Naif Ressam Hüseyin Yüce Vefat Etti

Naif Ressam Hüseyin Yüce Vefat Etti

Kütahyalı dünyaca ünlü naif ressam Hüseyin Yüce, 87 yaşında vefat etti. Bir süredir Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde nefes darlığı rahatsızlığı sebebiyle teda...

Kütahyalı dünyaca ünlü naif ressam Hüseyin Yüce, 87 yaşında vefat etti. Bir süredir Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde nefes darlığı rahatsızlığı sebebiyle tedavi gören Yüce, hayatını kaybetti.

NAİF HÜSEYİN YÜCE KİMDİR?

"Kütahyalı ressam Hüseyin Yüce 1928 yılında Kütahya merkeze bağlı Göveçci köyünde doğdu.Devletin açtığı gece kurslarında, alfabeyi öğrendi. İlk derslerini, aynı zamanda hattat olan köy imamından aldı. Bu ’ilk aşinalık, resim melekesinin temelini’ oluşturdu. Resim öğretmeni Necati Astarcıoğlu’nun özendirici etkisiyle, resim yapmaya başladı. İlkokul alfabesinden çizdiği İsmet Paşa portresiyle, bir orman peyzajı, ilk resimleri oldu. Resim çalışmalarına giderek hız kazandırdı. Doğa konularını ele aldığı resimleri, onu bu türe yönlendirici bir katkı sağladı."

YÜCE’NİN SANATSAL ÖZELLİKLERİ

"Hüseyin Yüce, herhangi bir akademik öğrenim görmeden, iç güdülerinin yönlendirici etkisiyle resim yapan ve bu nedenle safyürek (Naif) olarak adlandırılan ressamlar gurubunun, Türkiye’deki önemli temsilcileri arasında yer alır. Titiz bir resim işçiliği, doğa sevgisi ve yöre yaşamına tutkusuyla biçimlenen resimlerinde, ince dallı ağaçlar, büyüsel bir sessizliğe bürünmüş köy evleri sık işlediği konulardır. İlk kişisel sergisini 1965 yılında Kütahya Güzel Sanatlar Galerisi’nde, ikinci kişisel sergisini de 1968’de Ankara Güzel Sanatlar Galerisi’nde açan Naif Ressam Hüseyin Yüce bunların dışında kaç tane sergiye katıldığını kendisi bile bilmiyor. Yurt dışında ise Fransa, Almanya, Finlandiya, Hindistan, Mısır, Çekoslovakya, Macaristan, Romanya ve İngiltere’de sergiler açmıştı. Yüce’nin resmin yanında keman ve ud da çalabildiği belirtildi.(EFE)