Özel'den Lozan Antlaşması'nın yıldönümünde tarihi rest

Özel'den Lozan Antlaşması'nın yıldönümünde tarihi rest
Güncelleme:

CHP lideri Özel, DP lideri Gültekin Uysal ile yaptığı görüşme sonrasındaki açıklamasında, ABD Büyükelçisi Tom Barrack'a çok sert bir tepki göstererek, Lozan Antlaşması'nın yıldönümünde "bu ülke 100 yıl önce kararını verdi" restini çekti.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i CHP Genel Merkezi'nde ziyaret etti. İki lider görüşmenin ardından basın mensuplarının karşısına geçti.

Uysal, konuşmasında, bu ziyaretin geç bir ziyaret olduğunu ve CHP'li belediyelere yönelik yapılan operasyonlara dikkat çekti. Uysal, siyasetin mahkeme koridorlarında geçmesine tepki gösterdi.

Özel ise konuşmasına Lozan Antlaşması'nın yıldönümüne ilişkin mesajlar ile başladı. Özel, ABD Büyükelçisi Tom Barrack'ın son zamanlarda sarf ettiği sözlere ilişkin tepki gösterdi.

Özel, "Son günlerde Türkiye siyasetinde hem de bilhassa yabancı ülkelerin Türkiye'deki büyükelçisinin ağzından dahi olur olmaz ileri geri, ağızdan çıkanı kulağın duymadığı ve duyanları her birimizi fevkalade rahatsız eden açıklamalar duyuyoruz. Doğrusunu eğrisini bilmeden, o sistemi de doğru analiz etmeyen, efendim, Türkiye'nin Osmanlı'nın millet sistemiyle yönetilmesinin uygun olacağı gibi ifadeler ya da İsrail için ulus devletlerin tehdit olduğu gibi ipe sapa gelmez değerlendirmeleri duyuyoruz. Sayın Erdoğan'dan müjde vereceğim dediği bir konuşmasında müjde değil ama adeta ağzına sakız eder gibi 11 kez üst üste Türk, Kürt, Arap dediğini duyuyoruz.

Onun üzerinden de iktidara müzahir kalemlerin ve iktidara müzahir konuşmacıların televizyonlarda ya da gazete köşelerinde Türkiye'nin gerçekliğiyle, bölgenin gerçekliğiyle, üniter yapıyla bağdaşmayacak bazı hayaller, bazı tahayyüller üzerinden ifadeler kullandığını görüyoruz. Tam da Lozan'ın 102. yılında şunu söylemek gerekiyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak Lozan'a imzayı atan parti olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin demokrasisindeki iki önemli akımın da temsilcileri olarak burada karşınızda bulunduğumuz bu noktada Türkiye'yi mezhebe dayalı, dine dayalı, onların konfederatif şekilde bir arada olduğu falan gibi tamamen ve tamamen Türkiye'yi istikrarsızlığa ve bugünkü siyasi iklimi de enfekte etmek üzerine kurgulanmış bu sorumsuz sözlerin tamamını reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bu ülke 100 yıl önce kararını verdi" diyen Özel, "Bu ülke Cumhuriyet sistemiyle yönetilecek. Bu ülkenin çatısı Cumhuriyettir. Eşit vatandaşlığa dayalı Cumhuriyettir. Sandıkla gelenin sandıkla gitmesidir ve sandıkta eşit rekabettir. "Bu kazanımların her birisine şahitlik yapmış bu ülkenin geçmiş siyasetinin en önemli iki siyasi partisinin genel başkanları olarak bugün Lozan'ın yıldönümünde bu üniter yapıya olan bağlılığımızı da konuştuk. Bu konuda ortaya çıkarılmaya çalışılan tartışmaların da hiç iyi niyetli olmadığını bir kez daha şahsım adına değerlendirmek isterim" şeklinde konuştu.

text-ad