TBMM, Almanya'ya ortak bildiriyle tepki gösterecek

TBMM, Almanya'ya ortak bildiriyle tepki gösterecek

TBMM'nin 1915 olaylarıyla ilgili Alman Meclisi'nde alınan karara ortak bildiriyle tepki gösterecek.

Almanya'da Federal Meclis, Ermeni soykırımı iddialarını tanıyan tasarıya onay verdi. Oy çokluğuyla alınan karara TBMM'nin, ortak bildiriyle tepki göstereceği bildirildi. Öte yandan Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, geri çağrıldı.

Almanya'nın tasarıyı oylayacağını açıklamasının ardından Dışişleri Komisyonu'nun AK Parti, CHP ve MHP'li üyeleri bir bildiri yayımlamıştı.

Bildiride tasarının kabul edilmesinin, ülkede yaşayan çok sayıda Türk ile Almanları ayrıştırıcı bir etki yapacağı belirtilmişti.

Açıklamada, "Türkiye ile Almanya'nın dostluk ve müttefiklik ilişkilerine zarar vereceği endişesi taşıdığımız böylesi bir tasarının Federal Meclis'ten geçmemesi, aklıselimin de galip geldiğinin en önemli göstergesi olacaktır" ifadesi kullanılmıştı.

ELÇİMİZİ GERİ ÇAĞIRDIK

İstişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya çağrılan Hüseyin Avni Karslıoğlu, THY'ye ait tarifeli uçakla Berlin Tegel Havalimanı'ndan TSİ 16.02'deİstanbul'a hareket etti.

575032a718c773270892c8bc.jpg

Karslıoğlu'nu, eşi Gamze Karslıoğlu, oğlu Mehmet Ali, Elçi Müsteşarı Ufuk Gezer ve THY Berlin Müdürü Nurullah Oğuz uğurladı.

Havalimanında kendisini bekleyen gazetecilere açıklama yapmayan Büyükelçi Karslıoğlu, bir gazetecinin, değerlendirme yapması isteğine “Meclis değerlendirmeyi yaptı” diye karşılık verdi.

HDP İMZA ATMAYACAK

Almanya'nın 'soykırım' karasının ardından Türkiye'den ART arda tepkiler geliyor. TBMM de ortak bildiriyle Almanya'nın 'Ermeni Soykırımı'nı tanımasına tepki gösterecek. Ak Parti, CHP ve MHP'nin imza vereceği bildiriye HDP katılmıyor.

"TÜRKİYE - ALMANYA İLİŞKİLERİ ZARAR GÖRDÜ"

AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay, söz konusu karar tasarısının Alman Federal Meclisi'nde onaylanmasının Türkiye-Almanya ilişkilerine ciddi hasar verdiğini belirtti. Bir televizyon kanalına konuşan Aktay, "Alman Parlamentosu'nun kararı dostane bir tutum değildir. İlişkilere ciddi hasar vermiştir" diye konuştu.

NUMAN KURTULMUŞ: "YOK HÜKMÜNDEDİR"

Almanya'nın 1915 olaylarını 'soykırım' olarak değerlendiren tasarıyı kabul etmesinin ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Türkiye Almanya'ya gereken cevabı verecektir. Bu karar Türkiye için yok hükmündedir" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: "SORUMSUZ VE MESNETSİZ BİR KARAR"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "Kendi tarihindeki karanlık sayfaları kapatmanın yolu sorumsuz ve mesnetsiz Meclis kararlarıyla başka ülkelerin tarihini karalamak değildir" dedi.

TBMM, Almanya'ya ortak bildiriyle tepki gösterecek - Resim : 2

020620161437023000481_2-41.jpgALMANYA BÜYÜKELÇİSİ ANKARA'YA ÇAĞRILDI

Alman parlamentosunun 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlamasının ardından Türkiye'den beklenen hamle geldi.
 
Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Ankara'ya çağrıldı. Karslıoğlu'nun saat 14.45 uçağıyla Ankara'ya geleceği öğrenildi.

ALMANYA FEDERAL MECLİSİ'NDE KABUL EDİLDİ

Almanya Federal Parlamentosu, 1915 Ermeni Olayları’nı ‘soykırım’ olarak niteleyen yasa tasarısı kabul edildi. Partilerin görüşlerini kürsüde dile getirmesinden sonra geçilen oylamada kabul kararı çıktı.

Parlamentodaki görüşmeyi ülkedeki Ermeni toplumunun temsilcileri ve dini liderleri de takip etti.

Yeşiller Partisi’nin öncülüğünde meclise getirilen ancak hükümet ortakları Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) desteklediği ‘soykırım’ tasarısının kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, oylamada 'fire' beklenmediğini duyurmuştu.

Almanya'da, 1915 olayları tasarıda ilk kez resmen 'soykırım' olarak nitelendiriliyor. Tasarı, '1915 ve 1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan 'soykırım'ın hatırlanması ve anılması' başlığını taşıyor.

Karar taslağında Alman hükümeti, 1915-1916 yıllarında Ermenilere yönelik 'sürgün' ve 'imha' politikası ile Alman İmparatorluğu'nun rolü konusunda kamuoyunun kapsamlı olarak aydınlatılması çalışmalarına katkı sağlamaya ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi ve iki halk arasında barışma sürecini ileriye taşıyacak faaliyetleri desteklemeye çağrılıyor.

TASLAK NE DİYOR ?

Karar taslağında Alman hükümeti, 1915-1916 yıllarında Ermenilere yönelik sürgün ve imha politikası ile Alman İmparatorluğu'nun rolü konusunda kamuoyunun kapsamlı olarak aydınlatılması çalışmalarına katkı sağlamaya ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi ve iki halk arasında barışma sürecini ileriye taşıyacak faaliyetleri desteklemeye çağrılıyor.
 
Taslakta sürgün ve katliamın dönemin Jön Türk hükümetinin talimatıyla gerçekleştirildiğine dikkat çekilerek sürgün ve katliamlardan Asuriler, Süryaniler ve Keldaniler gibi diğer Hristiyan azınlıkların da etkilendiğine yer veriliyor.
 
Karar taslağında, o dönem Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri müttefiki konumundaki Alman İmparatoruğu'nun, "Alman diplomat ve misyonerlerin organize sürgün ve imha uygulamalarıyla ilgili verdikleri bilgilere rağmen, insanlığa karşı işlenen bu suçu durdurmaya çalışmayarak 'yüz kızartıcı' bir rol oynadığı" kaydediliyor.