"Yağlı Güreş Federasyonu Kurulmalı" Önerisi

"Yağlı Güreş Federasyonu Kurulmalı" Önerisi

EDİRNE (AA) - Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı ve eski Kırkpınar Yağlı Güreş Ağası Alper Yazoğlu, yağlı güreş federasyonu...

EDİRNE (AA) - Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı ve eski Kırkpınar Yağlı Güreş Ağası Alper Yazoğlu, yağlı güreş federasyonu kurulması gerektiğini ifade etti.

Yazoğlu, Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneğinde düzenlenen toplantıda, yağlı güreşin sadece Türklere özgü bir spor dalı olduğunu söyledi.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne, yağlı minder güreşleri denilmek istediğini öne süren Yazoğlu, şunları kaydetti:

"Yağlı güreşlerdeki bazı uygulamalar Kırkpınar'ın seyir zevkine ve tarihine tamamıyla uyum sağlamıyor. Son yıllarda, yağlı güreş oyunuyla başpehlivan olunmuyor. Yağlı güreşin kuralları vardır. Şimdi pehlivanlar minder güreşi kurallarıyla başpehlivan oluyor. Dünyada güreşin kuralları, grekoromen ve serbest stil şeklindedir. Yağlı güreşin kuralları dünyadaki güreş kurallarından tamamen ayrı ve gelenekseldir. Yağlı güreşler sadece Türklere özgü bir spor dalıdır, olimpik kurallardan tamamen ayrıdır. Bu nedenle yağlı güreş tarihine sahip çıkalım. Kırkpınar ve yağlı güreşlerin ayrı bir federasyon çatısı altında faaliyet göstermesi gereklidir."


- "40 Ağa Kırkpınar'da" etkinliği


Dernek olarak, Kırkpınar'ı ve yağlı güreşleri destekleyen etkinlikler yapacaklarını anlatan Yazoğlu, "Bir ilke imza atmak istedik. 40 sayısı hem Türk boylarında Türk toplumunda hem de İslam dininde kutsal sayılan bir sayıdır. Biz de '40 Ağa Kırkpınar'da' başlığıyla bir etkinlik düzenleyeceğiz. 5 Mart Cumartesi günü gerçekleştirilecek etkinliğe Türkiye'nin dört bir yanından gelecek ağa arkadaşlarımız yöresel kıyafetleriyle katılacak. Kent merkezindeki yürüyüşümüz ve Atatürk Anıtı'na çelenk sunmamızın ardından Devecihan Kültür Merkezi'nde Kırkpınar'ın gelişimi için fikir alışverişinde bulunacağız" şeklinde konuştu.