İŞTE DEMOKRASİ PAKETİNİN AYRINTILARI

İŞTE DEMOKRASİ PAKETİNİN AYRINTILARI

Türkiye gündemini değiştirecek "demokratikleşme paketi" Başbakan tarafından açıklandı.

HABER3.com - ÖZEL  Türkiye'de tüm gözler yeni "Demokratikleşme Paketi''nde... Başbakan Erdoğan, paketin içeriği yaklaşık 1 saat süren açıklamasında anlattı.

Paket BDP ve PKK'yı tatmin etmeyeceği belli oldu. Apo'ya haklar, özerklik yok, devletin Kürtçe eğitimi gibi beklentilerin olmaması, BDP-PKK'yı kızdıracak gibi görünüyor... Ayrıca Alevilerin talepleri de pakette yer almadı.

Pakette seçim sistemi ile ilgili düzenleme önerilerinin hepsi, MHP'nin oylarını ve milletvekili sayısını etkilemesi bekleniyor. Paketteki bu kısma MHP'nin tepki göstermesi olası.

İŞTE PAKETTEKİ REFORMLAR

1- SEÇİM BARAJI

Seçim sistemini değiştirmek için seçim sistemini tartışmaya açıyoruz. Her zaman tartışma ve eleştiri konusu olan seçim sistemini değiştirmek istiyoruz.

%10 barajını AK Parti getirmedi. 2002 seçimlerine biz de tabi olarak o seçime girdik. Daha partimizi kurarken bunun değişmesi gerektiğini biz de ifade ettik.

Bu sorunun çözmek için bir adım atıyoruz: Biz 3 farklı alternatifi tartışmaya açıyoruz.

1- Bu sistemle devam etmek,
2- Barajı %5'e çekip daraltılmış bölge sistemi,
3- Ülke barajını tamamen kaldırarak dar bölge seçim sistemine geçmek.


2- SİYASİ PARTİLERE PARA YARDIMI

Siyasi partilere devlet yardımının kapsamını genişletiriyoruz. Devlet yardımı için %7 olan oranı %3'e çekiyoruz.

3- TEŞKİLATLANMA ZORUNLULUĞU

Siyasi partilerin teşiklatlamlarına da kolaylık getiriyoruz. İlçede teşkilatlanma için beldede teşkilat zorunluluğunu kaldırıyoruz.

4- EŞBAŞKANLIK

Siyasi partilerde eş genel başkanlığın önünü açıyoruz. (Tüzükte yer almak ve 2 ikişiden fazla olmamak kaydıyla)

5- PARTİLERE ÜYELİK SERBESTLİĞİ

Siyasi partilere üye olmayı daraltan bazı engelleri ortadan kaldırıyoruz. Oy verme hakkına sahip olan herkes siyasi partilere üye olabilecek.

6- KÜRTÇE PROPAGANDA

Farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda yapılabilecek.

7- NEFRET SUÇLARINA CEZA

Nefret suçlarının cezalarını arttırıyoruz. Ayrımcılıkla mücadele için ceza miktarlarını arttırıyoruz. 1 yılda 3 yıla kadar arttırıyoruz. Ayrımcılıkla Mücadele ce Eşitlik Kurulu kuruyoruz.

8- YASAM TARZINA SAYGIYA YASAL DÜZENLEME


Yaşam tarzına saygıyı TCK ile güven altına alıyoruz. Dini inancın gereğinin yerine getirilmesini de ceza kapsamına alıyoruz. Cebir/tehdit ile inanç düşünce ya da yanaatlarinden kaynaklanan yaşam tarzına müdahale edenlere 1 yıldan 3 yıla hakadar hapis cezası getiriyoruz.

9- YASAK HARFLERE SERBESTLİK

Kullanılması yasak sayılan harflerin kullanımının üzerinde yasağı kaldırıyoruz.

10- MİTİNG VE GÖSTERİ HAKLARI GENİŞLİYOR


Toplantı yer ve güzergahının belirlenmesinde, saat vb değişiklikler yapıyoruz. Hükümet komiseri uygulamasına son veriyoruz. Bu görev düzenleme kurulları tarafından yapılacak.

11- ÖZEL OKULLARDA KÜRTÇE EĞİTİM

Yasal değişikliklerle, özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açıyoruz. Özel kurs imkanını getirmiştik. Üniversitelerde de önünü açılmıştık. Farklı dil ve lehçelerde özel okullar açılabilecek. Bakanlar Kurulu bu dilleri belirleyecek. Belli dersler ise Türkçe olacaktır.

