"Selam Tevhid'de Kumpas" Davası

"Selam Tevhid'de Kumpas" Davası

Sanık avukatlarının birçoğunun reddi hakim talebinde bulunduğu duruşma, çıkan tartışmalar üzerine yarına ertelendi

İSTANBUL (AA) - "Selam Tevhid'de kumpas" davasının ilk duruşması, sanık avukatlarının reddi hakim talebinde bulundukları sırada, "esasa girilmesi" iddialarına ilişkin çıkan tartışmalar üzerine yarına ertelendi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde verilen aradan sonra devam eden duruşmada, sanık avukatlarının talepleri alındı.

Avukatların bir kısmı, mahkemenin öncelikle reddi hakim taleplerini değerlendirmesi gerektiğini belirterek, savcılığın "duruşmanın kapalı yapılması" isteminin yanı sıra, diğer tüm taleplerin mahkemece daha sonra hükme bağlanmasını istedi.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti de öncelikle reddi hakim taleplerinin, daha sonra ise diğer taleplerin değerlendirilip karara bağlanacağını bildirdi.

Duruşmada, sanık avukatları sırayla söz alarak taleplerini dile getirdi. Firari sanık Fetullah Gülen'in avukatı Nurullah Albayrak, mahkemenin müvekkili hakkında yokluğunda tutuklanma kararı vermesi ve iddianameyi kabul etmesi nedeniyle reddi hakim talebinde bulundu. Diğer sanık avukatları da söz alarak, heyetin reddini istedi.

- Avukatlar arasında "FETÖ" tartışması

Sanıklardan Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin avukatlarından Mehmet Sami Selçuk'un söz aldığı ve reddi hakim talebinde bulunduğu sırada araya giren davanın müştekilerinden avukat Faik Işık, sanık avukatlarına taleplerini dile getirirken esasa girmeleri nedeniyle tepki gösterdi. "Ben bu çetenin müştekisiyim" diye bağıran Işık'a, tutuklu sanıklar ve avukatlarınca tepki gösterildi. "Kim çeteymiş?" diye sorulan Işık, "Bunlar FETÖ'cü" dedi.

Mahkeme heyeti başkanı Canel Rüzgar, sanık avukatların dışarı çıkarılması talebinde bulunduğu müşteki Işık'tan dışarı çıkmasını istedi. Işık da elindeki cübbeyi giyerek, "Ben avukatım" diye konuştu. Diğer avukatlar da Işık'a, "Provokatörlük yapıyorsun" dedi.

Tartışmaların uzaması ve sanık avukatları ile müşteki avukatlarının birbirlerine yönelmesi üzerine duruşma salonuna çağrılan jandarma görevlileri, önlem aldı. Başkan Rüzgar'ın uyarısıyla salon boşaltıldı. Bu sırada söz alan müşteki avukatlarından Cihat Gökdemir, heyete dönerek, "Sanık avukatlarının imalı sözlerini, sabahtan beri sessizce dinliyoruz. Dalga geçiyorlar, biz katlanıyoruz. Esasa girmeden sadece taleplerini iletsinler, lütfen müdahil olunuz" ifadesini kullandı.

Tartışmalar nedeniyle duruşma yarına ertelendi. Yarınki duruşmada da reddi hakim taleplerinin alınmasına devam edilmesi bekleniyor.