, futbol, basketbol, voleybol, tenis, yüzme ve masa tenisi branşlarında gerçekleştirilecek organizasyona 25 barodan bin avukatın katılacağını söyledi. Baro Başkanı, futbol branşında 785, basketbolda 100, voleybolda 50, yüzmede 40, teniste 15 ve masa tenisinde 10 avukatın yarışacağı müsabakaların açılış töreninin 23 Ağustos 2013 Cuma günü Mersin Tevfik Sırrı Gür Stadyumu'nda yapılacağını belirtti. Ayrıca yine aynı gün stadyumda Mersin Karması ve Barolar Karması takımları arasında açılış maçı yapılacağını ifade eden Antmen, maç sonrası ise Hilton Oteli'nde kokteyl düzenleneceğini ve futbol kura çekimlerinin de burada yapılacağını dile getirdi.

Amaçlarının; Mersin'in tanıtımı ve 2013 Akdeniz Oyunları kapsamında yapılan tesislere dikkat çekmek olduğunu ifade eden Alpay Antmen, "Bu amaç doğrultusunda organizasyon ile kentimize gelecek bini aşkın meslektaşımıza tanıtım yapma imkanı bulacağız. Bu sayede Mersin'e yerli turist çekeceğiz" dedi.

Antman, etkinliğin, hukukun ve sporun ruhuna uygun geçmesi, mesleki dayanışmayı artırması amacıyla katılan tüm sporculara başarılar diledi ve Mersin halkını oyunları izlemeye çağırdı.

Mustafa ERCAN / MERSİN, (DHA)

ME(AŞ/EŞ)(21.8.2013, FOTOĞRAF)

/////////////

Sulama suyuna güneş desteği

MERSİN'de merkez Toroslar ilçesinde güneş enerjisi panellerinden sağlanan enerji ile sulama kanallarından çekilen su, yeşil alan, park, bahçe ve yürüme yollarının sulanmasında kullanılıyor.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Güneykent Mahallesi'nde, Polis Hatıra Ormanı'n içerisindeki yürüme yolunun kenarında bulunan DSİ'ye ait sulama kanalında, güneş enerjisinden elde edilen elektrikle çalışan 0.75 KW gücündeki su motorunun çalışma sistemini inceledi.

Dünyada yoğunlaştırılmış güneş enerjisinden elektrik enerjisi üreten dördüncü merkezin Toroslar'da yer aldığına dikkat çeken Başkan Tuna, Mersin'in, 365 günün 300 günü güneş alan bir kent olduğunu hatırlattı. Tuna, güneş enerjisinden yararlanabilmek adına böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti. Kentin ekolojik dengesine uzun vadede yarar sağlayacak projelerin altına imza attıklarını da vurgulayan Tuna, şöyle devam etti:

"Eski traktör römorkunun üzerine güneş panelleri yerleştirerek gerekli bütün otomasyon sistemlerini yaptık. İlçemizde özellikle kanal güzergahında var olan yürüme yollarının etrafını sulamayı amaçladığımız bir çalışmadır. Şu an yaptığımız bu sistem 2 KW gücünde bir motoru çalıştırabilecek kapasitedir. Yenilenebilir enerji konusunda okullarda eğitim gören çocuklarımızın güneşten elektriğin nasıl üretildiğini de göstermeyi amaçladığımız güzel bir proje oldu. Deneme safhasında olduğumuz bu sistem yaklaşık bir beygir gücünde bir motoru çalıştırıyor. Nükleerin tartışıldığı ilimizde çevreye doğaya hiçbir olumsuz etki sunmayan güneş enerjisini bu şekilde değerlendirmemiz bizim için çok mutluluk vericidir."

MERSİN, (DHA)

ME(AŞ/EŞ)(21.8.2013, FOTOĞRAFLI)

/////////

Tarım Bakan Yardımcısı Alata'da

MERSİN'in Erdemli İlçesi'ne gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlarda incelemelerde bulundu.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nü ziyaret eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, kurum müdürü Dr. Davut Keleş'ten yürütülmekte olan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Araştırma geliştirme faaliyetlerine bakanlık olarak önem verdiklerini belirten Arzu, daha önceki dönemlerde Ar-Ge için ayrılan kaynakların Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 0,40'ı seviyelerinde olduğunu, bunun artırılarak yüzde 0,84'lere ulaştırıldığını, 2023 yılı hedeflerinin ise yüzde 3 olduğunu dile getirdi. Arzu, şöyle devam etti:

"Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü başta olmak üzere diğer tüm araştırma kuruluşlarının gelişmesi için imkânlar ölçüsünde tüm desteğimizi veriyoruz. Çünkü ülkemizin yapmış olduğu atılımlarla kişi başına gelirimiz 10 bin dolar seviyelerine çıkarılmış ve bunun 20 bin dolar seviyelerine ulaştırılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda Ar-Ge çalışmalarının ekonomik büyüme için ne kadar önemli olduğu görülmektedir. Bu süreçte Ar-Ge'ye çok büyük destekler veriyoruz. Özellikle son dönemlerde komşularımız ve çevre ülkelerde yaşanan olumsuz gelişmelerin göz önüne alınarak bu hedeflere ulaşılması için çok çalışılması gerektiğini, bu çalışmalarımızda olmazsa olmazların başında Ar- Ge çalışmaları gelmektedir."

Mehmet DOĞANER / ERDEMLİ(Mersin), (DHA)

MD(AŞ/EŞ)(21.8.2013, FOTOĞRAFLI)

////////////

Oltacılar yarıştı

MERSİN'in Silifke İlçesine bağlı Taşucu Beldesinde, çevre etkinlikleri kapsamında olta balıkçılığı yarışması düzenlendi.

