Kaz Dağları’nda kesilen ağaç sayısına fidanlar eklenmedi mi ?

Kaz Dağları’nda kesilen ağaç sayısına fidanlar eklenmedi mi ?
Güncelleme:

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Çanakkale’deki altın madeni için yapılan ‘ağaç katliamı’na ilişkin ÇED raporunda ve Orman Genel Müdürlüğü açıklamasında (OGM) neden düşük rakamlar verildiğini anlattı.

Kendi hesabının bölgede 198 bin ağaç kesildiği yönünde olduğunu belirten öğretim üyesi, Çanakkale’nin Kirazlı köyünde açılmak istenen altın madeni için hazırlanan ÇED raporunda bu rakamın 45 bin 650, OGM’nin açıklamasında ise 13 bin 400 olduğunu hatırlattı. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan da bugün (6 Ağustos) yaptığı açıklamada bu rakamın 13 bin olduğunu söyledi.

Görüşlerini Twitter’da paylaşan Tolunay, ÇED raporunda da temel alınan, bölgeye ait ‘orman amenajman planı’nın 2007’de hazırlandığını ve bu plana göğüs yüksekliğindeki (130 cm) çapı 8 cm’den küçük ağaçların dahil edilmediğini ifade etti. Dolayısıyla bu ağaçlar kesim sayısına da eklenmemiş oldu.

Ancak, 2007’den önce bu bölgede geniş çaplı ağaçlandırma yapıldığını hatırlatan Tolunay, yeni dikilen fidanlar 2007’deki plana ‘ağaç’ olarak eklenmemiş olsa da, ÇED raporunun hazırlanmasına kadar geçen beş yıllık sürede bu fidanların büyüyerek çapının 8 cm’yi geçmesi olasılığı bulunduğunu, bu nitelikte 120-130 bin ağaç olduğunu kaydetti.

Prof. Tolunay ağaç kesimine ilişkin hesabını şu görselle anlattı:

Kaz Dağları’nda kesilen ağaç sayısına fidanlar eklenmedi mi ? - Resim : 1