Türkiye'den ''Montrö'' açıklaması: Boğazlar kapatılacak mı?

Türkiye'den ''Montrö'' açıklaması: Boğazlar kapatılacak mı?
Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna topraklarındaki durumun "savaş"a dönüştüğünü ve Montrö Sözleşmesi'nin "bütün hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacaklarını" söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı canlı yayında yaptığı açıklamada, Ukrayna ile Rusya arasındaki görüşmelerin ateşkesle neticelenmesi temennisinde bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 4. gününde devam ederken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Ukrayna topraklarındaki durumun "savaş"a dönüştüğünü ve Montrö Sözleşmesi'nin "bütün hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacaklarını" söyledi.

 Çavuşoğlu açıklamasında, "Kıyıdaş ve kıyıdaş olmayan ülkelerin savaş gemilerinin geçişi ile ilgili düzenlemeyi Montrö Sözleşmesi yapıyor. Türkiye bugüne kadar sözleşmeyi harfiyen uygulamıştır. Bu şartlarda Montrö Anlaşması'nı uygulayacağız. 19. maddesi gayet açık. Başlangıçta Rusya'nın saldırısı oldu, uzmanlarla, askerlerle, hukukçularla değerlendirdik" dedi.

870 Türk vatandaşını otobüslerle Polonya'ya getirdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, 6 bin 500 civarında tahliye edilmek istenen vatandaşın olduğunu söyledi.

Kiev başta olmak üzere bazı şehirlerde sokak çatışmaları olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Bazı şehirlerden şu anda vatandaşlarımızı çıkarmaya çalışmak oldukça riskli" dedi.

Çavuşoğlu, Ukrayna topraklarındaki durumun "savaş"a dönüştüğünü ve Montrö Sözleşmesi'nin "bütün hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacaklarını" söyledi.