12- KÖY İSİMLERİNİN DEĞİŞMESİ

- Köy isimlerinin değişmesinin önündeki engeli kaldırıyoruz. Tarihi isimlerine geri dönmesinin önünü açıyoruz. İl ve ilçe isimlerinin değişmesi için bu tür talepleri de değerlendireceğiz.  Nevşehir Üniversitesi'nin ismini Hacı Bektaşı Veli olarak değiştiriyoruz.

13- KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI


- Kişisel verilerin korunmasına yasal düzenleme yapacağız. Özel bilgilerin ilgisiz kiş,iler tarafından kullanmasını ve paylaşılması engellenecek.

14- YARDIM TOPLAMA SERBESTLİĞİ

Yardım toplama konusunda (kurban derisi, ftire ve zekat) engelleri kaldırıyoruz. Yasal değişiklikle yardım özgürlüğü getiriyoruz.

15- KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI KALKIYOR

 Kamu kurumlarında başörtüsü yasağını kaldırıyoruz. Resmi elbise giymek zorunda olan (hakim, asker, savcı, polis) hariç tutulacak.

16- ANDIMIZ KALKIYOR

Öğrenci andını kaldırıyoruz. Ortaokullarda kaldırmıştık, şimdi de ilkokul ve anaokullarında kaldırıyoruz.

17- MANASTIRIN İADESİ

Mor Gabriel Manastırı arazii manastır vakfına iade ediliyor. 250'den fazla iade yaptık, 2,5 milyar liralık mülkü hak sahiplerine iade ettik.

18- ROMANLAR İÇİN ENSTİTÜ

Roman Dil ve Kültür Enstitüsü kuruyoruz. Araştırmalar yapılacak ve çözümler üretilecek. Bir ilimiz üniversitesinde bir enstitü kurulacak. İlgili bakanlık ve kurumlarımız çalışmalar yapacaklar. TOKİ ile Roman konutları üretmeye başladık.

screenshot_1-035.jpg

İŞTE BAŞBAKAN'IN KONUŞMASINDAN ÖNE ÇIKAN SATIRLAR:

Bizleri ekranları başında izleyen aziz milletim, 'Türkiye dostları'm, kardeşlerim; medyamızın çok değerli mensupları, değerli çalışma arkadaşlarım; sizleri selamlıyorum...

MENDERES VE ERBAKAN'A TEŞEKKÜR

Paketin oluşumunda katkı sağlayan çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. 11 yıllık reform sürecinin bizzat sahibi olan, kararlığımıza destek veren aziz milletimize teşekkür ediyorum. Menderes'ten Erbakan'a kadar Türkiye'nin kalkınması, demokratikleşmesi, özgürleşmesi noktasında destek veren herkese teşekkürlerimi belirtmek istiyorum.

PAKETTE KOORDİNASYON GÖREVİ; KAMU DÜZENİ KURUMU'NDA

Bu paketin oluşumunda koordinasyon görevi yapan Kamu Düzeni kurumumuza teşekkür ediyorum.

"ŞEHİT" VURGUSU

Tarih sahnesine çıktığımız andan itibaren; her şehidimiz kahramanca canını ortaya koyarken, müreffeh bir Türkiye arzu ediyorlardı. Terörün son bulması öncelikle şehir yakınlarının isteğidir. Huzurmuzu tahkim edecek her adım milletimizin temennisidir.  Türkiye'nin istiklali, ufkunu çoğaltıyoruz. Şehitlerimizin uğruna can verdiği milletimizin birliğini pekiştiriyoruz. Şehitlerimizden Allah razı olsun, mekanları cennet olsun.

BİR İLK DEĞİL, SON DA OLMAYACAK

Bugün tarihi bir anı yaşıyoruz. Şu hususun altını çizmek istiyoruz. Bugünkü paket bir ilk değildir, bir son değildir.

"ATATÜRK'ÜN DEVRİM NİTELİĞİNDEKİ ADIMLARI.."

Atatürk'ün devrim niteliğindeki adımları Türkiye'yi muasır medeniyetler üzerine çıkarmayı hedeflemiştir.

Bu paket son da değildir. Şartlar değiştikçe yeni ihtiyaçlar ortaya çıkacaktır. Bugünlerde ayağına prangalarla geldik. Nihai hedef için de çok önemli bir eşik noktasıdır.

"TÜM DEVRİMLER TEK PAKETTE OLMAZ"

Milletimde sizler de takdir edersiniz ki, bir kerede cevap verecek bir paket talebi, rasyonel olamaz. Böyle bir beklenti siyasetin ve toplumun talebiyle örtüşmesi mümkün değildir. Bir paketle tüm yasakları kaldırmak mümkün değildir. Türkiye siyaseti buna sahip değildir.

