Pasaport sahipleri dikkat ! Hemen e-Devlet'ten kontrol edin

Pasaport sahipleri dikkat ! Hemen e-Devlet'ten kontrol edin
Güncelleme:

Yurt dışından satın aldığı cep telefonunun IMEI'sini kaydetmek için e-Devlet'e giren genç kadın pasaportuna kendisinden habersiz cep telefonu kaydının yapıldığını öğrenince şoke oldu.

Yurtdışına gidip gelen vatandaşları ilgilendiren önemli bir haber. Yurt dışına giriş çıkış yaptıktan sonra pasaportunuza bilginiz dışında telefon IMEI kaydı yapılıp yapılmadığını e-devlet'ten mutlaka kontrol edin. Yurtdışından dönerken Dubai'de kendisine telefon satın alan S.U. adlı vatandaş, kendisinden önce pasaportuna telefon kaydettirildiğini görünce savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Sabah gazetesinden Osman Asiltürk'ün haberine göre İstanbul Fatih'de yaşayan ev kadını S.U., 15 Ocak'ta yurtdışına çıkış yaptı. Dönüşte Dubai'den cep telefonu satın alan S.U., 20 Ocak'ta Türkiye'ye giriş yaptı. Satın aldığı cep telefonuna yasa gereği IMEI kaydını yapmak için e-devlete giren S.U., gördükleri karşısında şoka uğradı. e-Devlet'teki kayda göre, 5 Eylül 2017'te yurda giriş yaptığı görülüyordu. Ancak o tarihte yurt dışına çıkmadığı gibi o tarihte pasaportu bile yoktu. S.U. pasaportunu o tarihten yaklaşık 3 ay sonra 18 Aralık 2017'de çıkartmıştı. Birileri S.U.'nun kimlik bilgileriyle sahte bir pasaport çıkarmı, adına da cep telefonu IMEI kaydı yapmıştı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Soluğu savcılıkta alan S.U., kimlik bilgilerini kullanarak sahte pasaportla IMEI kaydı yapan şahıs ya da şahıslar hakkında suç duyurusunda bulundu. S.U. savcılıktaki ifadesinde, "TC kimlik numaram ve pasaportum üzerinden yurt dışından getirilmiş cep telefonu e-devlet'e kaydettirilmiştir. Ben kendim yurt dışından getirdiğim telefonu kaydetmek isterken bu durumu öğrendim" dedi.

IMEI KAYDI İPTAL EDİLDİ

Şikayet üzerine soruşturma başlatan savcılık, e-devlet üzerinden S.U.'nun pasaportu kullanılarak yapılan usulsüz IMEI kaydını iptal ettirdi. Savcılık öte yandan cihaz hat abonelik bilgilerinin tespiti için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı'na yazı yazarak usulsüz IMEI kaydı yapılan cihaz/hat ve abonelik bilgilerinin tespitini istedi. Tespitin ardından abonelik bilgilerine ulaşılan kişi hakkında soruşturma başlatılacak. 

Sabah