Kurban bağışında Mehmetçik Vakfı'na ayıp !

Kurban bağışında Mehmetçik Vakfı'na ayıp !

Kurban bağışı vergi mükellefleri için “indirim” konusu yapılabiliyor. Ancak..

Sözcü'deki haber göre Gelir Vergisi Kanunu’na göre “kamu yararına çalışan dernekler ve Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yapılan bağış ve yardımlar, yıllık toplamı beyan edilecek gelirin yüzde 5’ini aşmamak üzere” gider olarak düşülebiliyor.

Ancak, Gelir Vergisi Kanunu’nda 2004 yılında eklenen madde ile “fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan; gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamı” gelir vergisi matrahından düşülebiliyor.

MEHMETÇİK VAKFI’NA YOK

Fakirlere yapılan bağışların tamamının gider yazılması hayırlı bir düzenleme. Ancak Türkiye’de gıda bankacılığı yapan derneklerin neredeyse tamamı hükümete ve cemaatlere yakın dernek ve vakıflar. Çünkü bu yolla oy topluyorlar.

Diğer taraftan Atatürkçü Düşünce Derneği, Mehmetçik Vakfı, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı gibi vakıf ve dernekler faaliyetleri ve amaçları gereği gıda bankacılığı yapmıyor.

Hal böyle olunca Kurban Bayramı’nda kurban kesmek yerine kurban bedelini Mehmetçik Vakfı’na bağışlayan biri, yaptığı bağışın beyan ettiği gelirin yüzde 5’ine isabet eden kısmını gider yazabiliyor. Diğer tarafta ise gıda bankalarına yapılan kurban bağışlarının tamamı gider yazılabiliyor.