"DEMOKRASİ DARBECİLERİ HUZURSUZ EDER"

Çözümsüzlüğün bir siyaset tarzına dönüştüğü, bir siyasi ortamda reform yapmak son derece zordur. Milli iradeye, sandığa, demokrasiyle yönelik her türlü saldırıya rağmen, biz bize verilen emanetin gereğini yerine getirmek için Türkiye'yi bu seviyelere taşıdık.

Demokrasi darbecilerin uykusunu kaçırır. Reformlar baskıcı-ceberrut-vesayetçi oadakları rahatsız eder. Tek tipçi, yasakçı zihniyeti rahatsız eder.

"ARTIK GERİ DÖNÜLEMEZ BİR ŞEKİLDE..."

Bu bir son değildir, bir nihayet değildir. Türkiye artık gerşi döndürülemez bir biçimde demokrasi istikametinde ilerlemektedir.

11 yıl boyunca siyaset kurumu için yoğun çaba sarfettik. Biz ne yaptıysak milletimzile birlikte yaptık. Halkın kabul ve rızasını sağlamak zorundayız. Halka rağmen ileri adım atmak mümkün değildir.

VATANDAŞIN DÜNYA GÖRÜŞÜ İŞLE UĞRAŞAN DEVLET OLMAZ

Hatırlarsanız 2002 sonunda AB turlarına çıkarken bir zihniyet değişiminin gerektiğini anlattık. Bu paket Türkiye'nin ulaştığı seviyenin bir tezahurudur. Vatandaşlarının dünya görüşüyle uğraşan bir devlet yoktur.  

İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Türkiye'de devlet bu esasa dönmüştür. Son 11 yılda hukuk ve adalet alanında yaşadığımız değişimlerle, bu yola çıkmış bir iktidar var. Teoride ve pratikte, karar artık milletindir.

screenshot_2-016.jpg

27 MAYIS'IN KARANLIK GÖLGESİ

Türkiye'de değişimin önündeki en büyük engel, 27 Mayıs'ın o karanlık gölgesidir. Elime o dönemlerin gazete arşivlerini gördüğümde atılan başlıkları gördüm. Bu zihniyet değişmediği müddetçe Türkiye'de değişim zordur. Saati durdurulsa da Türkiye'de millet zamanın ruhunu kavramayı her zaman başarmıştır. Her yeniliğe açık olmuştur.. 

Aynı zihniyetin 27 Mayıs refleksiyle malum korkuları canlandırmaya çalışacağını tahmin etmek güç değil. 11 yıl boyunca değişimden reformdan her zaman ürktüler, göreceksiniz yine değişimin karşısında duvar olmayı sürdürecekler.

MUHALEFET DEĞİŞMEK ZORUNDADIR

Muhalefet artık dilini üslubunu siyaset tarzını değiştirmek zorundadır. Türkiye 2013 yılını yaşarken muhalefet 1960'da durdurulan saatte yaşıyor. 

Unutmayın istiklal marşımızın ilk kelimesi Korkma'dır. Korkanlar zafer anıtı dikemezler. Korku ve korkutma üzerine siyaset yapanlar varlıklarını idame ettiremezler. Türkiye'nin bölünme ve parçalanma sorunu yoktur. Ama bir muhalefet sorunu vardır.

Paketten insan oğluna ölümsüz iksiri bekleyenler, irrasyonel bir beklentinin içindedirler. Kuşkusuz hayal kırıklığına uğrayacaklar.

"MESELE İPE UN SERMEKTİR"

Biz uzlaşma komisyonuna 3 üye verdik, muhalafet 9 üye katıldı. 59 maddede uzlaştınız buyrun gelin, hemen 15 gün içinde Meclis'ten geçirelim, bir mesafe alalım. Komisyon yine çalışmalarına devam etsin, buna da yanaşmadılar. Mesele ipe un sermek.

1 YIL ÖNCE 2023 VİZYONUMUZU AÇIKLAMIŞTIK

Seçim beyannamemiz, 2023 beyannamemiz, AB muktesabatımız, akil insanların raporları bizim referansımızdır. Reformlarımız oralarda yer alıyor. 

1 yıl önce partimizin 2023 vizyonunu açıklamıştık. Pakette milletten saklanan bir şey yoktur. Her madde geçmişte hedef olarak ortaya konmuştur.

Biz burada gelip geçiciyiz, kalıcı olan millettir ve eserledir. Muhaliflerimiz tarafından da taktir edilmeyi övünç hissettik. Biz batıya bakarken Doğu'yu Güneydoğu'yu görmemezlikten gelmedik. Her bir vatandaşımızın endişesi bizim için önemlidir.

YASAL VE İDARİ DÜZENLEMELER

Bir kısmı yasal düzenleme diğer bir kısmı ise idarei düzenlemeler ile hayata geçecektir.