Muharrem İnce: 'Cumhurbaşkanına hakaret' maddesini kaldıracağız'

Muharrem İnce: 'Cumhurbaşkanına hakaret' maddesini kaldıracağız'
Güncelleme:

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, seçilmesi durumunda "Cumhurbaşkanına hakareti düzenleyen yasayı" kaldıracağını açıkladı.

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, "Markayı, tasarımı, teknolojiyi kim yaratır? Özgür bireyler. Yani Wikipedia’ya ulaşamayan bir gençlik tasarımı gerçekleştiremez. Cumhurbaşkanını eleştiren bir tweet atamayan gençlik marka yaratamaz. Cumhurbaşkanı olduğumda kesinlikle Cumhurbaşkanına hareketi düzenleyen maddeleri parlamentoda kaldıracağız. Sizi koruyan yasalar ne ise beni koruyan yasalar da o olmalı, ekstra bir şeye ihtiyaç yok. Çünkü Cumhurbaşkanı milletine hakaret etmediği sürece, millet de ona hakaret etmez" dedi.

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Cumhuriyet gazetesine konuştu, eğitimde, ekonomiyi ve yargıyı düzeltmek konusunda uzlaşma vadetti. İnce, "Cumhurbaşkanı olduğumda reform sözü vermiyorum. Siyasal uzlaşma sözü veriyorum. Uzlaşacağız, eğitimde uzlaşacağız, dayatma olmayacak. Bunun için de muhafazakarlar, milliyetçiler, Kürtler, Aleviler, hepimiz, solcular hepimiz uzlaşacağız" dedi.

Adil yargı, hukuk devleti, şeffaf yönetim

"Türkiye’nin yargısı adil olacak" diyen İnce, yargı bağımsızlığı ve yargıçların niteliğiyle ilgili önceki mesajlarını yineleyerek, "Beni de yargılayabilecek yargıçlar bulacağız. Çay toplayan yargı değil. Bugünkülerin cübbelerinin önüne çıt çıt yaptıracağım. Kolay açıp kapasınlar diye. Bunlardan bir umudum yok. " sözleriyle eleştiride bulundu. Hukuk devleti, bağımsız mahkemeler, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim sözü veren İnce, fırsat eşitliğine vurgu yaptı.

'Cumhurbaşkanına hakareti düzenleyen maddeleri kaldıracağız'

"Markalaşma yok, patentimiz yok, teknolojimiz yok" diyen ve dünyada ilk 100 marka içinde bir tek Türk markasının bile bulunmadığını söyleyen İnce, özgür bireylerin öneminin altını çizerek şunları söyledi: "Markayı, tasarımı, teknolojiyi kim yaratır? Özgür bireyler yaratır. Özgür bireyler. Yani Wikipedia’ya ulaşamayan bir gençlik tasarımı gerçekleştiremez. Cumhurbaşkanını eleştiren bir tweet atamayan gençlik marka yaratamaz. Cumhurbaşkanı olduğumda kesinlikle Cumhurbaşkanına hareketi düzenleyen maddeleri parlamentoda kaldıracağız. Sizi koruyan yasalar ne ise beni koruyan yasalar da o olmalı, ekstra bir şeye ihtiyaç yok. Çünkü Cumhurbaşkanı milletine hakaret etmediği sürece, millet de ona hakaret etmez. Cumhurbaşkanı tezek demezse, çöplük demezse, pislik demezse, ayyaş demezse millet de ona hakaret etmez."

'Daha büyük bir şemsiye lazım: Cumhuriyet'

Türkiye'nin büyük uzlaşmaya ihtiyacı olduğunu ifade eden İnce, "Mesela 50+1’in bir faydası var aslında. Mesela bu ülkede yıllarca seçimler öncesinde solun birlikteliğini konuşuyorduk. Artık solun birlikteliği diye bir şey konuşan var mı? Yok. Çünkü solun birlikteliği bir işe yaramaz artık. Daha büyük bir şemsiye lazım. O şemsiye ne? Cumhuriyet... Yani solun birlikteliği değil Cumhuriyetçilerin birlikteliği. Kim var bunun içinde: Solcular var, liberaller var, sosyalistler var, sosyal demokratlar var, muhafazakarların bir kısmı var, ülkücüler var. Daha büyük bir şemsiye. Böyle de bir faydası oldu aslında" şeklinde konuştu.

