Tam da Türk halkının istediği oldu

Tam da Türk halkının istediği oldu

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin geçici dondurulması tasarısının kabul edilmesi Türkiye için sürpriz olmadı.

Avrupa Parlamentosu'nda bugün yapılan kritik oylamada Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki müzakerelerin dondurulması teklifi kabul edildi.

Bu sıcak gelişmenin diplomatik etkileri bir kenara konulduğunda bu karar Türkiye'de yapılan son araştırmaların sonucuna göre "Türkiye'nin de isteği buydu" noktasına da gelmiş oldu.

AB İLE KRİZ ÜSTÜNE KRİZ

Hatırlanacağı gibi Suriyeli mülteciler ile Avrupa'da Türklere vize muafiyeti görüşmeleriyle başlayan gerginlik, terör zanlılarının Türkiye'ye geri iadesiyle ve ortadoğudaki terör örgütlerine Avrupa Birliği üyelerinin açık desteğiyle büyümüştü.

AB İÇİN ALTERNATİFİMİZ ŞANGAY 5'LİSİ

Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de AK Parti Hükümeti Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinin kopma noktasında "Şangay 5'lisine girme" önerisini gündeme taşımıştı.

Bu tartışmalar sürerken kamuoyunda da birden çok anket yapılmış ve Türk halkının Avrupa Birliği üyeliğine artık eskisi kadar sıcak bakmadığı da araştırma sonuçlarında ortaya konmuştu.

ERDOĞAN: AB YERİNE ŞANGAY 5'LİSİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile iplerin kopma noktasına gelmesinin ardından ifade ettiği 'Şanghay 5'lisine girme' alternatifi gündemin en çok tartışılan konularından.

Erdoğan'ın "Türkiye “Benim için varsa, yoksa AB” dememeli. Kanaatim bu. Mesela, “Şanghay 5’lisinde Türkiye niye olmasın?” diyorum. Bunu Sayın Putin’e olsun, Nazarbayev’e olsun, şu anda Şanghay 5’lisinin içinde olanlara da söyledim" sözlerinin ardından Türkiye'nin Avrupa Birliği ile tartışmalı müzakere süreci nasıl ilerleyeceğine yönelik soru işaretleri gündeme geldi.

sangay-5lisinde-turkiyeye-ilk-gorev,1wvmxl_cregjtkrvrrkx-q.jpg

TÜRKİYE'YE ŞANGAY 5'LİSİNDE İLK GÖREV

Şangay Enerji Kulübü'nün 2017 dönem başkanı Türkiye oldu. İlk kez üyeler dışında bir ülkeye başkanlık verildi.

HANGİ ÜLKELER YER ALIYOR?

Kulüpte örgüt üyeleri dışında partner ülkeler de yer alıyor. Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, İran, Rusya, Afganistan, Hindistan, Moğolistan, Pakistan Belarus ve Sri Lanka'nın yer aldığı Enerji Kulübü 2013'ten beri faaliyet gösteriyor.

AK PARTİ'NİN ANKETİNDEN "AB'YE GEREK YOK" ÇIKMIŞTI

AK Parti’nin son yaptırdığı kamuoyu yoklamasında, Türkiye’nin AB sürecini tek taraflı durdurması durumunda destek vereceklerin oranı yüzde 56,6 çıktı.

ANKETLERİN DİLİNDE "HAYIR" VAR

Araştırma şirketi MAK Danışmanlık, 15-19 Kasım tarihleri arasında "Türkiye Gündem Araştırması" adıyla 30 büyükşehir ve 20 ilde 5400 kişi ile yüz yüze görüşerek nabız ölçtü.

Bu araştırmada “Size göre Türkiye, AB'ye girme yolunda çabasını sürdürmeli mi?” sorusuna “Hayır” diyenlerin yüzde 64'e olması dikkat çekti. Bu soruya yüzde 22'si “Evet” derken, yüzde 14'ü kararsız olduğunu ifade etti.

Bir diğer araştırma firması olan AREDA şirketi de 30 Büyükşehirde 1724 denekle ve 21-22 Kasım tarihleri arasında yine bir Avrupa Birliği anketi yapıp sonuçlarını açıklamıştı. Araştırmanın sonuçlarına göre 1-15 Temmuz darbe girişimi sonrasında gerilen AB Türkiye ilişkileri, normalleşme seviyesinden oldukça uzak görünüyor. AB'nin Türkiye'ye karşı sergilediği siyasi tavır %82 oranında olumsuz olarak algılanıyor.

Ayrıca yine aynı ankete göre AB-Türkiye ilişkilerinin seyri karşılıklı ilişkilerin devamı konusundaki negatifliği destekliyor. Türkiye'nin Avrupa Birliğine üyeliği yolundaki sürecini ve bunu devam ettirmesini gereksiz bulanların oranı %68.

Tam da Türk halkının istediği oldu - Resim : 2