Tika Başkanı Serdar Çam Özbekistan’da

Tika Başkanı Serdar Çam Özbekistan’da

Çam, Buhara Vali Yardımcısı Toyova ve Buhara Büyükşehir Belediye Başkanı Örinov ile görüştü

BUHARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, temaslarda bulunmak üzere geldiği Özbekistan’da Buhara İl Vali Yardımcısı Zülfiye Toyova ve Buhara Büyükşehir Belediye Başkanı Valican Örinov ile bir araya geldi.

Serdar Çam ve beraberindeki heyet, ülkenin tarihi Buhara kentine gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde Buhara Vali Yardımcısı Zülfiye Toyova ve Buhara Büyükşehir Belediye Başkanı Valican Örinov ile görüştü.

Buhara İl Valiliğinde yapılan görüşme sırasında konuşan Toyova, Çam’ı atalarının yurdu Buhara’ya gelmesinden dolayı kutlarken, TİKA heyetini Buhara’da görmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Toyova, Buhara’daki yetimhanenin tadilatı ve bilgisayar sınıfının teknik olarak donatılmasından dolayı TİKA Başkanı Çam’a teşekkür etti, TİKA ile işbirliğinin geliştirilmesini istediklerini vurguladı.

Örinov da Buhara’daki yetimhanenin tadilat ve donatım çalışmalarını yapmasından dolayı TİKA’ya teşekkür etti. Örinov, Buhara kentinin tarihi kısmının ışıklandırılmasına ilişkin proje hazırladıklarını ifade ederek, bu konuda TİKA’nın desteğini beklediklerini dile getirdi. 26-28 Mayıs tarihlerinde Buhara’da dünyanın 100’den fazla ülkesinden katılımcıların yer alacağı “İpek ve Baharat” Uluslararası Festivali’nin düzenleneceğini belirten Örinov, Çam'ı bu festivalde görmekten memnuniyet duyacaklarını kaydetti.

TİKA Başkanı Serdar Çam ise dünyada şerif sıfatına sahip ender kentlerden birinin Buhara olduğunu ve bu topraklara ayrı bir sevgi beslediklerini kaydederek, “Buhara’nın tozunu süpürmek bile şereftir” diye konuştu. Özbekistan’a yaptığı her ziyaretin kendilerini bu topraklara daha da yaklaştırdığını kaydeden Çam, 2014 yılında bu topraklara yaptığı ziyaretin ardından bu kez yine burada bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti. Çam, TİKA olarak Buhara'da gerçekleştirilecek her türlü projeye destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Türkiye’nin tarihi yapıtların onarımı ve tadilatı konusunda büyük bir deneyime sahip olduğunu ifade eden Çam, bu konuda TİKA olarak Özbekistan ile işbirliğine hazır olduklarını dile getirdi. Çam, tarihi yapıtların onarıldığı kentlerin turist sayısının da artacağını ve bunun kentin turizm alanında daha fazla gelir elde etmesini sağlayacağını belirterek, bu konudaki deneyimlerini Özbekistan ile paylaşmak istediklerini vurguladı.

Çam, daha sonra Buhara Belediye Başkanı Valican Örinov’a Buhara tarihi ile ilgili Türkçe basılan bir kitabı hediye etti.