Diyarbakır'da Kürtçe uyarı levhaları

Diyarbakır'da Kürtçe uyarı levhaları

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yollara Türkçe ve Kürtçe uyarı yazıları yazmaya başladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, akıllı kavşaklar sistemiyle sürücüleri hız, kırmızı ışık ve park ihlallerini önlemek için yollara Türkçe ve Kürtçe uyarı yazıları yazmaya, ışıklı işaret levhaları yerleştirmeye ve yansıtıcılar takmaya başladı.

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'na bağlı ekipler, trafik akışını ve güvenliğini en iyi şekilde sağlamak amacıyla ledli trafik levhaları yerleştirmeye, yollara iki dilli uyarı yazıları yazmaya, yol çizgileri çizmeye, bordür taşlarını boyamaya, yansıtıcı takmaya başladı. Ana arterlerdeki yol çizgilerini sürekli yenileyen ekipler, birçok kavşağa güneş enerjisi ile çalışan ledli trafik levhaları yerleştiriyor. Bulvar ve caddelerdeki bordürleri boyayan ve kavşaklara reflektifler (yansıtıcı) takan ekipler, yollara yatay olarak Türkçe "Yavaş, Kürtçe aynı anlama gelen "Hedi" ile azami hızı belirleyen yazılar yazıyor.

Diyarbakır'da Kürtçe uyarı levhaları

Akıllı kavşaklar sistemi projesini önümüzdeki günlerde ihaleye çıkarmaya hazırlanan Ulaşım Daire Başkanlığı, bu hizmetin hayata geçirilmesiyle 60 kavşağa kamera yerleştirip sürücüleri hız, kırmızı ışık ve park ihlalleri konusunda denetlemeyi amaçlıyor. Sistemin devreye girmesiyle, seyahat ve kavşaklarda bekleme sürelerinin kısalması, yol kapasitelerinin yüksek verimde kullanılması, sürücü ve yaya trafik güvenliğinin artması, emisyon salınım oranlarının düşürülmesi, yakıt ve yedek parça harcamalarının azaltılması, trafik akış ve yoğunluklarının kentli tarafından da izlenebilmesi, kural ihlallerinin gözlenerek kontrol altına alınması ile merkezi olarak arıza tespiti ve arızaya en kısa sürede müdahalenin sağlanması bekleniyor.

Diyarbakır'da Kürtçe uyarı levhaları

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Hikmet Altuğ, Mahabad Bulvarı'nda başlayan çalışmaların sırasıyla Fırat Bulvarı, Diclekent Bulvarı, Elazığ Caddesi, Kamışlı Bulvarı'nda devam edeceğini belirtti. Altuğ, akıllı sistemle trafik kontrol merkezi sayesinde kavşakların sürekli kontrol altında olacağını, uygulamayla trafikte bekleme süresi, egzoz gazı salınımı ve gürültü kirliliği gibi birçok faktörün yüzde 30 civarında azalacağını kaydetti.

Diyarbakır'da Kürtçe uyarı levhaları