Özel güvenlikçiler "şehitlik" istiyor

Özel güvenlikçiler "şehitlik" istiyor

Özel güvenlik görevlileri terörle mücadelede etkin bir rol almak ve "şehit" hakkı verilmesini istediklerini bildirdi.

Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, özel güvenlik görevlilerinin terörle mücadelede etkin biçimde görev almaya hazır olduğunu belirterek, "Yeter ki fedakarca görev yapan bu kardeşlerimize yasal olarak şehitlik hakkı ile yetkiler verilsin." dedi.

Çağırıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Atatürk  Havalimanı'nda yaşanan saldırının, terörün acımasız yüzünü bir kez daha  gösterdiğini söyledi.
 
Son yıllarda terör saldırılarının kırsal kesimden kentlere doğru  yayıldığını ifade eden Çağırıcı, bu nedenle kentlerin güvenliğinin sağlanmasında  asker ve polisin yanı sıra özel güvenlik görevlilerine büyük sorumluluklar  düştüğünü dile getirdi.
 
"Personelin motivasyonu artar"
 
Verilen yetkiler ve sağlanan imkanlar dahilinde özel güvenlik  personelinin, zor hayat şartları ve uygulanan düşük ücret politikasına rağmen  bugüne kadar görevini en iyi şekilde yerine getirdiğini vurgulayan Çağırıcı,  şöyle konuştu:
 
 "Şehirlerdeki birçok stratejik kurum, bina ve tesis, özel güvenlik  görevlileri tarafından korunuyor. Terör örgütlerinin şehirleri hedef aldığı  bugünlerde özel güvenlik görevlileri terörle mücadelede etkin biçimde görev  almaya hazır. Yeter ki fedakarca görev yapan bu kardeşlerimize yasal olarak  şehitlik hakkı ile yetkiler verilsin. Bu sağlanırsa stratejik kurum ve tesisler  ile binlerce insanın güvenliğini canları pahasına koruyan özel güvenlik  personelinin motivasyonu büyük oranda artar."
 
"Silah ve can yeleği verilmeli"
 
Çağırıcı, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'da  değişiklik yapılmasının gündemde olduğunu belirterek, taleplerinin bu yasa  değişikliğinde dikkate alınmasını istediklerini söyledi.
 
Aktif çalışan 300 bin özel güvenlik görevlisinin hak, yetki ve çalışma  şartlarının iyileştirilmesinin ülkenin huzuruna katkı sağlayacağına işaret eden  Çağırıcı, "Can güvenliği olmayan bir özel güvenlik personelinin, başkalarının can  güvenliğini sağlaması beklenemez. Bu nedenle tüm özel güvenlik görevlilerinin  silahlandırılması ve hassas noktalarda görev yapanlara da çelik yelek verilmesi  geliyor. Bunlar sağlanırsa özel güvenlik görevlileri, terör saldırılarına karşı  daha etkin ve donanımlı mücadele yürütür." dedi.
 
Sektörün büyüklüğü 3 milyar dolar
 
Türkiye'de özel güvenlik sektörü, özellikle 2000'li yılların başından  itibaren her yıl düzenli büyüyerek, hizmet kategorisinde en büyük sektör haline  geldi. Yaklaşık 900 bin kişinin özel güvenlik görevlisi eğitimi aldığı  Türkiye'de, aktif olarak 300 bin kişi bu mesleği yapıyor.
 
Toplamda 2 bin 200 civarında şirketin (eğitim kurumu, alarm merkezi ve  özel güvenlik firması) faaliyet gösterdiği özel güvenlik sektörü, yaklaşık 3  milyar dolarlık büyüklüğüyle birçok sektörü geride bırakmış durumda bulunuyor.