İlber Ortaylı: ''O binayı boşaltın''

İlber Ortaylı: ''O binayı boşaltın''
Güncelleme:

Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Kağıthane’deki binanın boşaltılması lazım. Orayı ne yaparlarsa yapsınlar. Osmanlı Arşivi’nin yeri Bâb-ı Âli’nin yanındaki binadır” dedi.

 Uzmanların tüm uyarılarına rağmen 6 yıl önce, 165 milyon liraya Kağıthane'de dere yatağına inşa edilen binaya taşınan Osmanlı Arşivi'nin tehlike altında olduğu, paha biçilemez 100 milyon tarihi belgeyi korumak için “susuzlaştırma” ihalesi açıldığı haberindeki gerçekler özellikle tarihçilerin tepkisine neden oldu.

Sözcü gazetesinden Yusuf Demir'in haberine göre Cumhurbaşkanlığı Milli Arşiv Külliyesi’nin doğru yerde olmadığını  vurgulayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Kağıthane'deki binanın boşaltılması lazım. Madem o binayı yaptılar başka bir şekilde kullansınlar” dedi.

Ortaylı şunları söyledi:

“O binayı ne yaparsa yapsınlar ama Osmanlı Arşivi'nin yeri Bâb-ı  li'nin yanındaki binadır. Maliye'ye ait Eminönü Kaymakamlığı olarak kullanılan binaya taşınmalıdır. Bir de arka tarafta IRSICA'ya verilen İtalyan Mimar Fossatiye tarafından Sultan Abdülmecid döneminde yapılan bina var. Asıl Osmanlı Arşiv binası odur. Çok saygı duyduğumuz bir kurum olan IRSICA'ya (İslam İşbirliği Teşkilatı, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi) başka bina verilmelidir. Bu iki bina arşive yeter. Birkaç binamız daha var zaten” diye konuştu.

165 milyon lira harcanmıştı... Osmanlı arşivi tehlike altında165 milyon lira harcanmıştı... Osmanlı arşivi tehlike altında

2013 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan Osmanlı Arşivi Külliyesi TOKİ tarafından Siyahkalem Mühendislik'e inşa ettirildi.

Dönemin TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, binanın deprem ve sel başta olmak üzere her türlü doğal afete karşı dayanıklı olarak tasarlandığı, muhafaza altına alınacak belgelerin nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılardan en iyi şekilde korunacağı iddia etmişti. Ancak açılışın üzerinden çok geçmeden alarm sinyalleri çalmaya başladı.

Sözcü