Muzda verimi arttırmak için Nematoda karşı mücadele

Muzda verimi arttırmak için Nematoda karşı mücadele

Muzun önemli üretim yerlerinden Mersin'de, ağaçların kökünde bulunan nematod adlı bitki parazitine karşı daha az zirai ilaç kullanılarak mücadele etmek için çalışma başlatıldı- Yürütülen çalışmayla daha az ilaç kullanarak muzda verimi yüzde 70 düşüren nem

MERSİN (AA) - DERVİŞ ÇÖMEZ - Türkiye'nin muz ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Mersin'de, ağaçların kökünde bulunan nematod adlı bitki parazitine karşı daha az zirai ilaç kullanılarak mücadele yöntemi hayata geçti.

TÜBİTAK tarafından desteklenen "Akdeniz Bölgesi muz alanlarında önemli bitki paraziti olan nematodlların yaygınlığı, popülasyon dalgalanması ve zarar durumlarının belirlenmesi" adıyla yürütülen çalışmanın 2016 yılında tamamlanması planlanıyor.

Çalışma sayesinde, muzdaki besin eksikliği, sarılık hastalığı, gövdede incelme, yaprak sayısında azalma gibi olumsuzlukların da ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Geçmişte kullanılan yöntemlerden farklı olarak bu sefer daha az zirai ilaç kullanılarak diğer olumsuzlukların da önüne geçilmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor.

Çalışmayı yürüten Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Mühendisi Adem Özarslandan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nematodların muz bitkisinin kök ve dokularına saldırarak bitkinin kök fonksiyonlarını bozduğunu, su ve besin alımını engellemesinden dolayı da verim kaybına neden olduğunu söyledi.

Nematodlara yakalanan bitkinin verim kaybının yüzde 70'leri bulduğunun altını çizen Özarslandan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu çalışma sayesinde ülkemizde daha kaliteli ve daha fazla muz üretilecek, çiftçilerimizin girdi maliyeti azalacak ve karı artacak. Ülke ekonomisine ve çiftçinin ekonomisine doğrudan katkı sağlayacağı gibi yüzde 70 civarındaki  ürün kaybı da ortadan kalkacak. Bu çalışmayla muzun en büyük düşmanı olan nematodları ortadan kaldırılmasına çalışılacak. Çalışma kapsamında Hatay ile Anamur arasındaki alanda nematodlara karşı mücadele edilecek. Zararlıya karşı mücadelede bu çalışma sayesinde kullanılan ilaç miktarı beşte bire indirilmiş olacak."