Hindistan'da Üniversite Öğrencilerinden Protesto

Hindistan'da Üniversite Öğrencilerinden Protesto

Başkent Yeni Delhi'de binlerce öğrenci, dernek başkanının gözaltına alınmasını protesto etti

YENİ DELHİ (AA) - Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de toplanan binlerce üniversite öğrencisi ve öğretmen, öğrenci derneği başkanının göz altına alınmasını protesto etti.

Jawarharlal Nehru Üniversitesinde binlerce öğrencinin katılımıyla gösteri düzenlendi.

Diğer üniversitelerden de çok sayıda öğrenci ve öğretmenin de geldiği gösteride, üniversitedeki öğrenci derneği başkanı Kanhaiya Kumar'ın "isyana teşvik" gerekçesiyle göz altına alınması protesto edildi.

Diğer taraftan, Kumar'ın duruşması sırasında adliye binasının önünde gergin anlar yaşandı. İktidardaki Bharatiya Janata Partisi destekçileri eyleme katılan öğrencilere ve basın mensuplarına "anti-milliyetçi" oldukları gerekçesiyle saldırdı. Adliye binasının önünde çok sayıda polisin bulunmasına rağmen öğrencilere ve basın mensuplarına saldıran kişilere karşı herhangi bir önlem alınmadı.

Hindistan İçişleri Bakanı Rajnath Singh, geçen hafta perşembe günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Hindistan aleyhine slogan atarak milletin egemenlik ve birliğine zarar verenler hoş görülmeyecektir" ifadesini kullanmıştı.

Polis ertesi gün Jawarharlal Nehru Üniversitesine operasyon düzenleyerek okula ait yurdu aramıştı. Güvenlik güçleri, Kumar'ı, Hindistan Parlamento binasına saldırdığı için 2013'de infaz edilen Keşmirli Muhammed Afzal Guru'ya destek verdiği gerekçesiyle gözaltına almıştı.