‘Dolar lafla inmiyor’

Dövizdeki artış ve ekonomideki kötü gidişatla ilgili de açıklamalarda bulunan İnce, "Evrensel doğrular vardır. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yoktur" diyerek, hukuk devleti, liyakat ve ideolojik saplantılardan uzak olunması gerektiğine işaret etti. İnce, "Nitelikli insanlarla çalışacaksın, ideolojik kaygılardan uzak duracaksın, bağımsız olması gereken kurullar bağımsız olacak, özerk olması gerekenler özerk olacak. İşin doğrusunu yapacaksın. Ben belirlerim mantığında olmayacaksın. Üniversiteleri bölün diyince bölüyorlar, TEOG’u kaldırın deyince kaldırıyorlar, Başakşehir maçına gidin deyince gidiyorlar ama doları indirin deyince dolar inmiyor. Bunlar farklı şeyler o yüzden bilim ve ekonominin gereğini yapacaksın" şeklinde konuştu.

'15 yaşından bu yana yaşadığım gibi yaşıyorum'

Dindarlıkla ilgili soruları da yanıtlayan İnce, şunları söyledi: "Ben olduğum gibi yaşamaya çalışıyorum. Cumhurbaşkanı adayı olmadan önce nasılsam, milletvekili olmadan önce nasılsam şimdi de aynı şekilde yaşıyorum. 15 yaşından bu yana yaşadığım gibi yaşıyorum. Yaşantımda bir değişiklik yok. Ne dindar görüneyim diye yapıyorum, ne de bana gelen bazı solcuların eleştirilerini takıyorum. Hiç birisi umurumda değil. Kimsenin beni sorgulamaya hakkı yok. Ben muhafazakarlara göz kırpmıyorum, solcuların eleştirilerinden de korkmuyorum. Ben böyle yaşıyorum, önceden de böyle yaşıyordum, şimdi de böyle yaşıyorum. Bunlar benim yaşam şeklim. Bunun hesabını vermem. Kimseye vermem.Atatürk’ün yaptığını yapmak, Hacı Bayram Veli Camisi’ne gitmek suç mu? Bunun aynısını bir Perşembe akşamı Kartal’da Cemevi’ne de gideceğim."

Barış Atay’ın gözaltına alınması

CHP'nin adayı Muharrem İnce, oyunca Barış Atay'ın gözaltına alınmasıyla ilgili de konuştu, şu değerlendirmede bulundu: “Öncelikle Barış Atay’ın gözaltına alınmasını doğru bulmuyorum. Bu ülkede herkes özgürce görüşlerini dile getirebilmeli. İnsanların tweet attılar diye atar topar gözaltına alınmaları, demokrasi iddiasındaki bir ülkeye yakışmıyor. Ama ben Atay gibi düşünmüyorum. Bu ülke siyasetçilerin birbirine yönelik ’Seni Yüce Divan’a göndereceğim’ tehditleriyle çok zaman kaybetti. Ben siyasetçiyim. Yapmam gereken mevcut siyasetçileri tehdit etmek değil, adil bir yargı düzeni kurmaktır. O yargı gerekirse eskiden görev yapanların, gerekirse de beni yargılasın. Ben kendime güveniyorum, yolsuzluk yapmayacağım, bu milletin parasını çalmayacağım, ihaleye fesat karıştırmayacağım. Bunlara inanıyorum. Adil bir yargı düzeni kurulması için çalışırım, o ister beni gelecekte yargılar, ister geçmişi yargılar.”