MAK Araştırma ''son seçim anketi'' sonuçlarını açıkladı

MAK Araştırma ''son seçim anketi'' sonuçlarını açıkladı
Güncelleme:

MAK Araştırma Danışmanlık Değerlendirme şirketinin yaptığı ankete göre bugün seçim olsa ( kararsızlar dağıtıldığında ) AK Parti yüzde 37.4 oy alıyor, Cumhur İktidarı ortağı MHP ise yüzde 10.7 oy ile hem CHP'nin hem de İYİ Parti'nin gerisinde...

Son günlerde siyaset arenasında artan "erken seçim" tartışmalarıyla birlikte kamuoyu araştırma şirketleri de peşpeşe son anket sonuçlarını açıklamaya başladı.

Bu kamuoyu araştırma firmalarından sonuncusu MAK Araştırma oldu. Diken'den Kemal Göktaş'ın köşe yazısına taşıdığı anket sonuçlarında koronavirüs sürecinde katılımcıların yüzde 43’ü hükümeti salgınla mücadelede başarılı bulurken, ekonomik tedbir paketine destek düşük çıktı.

Araştırmada Sağlık Bakanlığı verilerine yüksek güven çıkarken, yüzde 36’nın işini kaybetmesi ve ekonomik kriz beklentisinin yüksek çıkması dikkat çekti.

Anketin en dikkat çeken ayrıntısı da kuşkusuz "yarın seçim olsa..." sorusuna gelen yanıtlardı.

MAK Araştırma’nın yanılma payının %1.3 olarak belirlediği araştırmada çıkan sonuçlar şöyle:

“Yarın bir seçim olsa kime oy verirdiniz” sorusuna şu yanıtlar verildi:

AK Parti: 32.2
CHP: 22.1
İYİ Parti: 9.5
MHP: 9.3
HDP: 8.1
Gelecek: 2.3
DEVA: 1.6 
Saadet: 1
Diğerleri: 1
Kararsız/Cevap Yok: 12.9

Kararsızlar dağıtıldığında

Kararsızlar matematiksel olarak dağıtıldığında şu tablo çıktı:

AK Parti: 37.4
CHP: 25.3
İYİ Parti: 10.9
MHP: 10.7
HDP: 9.4
Gelecek: 2.4
DEVA: 1.7
Saadet: 1.1
Diğerleri: 1.1

MAK Araştırma’nın çalışması 11 Mayıs tarihinde (dün) üç ayrı merkezden Türkiye geneli 81 il ve ilçelerinde yapıldı. Örneklem oluşturulurken, her şehrin seçmen sayısının 10 binde birine denk gelecek kadar kişiye ulaşmak hedeflendi. Toplamda 5 bin 200 kişiyle canlı telefon görüşmesi yapılarak, çalışma tamamlandı.

Araştırmada katılımcıların belirlenmesinde yüzde 58.5 erkek, yüzde 41.5 kadın olmak üzere cinsiyet dengesi sağlandı. Yanılma payı yüzde 1.3 olarak belirlendi.

 

Kemal Göktaş'ın yazısının tamamı için...