Hoparlör, büyük hoparlör ve kabin hoparlörlerde en çok tercih edilenler

Hoparlör, büyük hoparlör ve kabin hoparlörlerde en çok tercih edilenler
Güncelleme:

Hoparlör, üretiminin gerçekleştirildiği zaman diliminden; geçmişten günümüze elektriksel sinyalleri, titreşimlerine (sinyallerine) dönüştüren ve bunları çıkışla dışarıya yansıtan cihazlardır.

Genel olarak baktığımızda mıknatıs ve mıknatıs çevresine konumlandırılan bobin ve hareketli diyaframdan oluşan hoparlörlerin, teknik özelliklerine bir göz atacak olursak eğer;

*Watt (Ses çıkış gücünü ifade eden en yaygın kullanım.)
*Rms (Hoparlörün devamlı olarak elde ettiği sesin çıkış gücü, değer.)
*Peak (Ses sağlayıcısı hoparlörün, anlık olarak çıkabileceği en üst nokta ses çıkış kuvvetini gösteren bir değer tanımlanmaktadır.)
*Frekans (Sesin titreşim sıklığı, band genişliği, çıkarılacak alt ve üst değerler. )
*Ohm, Empedans (Elektrik akımına karşı, iletken devrenin karşı koyarak gösterdiği direncin birimi, uyuşmalar çok önemli bir konudur.)
*dB, Hassasiyet (Kendisine verilen elektrik enerjisini hangi oranlarda sese dönüştürebildiği, hoparlörün verim seviyesi.) Hoparlör tarihine baktığımızda, 1800’lerin sonunda telefon teknolojisinin gelişmesi ile birlikte icat edilirken daha sonra elektronik yükseltmenin 1912 yılında icadıyla birlikte hoparlörler daha kullanılır bir cihaz halini alır. Bunun akabinde hoparlörler, 1920’lere kadar gramofonlar, radyolar, genel anons sistem mekanizmaları ve sesli filmlerin gösterime sunulduğu sinema vb. salonlarda ses sistemi olarak hizmet verdi. Günümüzde en çok kullanım görevi sunan hoparlörler, 1925 yılında Edward W. Kellogg ve Chester W. Rice tarafından icat edilmiş olan dinamik hoparlördür. Ayrıca hoparlör sözcüğü Türkçemize; Cumhuriyet’in ilan edilmesinden sonra, Fransızca’dan geçmiş olup, sözcük Fransızca’da “haut – parleur’’ şeklinde kullanılırken, Türkçeye ‘’hoparlör’’ şeklinde geçmiştir. Türkçemizde ‘’Yüksek Konuşur’’ anlamında olarak belirtilmiştir. Hoparlör; müzik dinleme amacı güdülerek üretilmesine rağmen, icadının ilk yıllarında halk hareketlerinin yönetilmesi, kitlelerin etkilenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Örneğin; 2.Dünya Savaşı yıllarında Almanya’da, Adolf Hitler tarafından kitle yönetimlerinde ve halk hareketlendirilmelerinde oldukça etkili olmuştur. İşte bu nedenlerden dolayı bir dönem Avrupa’dan, Almanya’ya hoparlör satışları dahi bir yasaklanmayla karşı karşıya kalmıştır. Hoparlör yapımı genel olarak 2 çeşit tarzda; 1.Çelikten üretilmiş sürekli olarak bir mıknatıs olan. 2. Sürekli mıknatıs yerine, elektromıknatıs olan. Bunların haricinde ince ve kalın sesleri temiz ve net bir şekilde veren hoparlörlerde üretilmiştir.

