Tüm yerli silahların sırları evinden çıktı

Tüm yerli silahların sırları evinden çıktı

Milli piyade tüfeği projesini satarken suçüstü yakalanan MKE müdürünün evindeki hard disklerde bütün yerli silahlara ait gizli bilgiler çıktı...

MPT 76 Milli Piyade Tüfeği ve MP5 Makinalı Tabancaya ait tüm çizim ve üretim planlarını Amerika’daki bir silah firmasının sahibi K.K’ya satmaya çalışırken suçüstü yakalanarak tutuklanan ve cezaevine gönderilen Makine Kimya Endüstrisi (MKE) Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi’nin evindeki aramalarda el konulan bilgisayar ve flash belleğinde önemli ipuçlarına ulaşıldı. 5 flash bellekten elde edilen bilgiler ışığında derinleştirilen soruşturmada Tanrıverdi’nin, Milli Piyade Tüfeği MPT 76’nın yanında MKE’deki diğer projeleri de sızdırdığına dair delillere ulaşıldı. Kurumda eskiden Ar-Ge’nin başında olan Tanrıverdi’nin aynı zamanda para trafiğini de yönettiği belirlendi.

NEFES KESEN OPERASYON KAMERADA; İŞTE O ANLAR...

Star gazetesinden Tuğba Ceyhan'ın haberine göre 1 milyon 200 bin liralık MPT 76 ihanetinde suçüstü yakalanan Tanrıverdi’nin yakalandıktan sonra paraları kontrol etmediğine dair açıklamasının da gerçeği yansıtmadığı aslında çantanın içinde ne kadar para olduğunu kontrol ettiği öğrenildi. Yakalanmaktan korkan müdürün, alıcıya “Beni yakmayacaksın değil mi? İhbar etmeyeceğine dair çocuklarının üzerine yemin et... Beni kuracağın fabrikaya müdür yap” dediği önceden yerleştirilen ses kayıt cihazına yansıdı. Tanrıverdi’nin bugüne kadar başka hangi ürünleri satarak haksız para kazandığı ve Türkiye’nin milli ürünlerine ait bilgileri servis ederek ne tür ihanetlere imza attığı araştırılıyor. Tanrıverdi’nin para hareketleri MASAK tarafından incelemeye alındı. İfadesinde suçunu kabul eden Müdür, “Suçluyum, pişmanım” dedi.

42 TESTİ GEÇEN TEK TÜFEK

Patenti MKE’ye ait MPT, NATO’nun 42 testini hatasız geçen tek tüfek. 600 metre menzili olan ve 200 parçadan oluşan MPT-76, NATO standardı olan soğuk ve sıcak hava, kum, yağmur, çamur gibi ağırlaştırılmış 42 testten hatasız geçti. ABD ordusunun kullandığı M-16 bu testlerin yaklaşık 25’ini geçebiliyor. MKE bu kriterlerin üzerine 10 test daha koydu ve MPT-76 bu testlerde de başarılı oldu. TSK ve diğer güvenlik birimlerinin ihtiyaçlarını karşılayan MPT 76’nın, G-3’lerin yerini alması bekleniyor.

Tüm yerli silahların sırları evinden çıktı - Resim : 1

PARİS’TE ÇALACAKLARDI

 MPT-76 piyade tüfeğinin, 2014 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen savunma fuarı “Eurosatory”de MKE standından çalınmaya çalışıldığı ortaya çıktı. Fuarda, teknoloji hırsızları stanttan yanlışlıkla MPT-76’nın yanında duran “Bora” keskin nişancı tüfeğini çaldı. MPT 76 yerine yanlışlıkla Bora tüfeğinin çalındığı anlaşılınca aylar sonra “tüfek bulundu” denilerek Bora, Türkiye’ye iade edildi. Fransızlar, silahın kim tarafından, nasıl ve ne amaçla çalındığı konusunda bilgi olmadığını da dosyaya ekledi. Olayı değerlendiren uzmanlar, teknoloji hırsızlığının altını çizerek, “MPT-76 piyade tüfeği çalınarak kopyalanmak istendi “ yorumunu yaptı.