Kılıçdaroğlu'ndan İmamoğlu'nun ''değişim'' açıklamasına ilk yanıt

Kılıçdaroğlu'ndan İmamoğlu'nun ''değişim'' açıklamasına ilk yanıt
Güncelleme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı bir yayında Ekrem İmamoğlu'nun adaylığıyla ilgili açıklamada bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da parti genel merkezinde, Tele1 TV canlı yayınında Gazeteciler Merdan Yanardağ, Zeynel Lüle ve Evren Özalkuş'un sorularını yanıtladı.

 Kılıçdaroğlu, "Değişime en açık parti CHP’dir. Şimdi için değil tarih boyunca böyleydi. Bütün değişimin önünü açacağız ve dönüşümün de önünü açacağız." dedi.

 Mayıs seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, “Bizim Cumhuriyet tarihinde bu kadar kirli bir seçim kampanyası olmamıştır. Yalan üzerine, iftira üzerine sahtekarlık yapılarak bir seçim kazanılmıştır. Sahtekarlık yapan adam Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturamaz. Montaj videolara sığınan bir insan Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturamaz. Ahlakı, erdemi, ayaklar altına alıp yalanla seçim kazanan bir insan Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturamaz” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle: 

"Bu kadar kirli bir seçim kampanyası bizim cumhuriyet tarihinde olmamıştır. Yani yalan, sahtekarlık üzerine bir kampanya hiç olmadı. Sahtekarlık yapan, montaj videolarına sığınan cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturamaz. Ben bunları söyledim. Öncelikle Saray’ın ahlaki meşruiyeti sorgulanması gerekir dedim. Medya bunu tartışmadı. Niye tartışılmıyor? Bunun ahlaki zeminde tartışılması gerekmiyor mu? Yasal olarak YSK kararıyla kazanmış olabilirler mi? Ama bu kazanmanın arkasında ahlak, adalet yoktur. Devletin valisi, jandarmasını, komutanını yanına alacaksınız; köy köy Erdoğan’ın bildirisini dağıtır mı ya? Hangi gerekçeyle bu tartışılmıyor mu? Eğer gazeteciler, toplum bunu tartışmıyorsa ahlaksızlığa prim verilmiş olur. Verilen de odur. CHP’de tartışılacak ama önce ahlak ahlak…

CHP'DEKİ DEĞİŞİM TARTIŞMALARI 
Değişime en açık parti CHP’dir. Şimdi için değil tarih boyunca böyleydi. Bütün değişimin önünü açacağız eve dönüşümün de önünü açacağız. Cumhuriyet Halk Partisi elbet değişecek. Tek kişiyle olmaz. Hukuki zeminde olur. Kurultay olur, adaylar çıkar. Kim eleştiriyorsa kimsenin sözünü kesmem çünkü eleştirinin bu parti için ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Ancak bu parti disiplini çerçevesinde olur. Biz sosyal demokrat partisiyiz, biz ötekileştirilenin partisiyiz, biz halkta hiçbir ayrım yapmayan bir partiyiz. Biz vatansever bir partiyiz.

CHP SAĞA MI KAYDI?
Parti sağa mı kayıyor, sola mı kayıyor? Biz sosyal demokrat bir partiyiz. Yoksulun, haksızlığa uğrayanların partisiyiz. Biz işçinin, köylünün, emeklinin partisiyiz. Biz bütün sosyal sınıfları kucaklayan bir partiyiz. Ben işçinin hakkını savunmadım mı?

Biz bir yere kaymadık, biz haksızlığa uğrayan herkesin hakkını savunan bir partiyiz.

Biz imam hatip okullarından okuyan bütün çocuklarımızın iyi eğitim almasını isteriz. Hiç bir inanç, insan haklarını göz ardı etmez.

İMAMOĞLU'NUN AÇIKLAMALARINA YANIT
Ben asla İstanbul halkının oyuyla yönetme yetkisi verilmiş bir belediyeyi alıp da AK Parti'ye teslim edemem. Bunu asla kabul edemem. Elbette Ekrem Bey görevine devam edecektir.

"BÜYÜK BİR BAŞARISIZLIK YOK"
Büyük bir başarısızlık asla yok. Parti çalıştı, belli bir çizgiyi yakaladı. Başka belediyeleri de kazanacağız. Kimsenin gereksiz tartışmalarla partinin enerjisini tüketmesini istemiyorum. AK Partili kadınlar pazarlara çıkıp, başörtülü kadınlara hakaret ettiler. Bunu hazır olan kameralar yakaladı. ‘Siz bizi mahvediyorsunuz’ diye hakaretler yağdırdılar. Bunu yapan AK Partili kadınlardı. Başörtülü kadınlara yaptılar. Başı açık kadınlar CHP’li diye hep algılanıyor, dolayısıyla öyle bir algıyı yaratmak için yaptılar. Bunu tespit ettik. Ama kimsenin gereksiz yere partinin enerjisini tüketmesini istemiyorum. Biz mücadele edeceğiz ve bunu yapmak zorundayız. Bu mücadele demokrasi meselesidir. Tartışmaları kışkırtanlar var, o tuzağa kimsenin düşmemesini istiyorum. PM’de MYK’da rahatlıkla tartışabiliriz. Biz tek adam partisi değiliz. Kurallarını gereğini yapan bir partiyiz. Düşüncemi açıkladım, tartışma bitmiştir. Önümüze bakacağız.

Parlamentoda satılık milletvekili istemiyorum. Seçilen halkın oyuna sadık kalan milletvekili istiyorum.

'ADAY OLACAK MISINIZ?' SORUSUNA YANIT
Ben bugüne kadar adayım demedim. Aday gösterilirsem ayrı bir şey. Ben delegelerin iradesine ipotek koyamam. Demokrasiyi her ortamda savundum."