İslam Memiş'ten altın fiyatları için yeni uyarı

İslam Memiş'ten altın fiyatları için yeni uyarı
Güncelleme:

Ünlü piyasa analisti İslam Memiş, yeniden yükselişe geçen altın fiyatlarını işaret ederek yatırımcıları "bir daha hiç olmayacak" diyerek uyardı.

Geçen haftayı TCMB'nin açıkladığı beklentileri ikiye katlayan faiz kararı gölgesinde noktalayan piyasalarda yeni hafta da Türk Lirası'ndaki değer kaybıyla başladı. Hatırlanacağı gibi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini 250 puanlık artış beklentilerini ikiye katlayarak 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkarmıştı. 

TCMB'nin politika faiz kararının hemen ardından kısa bir süreliğine de olsa dövizde düşüş görülse de başta Dolar, Euro ve altın olmak üzere hem döviz hem de değerli metaller Türk Lirası karşısındaki zirve seyrine devam ediyor.

Özellikle Eylül ayı itibariyle düşüşe geçen altın fiyatları Kasım ayı ortasında başlayan yükselişiyle kayıplarını bir bir geri almaya başladı.

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarının sonuna geldiği beklentilerinden destek alarak altı ayın zirvesine yükseldi.

 Ons altın, Fed'in faiz artırımı ile işinin bittiği yönündeki değerlendirmelerin giderek güçlenmesinin etkisiyle bu sabah 2018,14 dolara kadar yükseldi. Gram altın fiyatı, ons altının yükselişinden aldığı destekle tüm zamanların zirvesine çıktı.

Analistler, Fed'in faiz artırımlarında sona gelmiş olabileceğine dair beklentilerin altınının ons fiyatı için destekleyici olmaya devam ettiğini belirtirken yatırımcılar ABD enflasyon verisine odaklandı.

Yeni haftaya 2 bin 13 Dolar'dan başlayan Ons altın 2 bin 10 Dolar'dan, 1.870 TL'den başlayan Gram altın 1.869 TL'den fiyatlanıyor. Cuma günkü kapanışta Ons altın 1.996 Dolar'dan, Gram altın 1.853 TL'den, Çeyrek altın 3 bin 88 TL'den, Cumhuriyet altını 12 bin 703 TL'den, Gram Gümüş ise 22,05 TL'den fiyatlanmıştı. 

İslam Memiş: ''Bir daha hiç olmayacak"

Altındaki yükseliş trendini yorumlayan altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş altın fiyatlarının bir daha bu seviyeye gelemeyebileceğini söyledi.

Söylediklerinin yatırım tavsiyesi olmadığının altını çizen İslam Memiş kendisine ait Youtube kanalında faiz artışı sonrası gelişmeleri paylaşarak "Ons altın piyasasında 2000 dolar barajı aşılmış durumda. Altın fiyatları adeta 2000 doların üzerine yerleşecek ve yukarı yönlü momentumunu sürdürecek gibi bir izlenim oluşuyor. 2024 yılında ise 2350 dolar seviyesini beklemeye devam ediyoruz. Olası düşüşlerde ve geri çekilmelerde ise 1960 dolar destek seviyesi önem arz ediyor. Bu senaryo, yıl sonuna kadar güncelliğini koruyacak gibi görünüyor." dedi.

2024 için 2.000 Dolar tahmini

Daha önce de defalarca 2024 yılının altının yılı olacağını belirten İslam Memiş "Orta ve uzun vadeli perspektifte, ons altın fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketini sürdürmeye devam edeceğini ve 2024 yılında 2000 dolar seviyesinin dip fiyat olarak belirleneceğini öngörüyoruz. Ardından, ons altının fiyatlarındaki yukarı yönlü momentumun devam edeceğini öngörüyoruz.
" dedi.

İslam Memiş ayrıca gram altının tabela fiyatında 1.856 TL seviyeleri görülse de serbest piyasada 1.900'lü rakamlarla işlem yapıldığını belirterek, "Gram altında aralık ayında takip edeceğimiz bant aralığı 1900-2000 lira arası olacak. Yani 1800'lü rakamları aralık ayı itibarıyla göremeyeceğiz. Altın borcu olan, altın almayı düşünen veya uzun vadeli altın yatırımı planlayan kişilerin de artık bu rakamlara alışması gerekiyor." dedi.

Gram altın için olay olacak tahmin

Gram altındaki yükselişin 2024 yılında hız kazanacağını belirten İslam Memiş, "24 Aralık-1 Ocak'ta ise artık 2.000 TL üzerine doğru kırılacağını 2.150, 2.250, 2.350, yılın yarısında 2.500, yılın ikinci yarısında 2.700 gibi rakamları göreceğiz. Uzun vadede altın yatırımcısı gene kazanmaya devam edecek." dedi.