Davutoğlu: Omuz omuza olacağız

Davutoğlu: Omuz omuza olacağız

Başbakan Davutoğlu, İstanbul'da Japonya Başbakanı ile iş forumunda konuştu.

Türk-Japon İş Forumu'na katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Son yıllarda Türkiye'ye yönelik Japon yatırımlarında önemli bir artış yaşanıyor. Bunda...

Türk-Japon İş Forumu'na katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Son yıllarda Türkiye'ye yönelik Japon yatırımlarında önemli bir artış yaşanıyor. Bunda iki ülke arasındaki stratejik işbirliği ile değerli iş temsilcilerinin büyük katkısı olduğunu biliyoruz." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Conrad Otel'de düzenlenen Türk-Japon İş Forumu'nda, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile her iki ülkenin iş temsilcilerine seslendi. Konuşmasında Türk-Japon ilişkilerinin önemine değinen Davutoğlu, "Ertuğrul Firkateyni'nin 125 yıl önce geçirdiği elim kazada kaybettiğimiz 600 şehidimize Japon halkının sahip çıkışı devletlerimiz ve milletlerimiz arasındaki en önemli dostluk göstergelerinden biridir." ifadelerini kullandı.

Kısa süre içinde iki ülkede iki ayrı iş forumunun düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getiren Davutoğlu, "İki ülkenin liderleri olarak bizler, siz değerli iş temsilcilerinin karşısına çıkarak şunu demiş oluruz: Siyasi irademiz tam, potansiyelimizi kullanın ve siyasi irade ile birlikte harekete geçerek Türk-Japon ilişkilerini ekonomik başarılarla taçlandırın." şeklinde konuştu.

"G-20 içerisinde küresel ticaret konusunu giderek artan ölçüde ele almaktayız." diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ". Bu sene de gündemlerden biri bu olacak. Ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi başlıca hedeflerimiz arasındadır. Türkiye için stratejik önem taşıyan alt yapı projelerinde Japon dostlarımızla çalışmaktan çok memnunuz."

Son yıllarda artan Türk-Japon yatırımlarından söz eden Davutoğlu, şunları söyledi: "Son yıllarda Türkiye'yi yönelik Japon yatırımlarında önemli bir artış yaşanıyor. Bunda iki ülke arasındaki stratejik işbirliği ile değerli iş temsilcilerinin büyük katkısı olduğunu biliyoruz. 2015 Haziran ayı itibariyle Türkiye'deki Japon yatırımlarının toplamı kümülatif olarak 1,7 milyar dolara ulaşmıştır. Bu yatırımların 1,6 milyarı son 5 yıl içinde gerçekleşmiştir. Ancak bu da yetmez. Japonya'nın 2014 yılında 113 milyar dolar olarak gerçekleşen dış yatırımlarının sadece 212 milyon dolarını Türkiye'ye çekebildik. Gerek karşılıklı, gerek üçüncü ülkelerde ortak yatırım ve iş birliği konusunda ortak hedefler koymalıyız."

'HALKIMIZ SİYASİ İKTİDARDAN YANA TERCİHTE BULUNDU'

1 Kasım seçimlerinden de söz eden, halkın siyasi ve ekonomik istikrardan yana olduğunu savunan Davutoğlu, Ülkemizde siyasal istikrarın sürdürülmesi ve buna bağlı olarak ekonomik öngörülebilirliğin devamı bizim için çok önemlidir. Köklü demokrasimizin başarılı bir uygulaması olarak 1 Kasım 2015'te düzenlenen genel seçimlerde halkımız bir kez daha siyasi ve istikrardan yana kuvvetli bir tercihte bulunmuştur. Böylece gerek ekonomik kalkınma ve büyümenin sürmesi gerek yurt dışından yatırımların gelmeye devam etmesi ve ülkemizin yatırımlar için en elverişli ülkelerin başında gelmesi en öncelikli hedeflerimiz arasındadır." ifadelerini kullandı.