Ferdane Çöl Davasında Kadın Cinayetlerine Karşı Ortak Tepki

Ferdane Çöl Davasında Kadın Cinayetlerine Karşı Ortak Tepki

İZMİR'in Bornova İlçesi’nde, 2001 yılı Ekim ayında boşanmak isteyen 28 yaşındaki eşi Ferdane Çöl'ü bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla tutuklu yargılana...

İZMİR'in Bornova İlçesi’nde, 2001 yılı Ekim ayında boşanmak isteyen 28 yaşındaki eşi Ferdane Çöl'ü bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla tutuklu yargılanan Sedat Çöl'ün davasına devam edildi. Duruşma öncesi Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Çöl'ü kınayan açıklama yaptı.

İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde altıncı celsesi yapılan duruşmaya haklarında “kasten adam öldürme ve azmettirme” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen tutuklu sanık Sedat Çöl ile tutuksuz sanıklar C.İ., B.İ., A.D., H.M., İ.M. ve yaşı küçük M.Ç., ölen Ferdane Çöl’ün annesi Suna, babası Fikret Maviş ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Hukuk Müşaviri Nur Yılmazlar ile Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Avukatı Çağla Deniz Felemur, plaform yöneticisi Sanem Deniz Kural katıldı. Ayrıca aileye destek olmak için seri katil Hamdi Ayri tarafından öldürülen Ayşe Selen Ayla'nın annesi Hatice Ayla ile babası Sertel Ayla da duruşmayı izledi. Mahkeme Başkanı Hakim Orhan Kızıltaş, sanık Sedat Çöl, hakkında İstanbul Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu'ndan beklenen raporun henüz gelmediğini, sanığın tutukluluk halinin devamına, tanıkların rapor geldikten sonra dinlenmesine karar verip, duruşmaya erteledi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na üye bir grup da duruşma öncesi öldürülen Ferdane Çöl'ün babası Fikret Maviş, annesi Suna Maviş, öldürülen Pınar Ünlüer, Gülay Yaşar, Ayşe Selen Ayla ve Fethiye Gökçen'in aileleriyla basın açıklaması yaptı.

'ÖLSEN DE KURTULSAK'

Platform adına açıklamayı okuyan dönem sözcüsü Emine Sözüaçık, 13 Ekim 2011 günü koruma altında olduğu halde, kocası Sedat Çöl tarafından öldürülen Ferdane Çöl'ün öldürülmeden önce, şiddet ve tehditler nedeniyle 100’den fazla kez karakola gittiğini, karakolda polislerin 'Her gün geliyorsun, ölsen de kurtulsak' dediğini öne sürdü. Sözüaçık şu açıklamayı yaptı:

“Ferdane Çöl davasında adalet için buradayız. Ferdane, eşinden şiddet gördü. Boşanmak isteyince de öldürüldü. Tüm kadın katilleri gibi, ceza indirimi almaya çalışıyor. Sedat Çöl'ü cinayet işlemesi için azmettirenler, dellileri karartanlar, cinayeti birlikte işledikleri süphesi olan akrabaları ise halen tutuksuz yargılanıyor. Ferdane Çöl öldürülmeden önce defalarca şikayette bulundu ancak koruma kararı olmasına rağmen hiçbir işlem yapılmadı. Öldürlen kadınların aileleri ile omuz omuza, katillerin en ağır cezaları almaları için, başka kadınlar öldürülmemesi için mücadele ediyoruz. Kadınlara adalet, katillere müebbet. Bizler Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak, nasıl ki korumayan polislerin cezalandırılmasını sağladıydak, Ferdane Çöl kardeşimizi öldüren, öldürmeye azmettiren ve yardım edenlerin en ağır cezaları alması için yine adliye önünde olacağız.”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız üyesi Sanem Deniz Kural da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in "Kadın cinayetleri abartılıyor” sözlerine, atıf yaparak “Her gün 5-6 kardeşimiz öldürülüyor. Bakanımız bunları görmüyor mu? Bunları önlemesi gerekirken, bu tür açıklamalar yapıyor” diye tepki gösterdi.

BK(İÖ/AK)