Meclis karıştı! Üç ismin milletvekilliği düşürüldü

Güncelleme:

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP İstanbul Musa Farisoğulları’nın milletvekilliği düşürüldü.

Haklarında kesinleşmiş yargı kararları olduğu gerekçesiyle CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP İstanbul Musa Farisoğulları’nın milletvekilliği düşürüldü. Kararın açıklanmasının ardından bazı milletvekilleri sloganlarla tepki gösterdi.

AK Parti Milletvekili Recep Özel, "Kararları veren bağımsız mahkemelerdir. Burada yapılan usulü bir işlemdir” dedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN SERT TEPKİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Berberoğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesine Twitter'dan tepki göstererek ''Enis Berberoğlu'nun Milletvekilliğinin düşürülmesi, içinde yaşadığımız 20 Temmuz Sivil Darbe sürecinin bir sonucudur, millet iradesinin yok sayılmasıdır. Adaleti, hakkı ve hukuku sağlamak için demokrasi mücadelesine devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı.

CHP VE HDP'DEN TEPKİ

CHP ve HDP, tezkereler okunmadan önce usul tartışması isteyerek itirazlarını sıraladı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay,  "Enis Berberoğlu'nun yargıtayda onaylanan cezası ile ilgili AYM'ye başvurusu var. AYM daha üç gün önce Enis Berberoğlu'ndan belge istedi. Daha süreç bitmedi. Geçmişte sayın Binali Yıldırım Meclis Başkanı iken bu konuda ülkedeki herkesin üstatlığını kabul ettiği üç Anayasa hukukçusundan mütaala istemişti. Burada da yargılamanın bitmediği belirtildi. Yapılan şey hukuksuzdur" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise "Hukuksuzluğu meşrulaştırma derdindeler. Daha dün FETÖ'yü savunanlar bugün hukuksuzluğu meşrulaştırmak istiyor. Hukuku, insanlığı esas almıyor. İktidarın halk iradesi ile ilgili hiçbir işi kalmamıştır. Milletvekillerimize bu hapis cezasını verenler şu an FETÖ'den içerideler. Müebbet hapis cezası aldılar. En iyi kaynağınız FETÖ'dür. Ceza verenlerin hapiste olduğu bir davada yeniden yargılanma talebini kabul etmediniz ve milletvekilliklerini düşürüyorsunuz" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

KCK ana davasında yargılanan HDP milletvekilleri Leyla Güven, Musa Farisoğulları’na verilen hapis cezaları Yargıtay tarafından 24 Eylül 2019'da onanmıştı. CHP’li Berberoğlu ise MİT TIR'ları görüntülerini gazeteci Can Dündar’a ilettiği gerekçesiyle 5 yıl 10 ay hapis cezasını almış ve bu ceza da Yargıtay tarafından onanmıştı.

Milletvekilliği sona erinceye kadar Berberoğlu’nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine de karar verilmişti. Berberoğlu, Güven ve Farisoğulları hakkındaki yargı kararları TBMM bekletiliyordu.

Muharrem İnce: ''Milletvekilliklerinin düşürülmesi demokrasiye darbedir''Muharrem İnce: ''Milletvekilliklerinin düşürülmesi demokrasiye darbedir''

 

CHP'li Özkoç: AK Parti bugün yeni bir suçu daha karnesine ilave etmiştirCHP'li Özkoç: AK Parti bugün yeni bir suçu daha karnesine ilave etmiştir

 

Milletvekilliği düşürülen CHP'li Berberoğlu'ndan ilk açıklamaMilletvekilliği düşürülen CHP'li Berberoğlu'ndan ilk açıklama

 

Meclis'te sandalye dağılımı değiştiMeclis'te sandalye dağılımı değişti

 

Seçiniz...