Kapalıçarşı'da restorasyon başlıyor

Kapalıçarşı'da restorasyon başlıyor

522 yıllık Kapalıçarşı’da dünyanın en büyük restorasyonu başlıyor...

2009 yılından bu yana gündemde olan 552 yıllık Kapalıçarşı’nın restorasyonu nihayet başlıyor. Her gün 300 bin kişinin ziyaret ettiği ve 25 bin kişinin çalıştığı dünyanın ilk alışveriş Kapalıçarşı baştan aşağı yenileniyor. Fatih Belediyesi’nin hazırladığı ‘Kapalıçarşı Yenileme Avan ve Uygulama Projesi’ kapsamında 3 bin 125 dükkan tamamen elden geçirilecek. 2009 yılında başlayan çalışmalar kapsamında belediye sadece projelendirme için 25 milyon lira harcadı. İSKİ ise 13 milyon lirayı bulan altyapıyı üstlenme kararı aldı.

Yüzde 98’i özel mülkiyet olan Kapalıçarşı’da dükkan sahiplerinin ise 300 milyon liraya yakın para harcaması bekleniyor.

Yapılacak çalışmaları ‘dünyanın en büyük restorasyon projesi olarak tanımlayan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in verdiği bilgiye göre proje dökümlerinin toplamı bir kamyonet kasasını dolduracak büyüklükte.

“Yapılacak renovasyon 552 yıllık Kapalıçarşı tarihinde atılmış en büyük adımdır” diyen Demir bundan sonraki süreçte ise hızla Kapalıçarşı için çalışmalara başlanacağını anlattı. Yaşayan bir mekan olduğu için 2020’ye kadar 5 etap halinde bitirilmesi planlanan proje kapsamında öncelikle onay sürecinin tamamlanarak yönetim yapısının oluşturulacağını anlatan Demir “Kapalıçarşı’nın yönetim kurulu için 5 ayrı model önerdik” dedi. Yönetim şekli için oylama yapılacağını da belirten Demir, önerileri arasında yer alan belediye ve valilik temsilcilerinin de bulunduğu ‘Danışma Kurulu’nu da kapsayan bir yönetimin daha uygun olacağını anlattı.

“Şu an itibariyle avan projeleri onaylandı. Restorasyon projelerinin ise çoğu onaylandı” diyen Demir, normalde bu büyüklükteki yapının sadece proje ve onay sürecinin 10-15 yılı bulabildiğini hatırlatarak “Bunu 3-4 yıla sığdırdık” dedi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, restorasyonun önce altyapıdan başlayacağını, en son çatının yenileneceğini söyledi. Demir’in verdiği bilgiye göre 3 etap halinde yapılacak ihaleler kapsamında önce 46 bin metrekarelik bölge yenilenecek. İkinci etapta ise 8 han ve 635 dükkan, 3. etapta da 444 dükkan yenilenecek.

Kapalıçarşı’nın çatısının James Bond serisinin Skyfall filminin çekimleri sırasında hasar görmesi gündeme gelmişti. Oysa bazı dükkan sahipleri çatıya tuvalet ve lavabo bile koymuş.

SARNIÇLI VE GÜLLEKEŞ HAN İKİZ OTEL OLACAK

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in verdiği bilgiye göre Kapalıçarşı’da 3 bin 125 dükkanın yanında 27 tane de han bulunuyor. Demir, bu hanlardan Sarnıçlı ve Güllekeş’in çarşı dışından girişi olduğunu belirterek, bunların 200’er yataklı ikiz otel olacak şekilde projelendirildiğini söyledi. Başkan Demir “Bu hanların sahiplerini çağırdık. Sarnıçlı Han’ın yarısı 87 yaşında bir hanıma ait. Ben ‘otel yaptıramam’ dedi. İki hanın toplam 200 mükliyet sahibi var. Bölgede halen atıl duran Bodrum Han’a ise sabaha kadar hizmet verebilecek bir çarşı özelliği kazandırılabilir” dedi.

MUSTAFA DEMİR: BOND İYİ Kİ ÇATIYA ÇIKMIŞ, TUVALET BULDUK!

James Bond filmi çekimleri sırasında çatısına 3 motosiklet çıkarıldığı için Kapalıçarşı’nın tarihi dokusuna zarar verildiği iddialarını da yanıtlayan Mustafa Demir “İyi ki de motor çatıya çıkmış. Çatının olmadığını hatta tuvalet olduğunu gördük” dedi. Çekimlerin zarar vermediğini anlatan Demir’in verdiği bilgiye göre tarihi çatı su deposu, klima ve uydu antenlerle tahrip edilmiş ve bugün içler acısı bir hale gelmiş durumda. Demir benzer durumun çarşı içinde de olduğunu belirterek yaptıkları tespitlere göre 926 noktada iç duvarların inceltildiğini söyledi. Demir’in verdiği bilgiye göre dolap ve tezgah yerleştirmek için de 242 ayrı noktada duvara müdahale edilmiş, 135 dükkanda ise orijinal duvarlar kaldırılmış. Bazı dükkan sahipleri bodrum kat yapmış. Hatta çatıya tuvalet bile koyan olmuş...