Yaklaşık 100 yarışmacının katıldığı yarışmada katılımcılar hem balık avlama hem de tanışıp yeni dostluklar edinme fırsatı buldu. Taşucu ve sahillerin tanıtımını yapıp çevre kirliliğine dikkat çekmek için düzenlenen yarışmada birinci gelen Murat Pancar'a 5 kilo, ikinci olan Jale Özdemir'e 3 kilo ve üçüncü gelen Osman Çalışkan'a 2 kilo levrek balığı ödül olarak verildi. Mansiyon ödülüne layık görülen Berşan Çelik, Hasan Fatih Akcan, Ömer Faruk Akcan ise birer kilo balıkla ödüllendirildi.

Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş, bu organizasyonun ülke geneline yayılması ve katılımcı sayısını artırılması için yıllardır çalışma içerisinde olduklarını kaydetti. Yarışmaya katılımın yoğun olmasının kendilerini sevindirdiğini ifade eden Açıkbaş, "Özellikle yarışmaya katılanlara baktığımızda ülkemizin her tarafından insanlar olduğunu görüyoruz. Çünkü Taşucu yöresi gerçekten ülkemizin çok özel bakir bölgelerinden birisi ve nitekim baktığımızda yerli ve yabancı birçok insanın yöremize ayrı bir sempati duyduğunu görüyoruz" dedi.

Bu organizasyon ile alternatif turizm hizmetlerinden biri olan olta balıkçılığını gündeme getirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Açıkbaş, "Yöremizde günü birlik yat turları ve tekneler ile hemen her gün olta balıkçılığı turları yapılıyor. Bu şekilde insanların ruhen ve bedenen dinlenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Taşucu beldesi bunun için ideal bölgedir. Nemden uzak, insanları sıcak, deniz ve ormanın birleştiği bir alanda, koylarıyla, adalarıyla alternatif turizme su altı sporları, dalış turizmi, uçurtma sörfü ve olta balıkçılığı ile hizmet sağlıyoruz. Bu güzel beldeye herkesi bekliyoruz" diye konuştu

SİLİFKE (Mersin),(DHA)

MO(AŞ/EŞ)(21.8.2013, FOTOĞRAF)

////////////////////

Plaj voleybolunda ödüller verildi

MERSİN'in Silifke İlçesine bağlı Atakent Belde Belediyesi tarafından düzenlenen 14'üncü Kum ve Su Sporları Şenlikleri kapsamında Yerel Plaj Voleybolu Turnuvası yapıldı. Turnuvada dereceye giren sporculara ödülleri düzenlenen törenle verildi.

Atakent Belediye Başkanı Hasan Uslu, Atakent Halk Plajı'nda düzenlenen voleybol turnuvasının sonuçlandığını belirterek, "Yerel Plaj Voleybolu Turnuvası, 5 gündür bizlere ve belde halkımıza heyecanlı, zevkli dakikalar yaşattı. Bizler her zaman olduğu gibi yine gençler diyoruz, yine spor diyoruz. Atakent için güzel olan her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Sporcularımızın yoğun katılım gerçekleştirdiği plaj voleyboluna, belde sakinleri ve yöreye gelen tatilcilerde büyük ilgi gösteriyorlar. Bu yıl Plaj Voleybolu Turnuvası ile sosyal aktivitelerimize ayrı bir renk ve güzellik kattık" dedi.

Turnuvada dereceye giren sporculara ödülleri, Atakent Belediye Başkanı Hasan Uslu, Arkum Belediye Başkanı Mehmet Durmuşlu, Atakent Belediyesi Meclis üyeleri ve eğitmenler tarafından verildi.

Mehmet OKUR / SİLİFKE (Mersin),(DHA)

MO(AŞ/EŞ)(21.8.2013, FOTOĞRAF)

//////////

Adana CRT TV uyduda

ADANA'nın Ceyhan ilçesinde yerel yayın yapan Ceyhan Radyo Televizyonu (CRT), Astra uydusundan yayına başladı. Adana CRT TV Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Özer yaptığı açıklamada, bir gazeteci olarak 25 yıldır yayın yaptıklarını belirterek, "Güzel Adana'mızın uyduda yayın yapan televizyonunun olmaması her Adanalı gibi beni de üzüyordu. Başka kentlerin televizyonlarını izlerken Türkiye'nin en büyükiİllerinin başında gelen Adana'nın Türkiye'ye ve rünyaya yayın yapan bir televizyonunun olmaması büyük eksiklikti. İşte bu eksikliği gidermek adına bu adımı Ceyhan'dan attık" dedi. Şahin Özür, yeni yatırımlar konusunda da şu bilgileri verdi:

"Çok yakında Adana stüdyomuzu da kuracağız. Adana'da uyduda yayın yapan iki televizyon bulunurken, Adana'nın en büyük ilçesi olan Ceyhan'dan uyduya adım atmanın gururunu yaşıyoruz. Oysa yayıncılığa Gazete olarak, 25 yıl önce başladık. 19 yıl önce de Türkiye'nin ilk yerel kanallarından biri olan CRT TV'yi karasaldan yayına başlattık. Adana ve Ceyhan'a vefa borcumuz olarak gördüğümüz Adana CRT TV ile Ceyhan'ın sesi Torosları aşıp tüm dünyaya ulaştıracak olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Şu anda karasal yayın yapan Adana CRT TV televizyonumuz altyapısını tamamlayarak 17 Ağustos Cumartesi günü uydu yayınına ASTRA 1G 31,5 FREKANS:11817 V (Dikey) SEMBOL:27500 FEC:3/4 frekansından yayına merhaba dedi."

CEYHAN,(DHA)

ŞÖ(EŞ)(21.8.2013 FOTOĞRAFLI)