Hoparlör Çeşitlerini İncelemek İçin Tıklayınız https://midex.com.tr/hoparlorler

 Büyük Hoparlör

Büyük hoparlör, olarak adlandırılan çok amaçlı ve yüksek performanslı kabin içlerinde bulunan büyük hoparlörler alçak frekans özelliğine sahip olarak kalın diye isimlendirilen (bas) sesler için kullanılmaktadırlar. Üstte bulunan hoparlörler ise yüksek frekans olarak isimlendirilen ince dediğimiz (tiz ses ve treble) ses varyasyonlarını üretirler. Büyük hoparlör olarak adlandırılan ses sistemi aygıtları hayatımızın birçok alanında kullanım alanlarına göre fonksiyonel olarak bizlere hizmet vermekte olup; cami, okul, sinema, kafe, bar, ses kayıt stüdyoları, diğer eğlence ve organizasyon merkezlerinden olan balo, düğün ve toplantı salonlarında iletişimin genele yayılmasını sağlayan, yardımcı aparatlarla birlikte sesin çıkışının gerçekleştiği noktada insan yaşamını kolaylaştıran ve çok yararlı olan ses sistemleri çeşitli marka ve modellerde her formata uygun nitelikte ürün yelpazelerini bizlere sunmaktadır. Yüksek ses performansı sağlayan bu hoparlörler kullanım ihtiyaçları ve istenen ses performanslarını kullanıcılarına

Büyük Hoparlörleri İncelemek İçin Tıklayınız: https://midex.com.tr/kabin-hoparlor

Kabin Hoparlör

Kabin hoparlör, hoparlörden yüksek ve kaliteli seslerin alınabilmesi için kullanım alanlarına uygun niteliklerde uygun ham madde bileşenlerinden yapılmış ses sistemi donanımlarındandır. Aktif (kabin) ve pasif (kabin) olarak adlandırılan hoparlör modelleri kullanım ihtiyaçlarına çözüm üretmektedirler. Aktif hoparlör donanımında bulundurduğu güç kaynağı özelliği sayesinde oluşan sesin veya sinyalin hoparlörlere farklı frekans aralık düzeylerinde dağılmasını sağlamaktadır.

Aktif kabin hoparlörler, dahili donanım amplifikatöre (anfiye) ve hoparlör donanımını korumak için içerisinde prosesör (efektör) ve limitör (ses dengeleyici sistem) bulundururlar ve bunların tamamı hoparlör kabinin içerisindedir. Bu sistemler pasif sistemlere göre daha fazla kablo, AC (alternatif akım) elektrik ve ses sinyal kablosuna gereksinim duyarlar. Bu sistemler taşınabilir özellikleri ile de ses performansı durumlarında kurulum ve kullanım açısından kolaylık sağladığı için oldukça önemli olmakta ve tercih edilmektedirler.

Pasif kabin hoparlörler, içlerinde bir amplifikatör donanımı bulundurmadıkları için 220 V değerindeki akım elektrik enerji kablosuna gereksinim duymazlar. Amplifikatör cihazından bir hoparlör kablosunun çekilerek pasif kabin hoparlöre bağlanması yeterli olacaktır. Aktif kabin hoparlörlere göre daha az kablo kullanımı olanağı sunarlar. Pasif hoparlörlerin kullanılabilmesi için amplifikatör ve bunun haricinde crossover (frekans düzenleyen cihaz) ihtiyacı söz konusu olacaktır.

Hoparlörler konusunda markaların ürün üretimindeki aşamalarına (kalite, el işçiliği, ham madde ve bileşimdeki farklı özelliklerine göre), farklılıklar göstermekte olup marka değerleri de fiyatları etkilemektedir. Hoparlör fiyatları kullanım alanlarına, ihtiyaç ve modellerine göre değişkenlik göstermektedirler. Bu alanda geniş bir kullanım ağı ve çeşidi olduğu için arz-talep dengesine göre belirlenen fiyatlarda; artan ve azalan, al ve üst fiyat dengeleriyle her bütçeye uygun hoparlör bulunabilmesi olanağı mevcuttur. Temin edeceğiniz hoparlörlerin yapı ve teknik özellikleri hakkında bir araştırma yaparak veya bu konuda uzman kişilerden, destek hatlarından bilgi alarak istediğiniz ürünlere ihtiyaçlarınızı karşılayacak düzeyde hoparlörlere garanti avantajları sunan güvenilir firma ve tedarikçileri aracılığıyla ulaşabilir ürünleri rahat bir şekilde temin ederek sahip olabilirsiniz. Sağlıcakla ve müzikle kalmanız dileğiyle.

Seçiniz...