Isırganı Mantıyl Buluşturdular

Isırganı Mantıyl Buluşturdular

Giresun'da ısırgan otunun tanıtımının yanı sıra sağlıklı lezzetler oluşturulması amacıyla yürütülen "Isırgan Dünyası" projesi kapsamında, bir restoranın menüsüne "ısırganlı mantı" eklendi- Projenin gıda koordinatörü Adanır:- "Bu sağlık deposu bitkiyi, dah

GİRESUN (AA) - ATAKAN ÇITLAK - Giresun'da bir restoran, çeşitli yemek ve mezelerde kullanılan ısırgan otunu mantıyla buluşturarak müşterilerine servis ediyor.

Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu (KARDOĞA) ve Giresun Valiliği işbirliğiyle Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) destekli gerçekleştirilen "Isırgan Dünyası" adlı proje kapsamında, Giresun'da ısırgan otundan farklı lezzetler elde edilmeye çalışılıyor.

Isırgan otunun tanıtımının amaçlandığı proje kapsamında, Hakan Adanır'ın işlettiği ve sadece mantı servisinin yapıldığı restoranın menüsüne "ısırganlı mantı" eklendi. Isırgan otunun mantının hamuruna eklendiği yemek, restoranın müşterilerinden de olumlu tepki aldı.

- "Isırgan bitkisini hamura ekliyoruz"

Projenin gıda koordinatörü Yasemin Adanır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan sağlığına birçok faydası bulunan ısırgan otunun, Giresun ve yöresinde bol miktarda yetiştiğini söyledi.

Bitkinin Giresun mutfağında önemli yeri olduğuna işaret eden Adanır, "Isırgan, yöre halkımız tarafından bol tüketilen bir bitki. Birkaç çeşit yemeği yapılıyor. Yürüttüğümüz projeyle ısırganın yeni tatlar oluşturmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar da önemli mesafeler alındı. Yeni birçok tat ortaya çıktı." dedi.

Adanır, eşinin işlettiği restoranla yürüttükleri çalışma kapsamında yeni bir lezzet olarak ısırganlı mantı yaptıklarını belirterek "Isırganı dünyaya tanıtmak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Bu tatlardan biri de mantı oldu. Isırganı mantıyla buluşturmak istedik. Ürünü, bir işletmemizin menüsüne ekledik ve müşterilerin hizmetine sunduk." diye konuştu.

Isırganlı mantının müşterilerden ilgi gördüğünü anlatan Adanır, "Mantı hamurumuz özel işlemden geçiriliyor. Çeşitli baharatların yanı sıra ısırgan bitkisini harcımızın içerisine değil, hamura ekliyoruz. Mantı hamuruna ısırganın özünü katıyoruz, içinde et kullanıyoruz. Yöreye özgü köy yoğurdu, nane ve toz haline getirilmiş ısırgan otuyla servis ediyoruz." ifadesini kullandı.

- "Ürünün patenti için girişimde bulunduk"

Yasemin Adanır, mantıyı ısırgan otuyla buluşturarak daha sağlıklı hale gelmesini sağladıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"Isırganlı mantı, diğerlerine göre daha sağlıklı. Isırganın başta kanser hastalığı olmak üzere insan sağlığına birçok faydası olduğu tıbben kanıtlanmış durumda. Biz bu sağlık deposu bitkiyi, daha fazla tüketimini sağlamak amacıyla mutfaklara yeni lezzet olarak sokmayı hedefliyoruz. İlk gelen tepkiler de bizi mutlu etti. Yoğun ilgi gördü. Tepkiler olumlu ve insanlar beğenerek, severek yiyor."

Isırganlı mantıyı bir marka haline getirmek istediklerini dile getiren Adanır, ürünün patenti için girişimde bulunduklarını aktardı.

Restoranın müşterilerinden Merve İslamoğlu ise ilk kez ısırganlı mantıyı denediğini ve çok beğendiğini belirterek "Mantıyı seviyorum ama ısırganlısını ilk kez duydum. Merak üzerine tattım. Gayet güzel. Değişik bir tat ve çok beğendim. Isırgan ile mantıyı bir araya getirmek güzel bir fikir." görüşünü kaydetti.