Maden faciasında 5. işçinin cenazesine ulaşıldı

Maden faciasında 5. işçinin cenazesine ulaşıldı

Siirt'in Şirvan ilçesindeki bakır madeninde meydana gelen heyelanda göçük altında kalan işçilerden birinin daha cenazesine ulaşıldı.

Siirt'in Şirvan ilçesinde özel bir maden ocağında meydana gelen heyelanda enkaz altında kalan işçilerin arama ve kurtarılma çalışmaları zor şartlarda devam ediyor. Bu sabah göçük altında 1 işçinin cansız bedeni daha çıkarıldı.

6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan maden faciasıyla ilgili soruşturma kapsamında 2 iş güvenliği uzmanı ve maden müdürünün de aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı. 1 kişinin de arandığı bildirildi.

BİR İŞÇİNİN DAHA CENAZESİ ÇIKARTILDI

Siirt'in Şirvan ilçesindeki Madenköy'de heyelan yaşanan bakır madeninde 5 işçinin cansız bedenine ulaşıldı. 11 işçi için arama çalışmaları sürüyor.

ARAZİ ENGEBELİ, ÇALIŞMALAR GÜÇLÜKLE YAPILIYOR

Arazinin engebeli olması ve ikinci bir heyelan riski nedeniyle çalışmalar güçlükle yürütülüyor. Valilik heyelan sonucu 1 milyon metreküplük bir toprak hareketi oluştuğunu açıkladı.

VALİDEN SON AÇIKLAMA

 Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, Şirvan ilçesinde maden ocağındaki heyelanın oluş sebebinin çok miktarda yağan yağmur gibi göründüğünü belirterek, "Ancak insani bir kusur olup olmadığı konusunda çalışmalar devam ediyor. Cumhuriyet Başsavcılığımız konuya el koymuş durumda. Ayrıntılı bir şekilde sebepleri araştırılacaktır." dedi.

Vali Mustafa Tutulmaz, AFAD Başkan Vekili Mehmet Halis Bilden ile heyelanın meydana geldiği Maden köyündeki özel bakır işletmesinin bulunduğu alanda incelemelerde bulundu, enkaz altında kalan işçilerle ilgili yürütülen arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.

Tutulmaz, dün saat 21.00 sıralarında heyelan ve ardından göçük meydana geldiği bilgisinin kendilerine ulaştığını söyledi.

Çalışmalar güçlükle yapılıyor

Hızlı bir şekilde harekete geçerek Siirt başta olmak üzere Diyarbakır, Batman, Van ve Erzurum'dan arama kurtarma ekibi talep ettiklerini aktaran Tutulmaz, olayın vehametini anlamalarının ardından AFAD Başkanlığı ile irtibata geçerek Diyarbakır, Batman, Bitlis, Van, ve Erzurum'dan arama kurtarma ekiplerini hızlı bir şekilde bu alana yönlendirdiklerini aktardı.

Tutulmaz, gecenin ilerleyen saatlerinde de heyelan sahasında akmaların yaşandığını vurgulayarak, bunun çalışmaları güçleştirdiğini dile getirdi.

Sabahın erken saatlerinden itibaren arama çalışmalarına başladıklarına işaret eden Tutulmaz, şunları kaydetti:

"Ekipler alana intikal etti ancak heyelan sahasında arama kurtarma riski devam ediyordu. İlk vatandaşımızı kurtardığımız anda bile akıntılar hala devam ediyordu, risk yüksekti. Sabaha kadar arama işlemini yapamadık. Gün ağarmasıyla bölgelerden gelen arama kurtarma ekipleri Maden Tetkik Arama (MTA), Türkiye Kömür İşletmeleri ve Türkiye Petrollerinden gelen ekipler ile maden işletmesine bağlı ekiplerle arama kurtarma işlemine başladık."

4 işçinin cesedine ulaşıldı

Tutulmaz, şu ana kadar 4 işçinin cesedine ulaştıklarını ifade ederek, tespitlerine göre toprak altında 12 işçinin bulunduğunu anlattı.

Bu işçilerin kurtarılması için de tüm imkanları seferber ettiklerini bildiren Tutulmaz, "Gerek Ankara ayağı gerek komşu iller gerekse de il bazında tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın çalışmaları devam ediyor. Ancak yine maden alanında heyelan riski devam ediyor. Bu da arama kurtarma çalışmalarımızı olumsuz şekilde etkilemektedir."

"Cumhuriyet Başsavcılığımızca konuya el konuldu"

Vali Tutulmaz, olayın sebebinin araştırıldığını, bu kapsamda başlatılan soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

"Heyelanın oluş sebebi çok miktarda yağan yağmur gibi görünmekte ancak insani bir kusur olup olmadığı, işletme ya da çalışanlardan kaynaklanan bir kusurun olup olmadığı konusunda çalışmalar devam ediyor. Cumhuriyet Başsavcılığımız konuya el koymuş durumda. Ayrıntılı bir şekilde sebepleri araştırılacaktır." diyen Tutulmaz, bir yandan da ailelerin ve tüm ülkenin beklentilerini hızlı bir şekilde sonuçlandırma gayreti içerisinde olduklarını belirtti.

 "Coğrafya çok zor, eğimi çok yüksek bir coğrafya"

AFAD Başkan Vekili Bilden de 90 kişilik ekiple arama kurtarma çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Şu an 4 can kaybının olduğunu belirten Bilden, 12 işçinin ise hala toprak altında olduğunu aktardı.

Gece 2 helikopter bir de CASA uçağıyla bölgeye intikal ettiklerini anlatan Bilden, "Genelkurmay Başkanlığımızca tahsis edildi. 3 arama kurtarma köpeğimiz de burada. 02.00'ye kadar arama kurtarma ekiplerimiz köpeklerle arama çalışmalarını sürdürdü. O saate kadar 3 cansız bedene ulaştık. Bundan sonra da iş makineleriyle müdahale etme kararı aldık." ifadelerini kullanan Bilden, şöyle devam etti:

"Amacımız çok sürmeden ailelerimizin beklentisini sona erdirmek ve yine ümit ediyoruz ki canlı ulaşmak. Canlı ulaşamasak da mutlaka cansız bedenlere ulaşmak ve ailelerine cenazeleri teslim etmek. Büyük bir titizlikte çalışıyoruz çünkü coğrafya çok zor ve eğimi çok yüksek."

 Enkaz altındaki bir işçinin ailesini aradığı iddiası

Gazetecilerin, enkaz altında kalan işçilerden birinin ailesini telefonlar arayarak yardım istediği yönündeki iddialarla ilgili sorusu üzerine Bilden, cuma namazı saatinde böyle bir duyum aldıklarını belirtti.

Bilden, bunun üzerine belirtilen bölgede arama kurtarma çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Hızlı bir şekilde o bölgeye intikal ettik. Şu an o noktada çalışmalarımız devam ediyor. Canlı ulaşabileceğimizi zannetmiyorum ama inşallah ulaşırız. En ufak bir bilgiyi, şikayeti titizlikle uzman arkadaşlarımız değerlendiriyor. Bundan kimsenin, hiçbir ailenin şüphesi olmasın. Buradayız ve bitene kadar çalışacağız. Sinyal alan cihazlarımız ilk geldiğimiz andan itibaren dinleme yaptılar, köpekleri ulaşabildiğimiz yere kadar götürdüler ama maalesef canlıya ait bir emareye ulaştığımızı paylaşamıyorum. Şu an o bölgeye insan unsuruyla müdahale edilemiyor, sadece iş makineleri ile müdahale ediliyor."